Belföld

Dávid: napjaink kurucai amnéziában szenvednek

Dávid Ibolya szerint egyértelművé kell tenni, hogy a politikában semmilyen szinten nincs helye az előítéleteknek, a szalonzsidózásnak, a kétértelmű kiszólásoknak, a holokauszt dicsőítésének vagy tagadásának.

Az MDF elnöke az Együttélés – Kisebbség és többség a Kárpát-medencében című konferencián kifejtette: a magyarság és a zsidóság eszmei közösségét azoknak is fel kell idézniük, akik a magyar nemzet újabb kori sorscsapásainál előszeretettel emlegetik fel a zsidókat „olcsó összeesküvés-elméletek szereplőiként”.

Úgy tűnik, napjaink úgynevezett kurucai súlyos amnéziában szenvednek, amikor elfelejtik, hogy a kiegyezést követő vallási egyenjogúsítás „milyen pozitív hazafias robbanást váltott ki zsidó honfitársaink körében” – mondta. Véleménye szerint a kisebbség és többség alkotta társadalom tagjainak a jogaik mellett felelősségük és kötelezettségük is van az egész közösséggel szemben. Hozzátette, Magyarországon nincsenek ellenségeskedésre ítélt népek, csak egymásra utaltak, amelyek képesek szakadéknyi árkokat is betemetni.

A pártelnök közölte: felejthetetlen példát jelent id. Antall József, a volt miniszterelnök édesapja, aki számos zsidógyermeket mentett meg a biztos haláltól a második világháború idején. Az MDF elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy bárkit sodorhat az élet olyan helyzetbe, hogy egyik napról a másikra ő válik egy kisebbség tagjává egy másik többséggel szemben. Nem az a fő kérdés azonban – folytatta -, hogy valaki kisebbséghez vagy többséghez tartozik, hanem az, hogy az ő kultúrája, egyénisége mit tesz hozzá a társadalom egészéhez.

Nem lehet egységes magyar társadalomról beszélni, egyik vagy másik kisebbség kihagyásával, kirekesztésével – hangsúlyozta Dávid Ibolya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik