Belföld

Gyurcsány lemondott

Gyurcsány lemondott a pártelnökségről, jövő héten választják meg utódját, Szekeres a legesélyesebb. Miniszterelnök még nincs, lapinformációk szerint Bajnai a befutó. Vasárnap az SZDSZ és az MSZP-frakció is összeül. Bokros, Glatz és Gráf nem vállalná. Állítólag 12 órán belül lesz döntés.

Véget ért a szocialisták frakcióülése szombat este 10 óra után. Az ülésen sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon nem volt jelen.

A frakcióülésen részt vevő több mint száz képviselő az MTI információi szerint arra várt, hogy az MSZP és az SZDSZ vezetése egyeztessen Bajnai Gordon gazdasági miniszter kormányfő-jelöltségéről, de ez egyelőre nem történt meg.

A Képviselői Irodaházat sorra hagyták el a résztvevők, de nyilatkozni senki nem akart a helyszínen várakozó újságíróknak.
Lendvai Ildikó frakcióvezető mindössze annyit mondott, hogy a tárgyalások befejezése után nyilatkozik majd, és arra sem kívánt válaszolni, hogy vasárnap lesz-e hivatalos egyeztetés. Vasárnap délelőtt ülésezik az SZDSZ ügyvivői testülete és frakciója, délután pedig a szocialisták képviselőcsoportja ül össze újra.

Távozik az MSZP-frakció (Fotó: MTI)

Távozik az MSZP-frakció (Fotó: MTI)

A HírTv információi szerint a frakcióülésen viszonylag kevesen, 50-60-an vettek részt, jórészt azok, akik nem szeretnék Bajnai Gordont miniszterelnöknek. A frakció jelen lévő tagjai állítólag szavaztak Bajnairól és Gráf Józsefről is, és utóbbi – bár többször kijelentette, nem vállalná – több voksot kapott.

A képviselők távozásakor épület előtt 10-20 tüntető hangoskodott, velük szemben ugyanennyi rendőr sorakozott fel.

Gyurcsány lemondott, vagy lemondatták

Hat óra után ért véget az MSZP egész napos elnökségi ülése. Gyurcsány Ferenc lemondott a pártelnökségről, amelyet a megyei elnökök elfogadtak, sőt egyes hírek szerint éppen ők mondatták le. (Lapinformációk szerint Gyurcsány az EP-választásokig maradt volna, most azonban megsürgették a döntést). Így jövő hétvégén, az április 5-i kongresszuson választanak új pártelnököt. A hírek szerint Szekeres Imre lehet az utódja az MSZP élén.

A kormányfő kijelentette az ülésről távozóban: elkezdődik szerinte “egy nagyon tempós, jó időszak”. Remélem, hogy sikeres is lesz. A miniszterelnök arról nem nyilatkozott, hogy Bajnai Gordon lesz-e a kormányfőjelölt, de azt mondta, biztosítani tudják a többséget az új jelöltnek.

A távirati iroda úgy értesült: a megyei elnökök a délutáni egyeztetésen úgy nyilatkoztak, hogy támogatni tudnák Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölését.

Szavai szerint konzultálniuk kell még másokkal, egymással. Hangsúlyozta: a következő 12 órában ki fog derülni, ki a jelölt.

Gyurcsány Ferencet egyébként a pártszékházból az utcára lépve egy csoport kifütyülte, és egyes értesülések szerint le is köpték.

Bajnai az új jelölt?

Lapinformációk szerint a délután négyre a pártszékházba rendelt szocialista megyei elnöknek Bajnai Gordont mutatták be miniszterelnök-jelöltként. Az Index szerint Bajnaiban már meg is állapodtak, és pénzügyminiszterét is kinézték Oszkó Péter személyében.

Bajnai Gordon színre lép? (Fotó: MTI)

Bajnai Gordon színre lép? (Fotó: MTI)

Oszkó a Reformszövetség tagja, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója. (Oszkó Péterről és Bajnai Gordonról, valamint az eddig felmerült további nevekről bővebben itt olvashat!)

Két centrum lehet

Ha a legfrissebb forgatókönyv lép életbe, azaz a nem MSZP-tag Bajnai Gordon lesz a miniszterelnök, akkor mindenképp “kétcentrumú” lesz a párt. Hiszen a “kiszemelt” kormányfő – párttagság híján – nem lehet pártelnök is.

Pedig Nyakó István még szombaton is úgy nyilatkozott: Gyurcsány Ferenc szerint nem válhat ketté a miniszterelnöki és az MSZP elnöki pozíció.

Gráf és Bokros is nemet mondott szombaton

A nap folyamán először Gráf József neve merült fel, pártelnöki és/vagy miniszterelnöki opcióként. A politikus azonban a héten többször is úgy nyilatkozott, nem vállalná a felkérést.

Az SZDSZ továbbra is kitartott Bokros Lajos jelölése mellett, és a liberálisok már nem gondolkoznak egy szocialista miniszterben, mint kormányfő. Később érkezett a hír, hogy Bokros nem is vállalja a jelölést.

Az utolsó fellépés? (Fotó: MTI)

Az utolsó fellépés? (Fotó: MTI)

Támogatott kormányt akarnak

Nyakó István, az MSZP szóvivője a nap folyamán elmondta, hogy az MSZP-nek az a célja, hogy szélesebb politikai támogatással rendelkező kormány alakuljon.

Bokros és Takács kihúzva?

Az MTI információi szerint az ülés kezdetén az elnökségen belül két tábor alakult ki: az egyik támogatná Bokros Lajos miniszterelnökségét, a másik kitartott Takács János jelölése mellett, és ha ez nem működik, akkor inkább az előrehozott választások mellett tenné le a voksát.

Az SZDSZ ügyvivői testülete – sajtóhírek szerint – 8:3 arányban viszont még korábban elvetette Takács János jelölését. Fodor Gábor, a liberálisok pártelnöke pedig bejelentette, az SZDSZ azt javasolta: az MSZP fontolja meg Bokros Lajos jelölését. Péntek délután ismét összeült az MSZP elnöksége, amely után Bárándy Gergely elnökségi tag azt mondta, nem értik, de tudomásul veszik az SZDSZ döntését. Az FN úgy tudja, Bokrost nem tudnák elfogadni a szocialisták.

Glatz levetetné magát a listáról

Glatz Ferenc korábbi jelölt már a hét közepén azt kérte levélben Gyurcsány Ferenctől, hogy vegyék le nevét a kormányfőjelöltek listájáról.

Korábban – politikai és társadalmi egyetértés esetén – elképzelhetőnek tartotta, hogy elvállalja a jelölést, azonban szerinte nincs meg ez a háttér, ezért is írta meg a levelet a miniszterelnöknek – mondta. Sajtóhírek szerint Glatz Ferenc neve a pénteki sikertelen egyeztetés után ismét napirendre került a szocialistáknál.

A Fidesz szerint ez szánalmas

A Fidesz szerint a szocialisták nem csak saját magukat, hanem egész Magyarországot lejáratják és nevetségessé teszik, a legnagyobb ellenzéki párt továbbra is új választások kiírásában látja a megoldást – jelentette ki Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szombati sajtótájékoztatóján.

A mai nap szánalmas és látványos kudarca újabb bizonyítéka annak, hogy ez így nem mehet tovább – mondta a politikus. Szerinte amit az MSZP művelt az elmúlt napokban, az nem csak a szocialista pártot, hanem egész Magyarországot lejáratja, így ezek után nem csodálkozhatunk azon, ha Magyarországra nem csak elrettentő példaként hivatkoznak világszerte, hanem nevetség tárgyává is teszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik