Belföld

Új nevet kapott a sertésinfluenza-vírus

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy ezentúl nem a sertésinfluenza vírusának, hanem "új influenzavírusnak" nevezi azt a vírust, amely a Mexikóból kiinduló járványt okozza.

Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy így elkerülhető a zűrzavar az állatbetegség és az emberi megbetegedés megnevezésében, illetve mérsékelhető a sertéstenyésztő ágazatnak okozott kár. Azt nem tudta megmondani, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyesli-e ezt a döntést. Több ország – köztük számos ázsiai és több balkáni állam – megtiltotta a Mexikóból és más, a fertőzéstől sújtott amerikai országból származó disznóhús, illetve élő sertés importját.

Az egészségügyi biztos hangsúlyozta egy előző napi nyilatkozatában, hogy a disznóhús fogyasztása teljesen biztonságos, ha megsütik vagy megfőzik a húst, annak nincs semmi köze a járványhoz.

A világszerte gyorsan terjedő influenzának a megnevezése vitákat okoz, és ezekben a vitákban gazdasági és tudományos megfontolások keverednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik