Belföld

Kiürült a Kossuth tér

Több ezren vonultak a Kossuth térre azt követően, hogy független szervezetek hívására több tízezren tüntettek a Hősök terén, előrehozott választásokat követelve. Budaházy beszéde után a gárda tüntetőleg elvonult. Kisebb lökdösődést leszámítva rendbontás nélkül ért véget a demonstráció.

Mintegy másfél ezer ember érkezett a Kossuth térre vasárnap kora este a Hősök terén délután tartott demonstrációról. Este kilenc órára azonban jelentősen megcsappant a létszám, már csak mintegy kétszázan maradtak. Ők kisebb csoportokba verődtek.

Tudósítónk szerint Budaházy György beszédében a rendőrök ellen buzdított. Erre a Magyar Gárda tüntetőleg elvonult. Ők ugyanis nem értettek egyet Budaházy beszédével. Majd megálltak az Alkotmány és a Honvéd utca sarkán – tudósítónk szerint tanácstalanok, hogy visszamenjenek-e. Végül buszokra szálltak, erre a térről többen utánuk mentek, hogy maradásra bírják őket. Tudósítónk szerint többen ütni kezdték a buszt, erre leszálltak, majd visszaszálltak, végül ismét leszálltak, és a buszok elmentek. Pár gárdista lassan a busz után ment, de voltak, akik visszamentek a térre.

Páran összeverekedtek a gárdistákkal. A sajtó munkatársait is elkezdték lökdösni. Tudósítónk szerint egyre kevesebben vannak a téren, több focidrukker is hazament, mondván „már úgysem lesz itt semmi”.

Gárdisták a Kossuth téren - később elvonultak (GALÉRIA!)

Gárdisták a Kossuth téren – később elvonultak (GALÉRIA!)

A kettes villamost közben ismét elindították, ám tüntetők egy része útját állta és elkezdte ütni, szétverni a jármű elejét. Végül azonban továbbengedték.

A téren beszédek vannak. Az egyik szónok azt mondta: mivel kampányidőszak van, ezért nem kell bejelenteni a tüntetést, így a rendőrség nem oszlathatja fel őket. Lapunk tudósítója szerint a hangulat „lenyugodott”, és egyre többen mennek haza.

Végigvonultak a belvároson

Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlót lobogtató tömeget a Magyar Gárda mintegy kétszáz egyenruhása vezette. A menet elején egy gárdista egy megafonba mondva folyamatosan arra szólította fel a rendőröket, hogy ne kövessenek el törvénysértést, mert választási rendezvény nem bejelentéskötelezett, s mindent dokumentálnak, és megteszik a jogi lépéseket.

A tüntetők az Andrássy úton végigvonulva, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Nagysándor József és a Báthory utcán keresztül érkeztek a Kossuth tér közelébe, ahol több száz teljes védőfelszerelésben lévő rohamrendőr várta őket.

A Kossuth térhez vezető mellékutcákban végig rohamrendőrök álltak, de a tömeg a rendőrök által felállított sorfalat többször áttörte, így akadálytalanul vonulhattak tovább. A tömegben sokan arcukat csuklyával és sállal takarták el. Amikor a tömeg eleje megérkezett a Parlament elé, berohantak a Rákóczi-szobor melletti füves területre és köpködték, szidalmazták az ott felsorakozott rendőröket. A földművelésügyi minisztérium épülete előtt felállított sorfalat szintén áttörték a tüntetők, s a térre mentek.

A Parlament északi oldalában legkevesebb félezer rohamrendőr várakozik.

Focidrukkerek, gárdások és rendőrök

Az MTI szerint több ezren indultak meg, még a Hősök terén szervezett vasárnapi délutáni civil megmozdulás befejezése előtt a Magyar Gárda mintegy 200 egyenruhás emberének felvezetésével a Parlament elé, hogy ott tovább követeljék az előrehozott választásokat.

Lapunk Kossuth téren tartózkodó tudósítója szerint oda fél hétig még nem érkeztek tüntetők, rendőrök és kommandósok viszont annál többen. Később azonban egyre többen érkeztek a térre. Köztük körülbelül kétszáz fiatal focidrukker.

A rendőrség lezárta a Parlament főbejáratát, a környező utcákat pedig hermetikusan lezárták, egyre több egyenruhást látni. Állítólag újabb csoportok tartanak a térre.

Az Andrássy úton rendőri sorfal először megakadályozta a tömeg továbbhaladását, majd az árpádsávos és nemzetiszínű zászlót lobogtató tüntetők áttörték a sorfalat, s vonulásukkal a forgalmat megbénították. A vonuló tömeg az Oktogonnál teljesen elfoglalta az Andrássy utat, minden autót megállítottak.

Tudósítónk szerint az Alkotmány utcánál állítottak fel rendőrsorfalat. A Kossuth téren tartózkodó tudósítónk szerint a Földművelési Minisztériumnál a rendőrök megnyitották a sorfalat a tüntetők előtt.

Tudósítóink szerint a gárdisták is a téren vannak és felfokozott a hangulat. A tüntetők – úgy tűnik – többszörös túlerőben vannak.

Kettőkor kezdődött a Hősök terén

A demonstráció délután kettőkor – nagyjából az MSZP-kongresszus befejezésekor – kezdődött a Hősök terén. Lapunk helyszíni tudósítója szerint alig lehetett felférni a kisföldalattira, a Hősök tere pedig teljesen teli volt, és sokan az Andrássy úton álltak a vasárnapi demonstráción. Az MTI szerint több mint huszonötezer ember gyűlt össze, a szervezők a színpadról pedig azt közölték, több mint ötvenezren jelentek meg a megmozdulás kezdetére, majd a tömeg – szerintük – félmilliósra duzzadt.

Képgaléria (Balta Attila/FN)

Képgaléria (Balta Attila/FN)

Délután hat óra előtt elkezdett oszlani a tömeg, a Szózat és a Székely Himnusz eléneklése után tudósítónk beszámolója szerint mindenki megfogta a mellette álló kezét és a magasba emelte. Ezt követően a tömeg békésen elkezdett hazavonulni.

Kordon és árpádsáv

A tömegben sok az árpádsávos, a nemzetiszínű és a jobbikos zászló, de volt, aki élő libával érkezett. Délután kettő óta beszédeket tartanak. Makovecz Imre, az egyik főszervező azt mondta a jelenlévőknek, hogy ha nem lesz hatása a mostani demonstrációnak, akkor újabb megmozdulást szerveznek, hogy kiköveteljék az előrehozott választást.

A térre folyamatosan érkeznek az emberek, a Kodály köröndnél a rendőrség elterelte a forgalmat, és a Hősök tere körül is lezártak több utcát. A teret nem vették körbe kordonokkal.

Tudósítónk szerint a színpad kordonnal van körülvéve, és csak a felszólalók mehetnek oda. Rendőrt viszont viszonylag keveset látni. Pár magyar gárdás felügyeli a tömeget tudósítónk szerint. A Városligetben és a Hősök tere környékén viszont jelentős rendőri egységek várakoznak, a Dózsa György út és az Andrássy út forgalmát elterelték.

Egy idős úr rosszul lett, őt a mentők szállították el.

Előrehozott választásokat követelnek

A szónokok szerint meg kell akadályozni, hogy április 14-én Bajnai Gordon személyében megválasszák Magyarország új miniszterelnökét, és számon kell tőle kérni, Gyurcsány Ferenccel együtt, az ország tönkretételét. A tömeg erre hosszasan skandálta, hogy „börtönbe”.

„Nem bízhatják olyan emberre Magyarország sorsát, aki több mint ötszáz család életét tette tönkre” – utalt egy másik szónok az árpádsávos és nemzetiszínű zászlót lobogtató emberek előtt az egykori Hajdú-Bét Rt. ügyére, amelyben szerintük Bajnai Gordon volt „a fő ludas”.

Molnár Oszkár, Edelény és Répás Lajos, Kiskunlacháza polgármestere is felszólalt, ők a munkanélküliségről és a közbiztonság javításáról beszéltek. Mindketten előrehozott választásokat követeltek.

Újra „Kossuth tereznek”?

Az egyik szónok azt kérte, hogy április 14-én, Bajnai Gordon miniszterelnöki beiktatásakor vonjanak élőláncot a Parlament köré, és ha megválasztják a kormányfőt, akkor mindaddig térjenek vissza a Kossuth térre, amíg el nem érik követeléseiket.

12 pontos kiáltvány

Kiáltványt juttattak el az államfőnek a vasárnap délután a Hősök terére szervezett civil demonstráció résztvevői. A kiáltványt motorosok vitték el a Sándor-palotához, akik visszatérésükkor annyit mondtak, hogy a köztársasági elnök megbízottja átvette a dokumentumot.

Motorosok vitték a kiáltványt (Fotó: MTI)

Motorosok vitték a kiáltványt (Fotó: MTI)

A Civil Összefogás Fórum által meghirdetett tüntetésen még ezt megelőzően felolvasták az említett kiáltványt. Kiáltványukban 12 pontot, követelést fogalmaztak meg, amelyeket vasárnap az összegyűlt tömeg közfelkiáltással elfogadott.

A követelések között van a közélet tisztaságának helyreállítása, „az ország félrevezetéséért felelősök kizárása a közéletből”, a „nemzeti vagyon eltékozlóinak megnevezése”, a „tisztességes munka megbecsülésének helyreállítása”, „a magyar föld és otthonok védelme”, „a családok és a gyermeknevelés kiemelt megbecsülése”, „az oktatás és az egészségügy kiemelt állami támogatása”, a „történelmi egyházak méltó megbecsülése”, „a közbiztonság megteremtése”, a magyar állampolgárság a határon túliaknak, a nemzeti jelképek tiszteletben tartása, valamint a hiteles tömegtájékoztatás és a sajtó függetlensége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik