Belföld

Új-Zélandra is kiterjedt a járvány

Új-Zélandon megerősítést nyert, hogy oda is átterjedt a sertésinfluenza: az egészségi miniszter 11 megbetegedésről adott hírt kedden.

Ez az első megerősítés az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A távoli szigetországban korábban már közölték, hogy 56 gyanús esetet vizsgálnak.

Szintén megerősítést nyert Izraelben, hogy legalább egy ember elkapta a betegséget. Egy mexikói üdülésről nemrég visszatért személyről van szó.

Kínában viszont nem bizonyultak sertésinfluenzás fertőzésnek az eddig megfigyelt gyanús esetek – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselője Pekingben. A WHO nem tanácsolja el az embereket a külföldi utazásoktól, és a határok lezárását sem javasolja, mert haszontalannak tartja a korlátozásokat.

A fertőzötteken nem mindig látszik a betegség, amikor a határátkelőkhöz vagy repülőtéri kijárathoz érkeznek, vagyis a határellenőrzés, a szűrés nem hatásos – magyarázta genfi sajtótájékoztatóján Gregory Hartl szóvivő. Természetesen ha valaki rosszul érzi magát, egyáltalán ne utazzon, és fokozott óvatosság ajánlatos a fertőzött területekre utazáskor vagy onnan távozáskor – tette hozzá.

A sertéshús fogyasztása nem jelent kockázatot, a betegség az eddigi jelek szerint csak emberről emberre terjed – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik