Belföld

Bajnai jól jön a Fidesznek?

Megszülettek a megegyezés körvonalai, úgy tűnik, Magyarországnak lesz új kormánya, az induló programja is meglehet, de a gátszakadást csak két hónapra sikerült elreteszelni, és az EP-választás már fordulatot hozhat – mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Nyilvánvaló, hogy az ellenzék népszavazássá fogja tenni a voksolást, a dolgát pedig igencsak megkönnyíti, hogy a kormányfő ideális „pót-Gyurcsány” lesz, akit eddig mindenki elutasított ugyan, de most az előrehozott választástól való félelem elfogadhatóvá tette – vélte Tölgyessy Péter a Kossuth Rádiónak nyilatkozva.

Tölgyessy úgy látja, a Fidesznek jó a mostani állapot, hiszen az alapvető intézkedéseket ez a kormány hozza majd meg, és a felelősséget is át lehet tolni rá. Orbánék pedig hátradőlhetnek, helyettük dolgoznak az ellenfelek, meg sem kell szólalniuk, a baloldali kormányzás olyan mély emléket hagy, amelyet nehéz lesz elfelejteni.

Erős jelölt nélkül

Gyurcsány ötlete, hogy menjen és maradjon is egyszerre, Tölgyessy szerint nem volt alapvetően elhibázott, de nem volt elég erős jelöltje. Surányi György pedig teljesíthetetlen feltételt szabott a Fidesz-támogatással, az egyetlen kikötés ugyanis a jelenlegi helyzetben csak az lehet, hogy az indulás garantált legyen.

Az alkotmányjogász szerint rémületes volt, ami szerdától történt, a pártok a legrosszabb arcukat mutatták, mindenki a saját 1-2 százalékát kereste. Az MSZP nagyon gyenge pozícióban fújta fel magát, az SZDSZ pedig úgy viselkedett, mintha a Horn-kormány jött volna vissza, mindent ő akar irányítani, de felelősséget semmiért nem vállal. Az MDF is csak a saját pártérdekeit követte, ennek a konstrukciónak ugyanis csak akkor lett volna értelme, ha létrejön egy reformkoalíció, amelybe a Fórum is beszáll Bokros Lajossal.

Gyurcsány bölcsessége

A pártelnöki posztról is távozó Gyurcsány Ferencről Tölgyessy azt mondta, mára teljesen kicsúszott a lába alól a talaj, de legalább volt benne annyi bölcsesség, hogy félreálljon. Bár óriási hibát követett el, mégis talán ő volt az a magyar politikus, aki a legjobban látta a szocialisták bajait.

Meg is próbált modern pártot csinálni, de elég hamar elfogadta azt a logikát, hogy mindent meg kell tenni, ami megakadályozza Orbán Viktor visszatértét. Innentől kezdve már kádári módon egyensúlyozott, amit a válság teljesen összerombolt. Az alkotmányjogász úgy látja, mostantól ismét a régi, a „gyurcsányi időszámítás” előtti emberek jönnek a baloldalon, mert a technokrata háttér menekül, ahogy csak lehet. Az alkotmányjogász szerint, ha Gyurcsány új pártot alapítana, az csak mélyítené a válságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik