Belföld

Pöttering: a helyes irányt várjuk az új kormánytól

Hans-Gert Pöttering megérti Gyurcsány Ferenc távozását, és azt várja az új kormánytól, hogy megtalálja a helyes irányt. Az Európai Parlament elnöke reméli, hogy Magyarország gazdasága fejlődésnek indul, az EU a szolidaritás jegyében pénzt ad ehhez. Az FN exkluzív interjúja.

Esély van arra, hogy Magyarország és a régió országai 2010 után sem mutatnak növekedést, bár nem is mennek csődbe? Mi történne ebben az esetben?

Nem tudhatjuk, mi lesz 2010-ben. Reméljük, hogy Magyarország és a többi állam gazdasága fejlődni fog. Az Európai Unió a szolidaritás alapján pénzzel támogatja őket. Lássuk előbb az első lépcsőt: pénzt kapnak ezek az államok, aztán meglátjuk, hogyan tudnak fejlődni. Adjunk esélyt ezeknek az államoknak!

Mit szól ahhoz, hogy a magyar miniszterelnök lemond? Hogyan befolyásolja ez a folyamatokat?

Megértem, hogy a magyar miniszterelnök lemond. Az új kormánytól azt várjuk, hogy megtalálja a helyes irányt.

Melyek azok a lépések, amelyeket a tagállamoknak tenniük kellene a válságban az EU szerint?

Az Európai Unió egy alapból pénzt ad az államok megsegítésére, egy 25 milliárd eurós keretből. Ezt arra kell felhasználniuk, hogy közeledjenek a Maastrichti kritériumok teljesítéséhez, azaz leszorítsák az államháztartási hiányt. Egy másik fókusz az infrastruktúra fejlesztése, például az energiaellátásban.

Hans-Gert Pöttering (Fotó: Angyal Ágnes/FN)

Hans-Gert Pöttering (Fotó: Angyal Ágnes/FN)

Lát esélyt arra, hogy a Bizottság változtat eddigi álláspontján, és érdemben foglalkozik a nemzeti kisebbségek ügyével?

Az európai intézmények, a bizottság és az Európai Parlament is, mindig kiállt a kisebbségek jogaiért, így ebben nem lesz változás. Gondolom itt Magyarország és Szlovákia kapcsolatára gondol elsősorban.

Ám a bizottság rendszerint azt mondja ezekben az esetekben, hogy a konfliktusokat oldják meg a tagállamok.

Én nem így látom, nem ez a bizottság álláspontja. Ez valóban nemzeti kérdés, de ugyanúgy európai kérdés is. Az EU védi a kisebbségek, így a magyar kisebbségek jogait is, ezt szabályozza az európai jog is.

életrajz

Hans-Gert Pöttering 1945. szeptember 15-én született az alsó-szászországi Bersenbrückben. A bonni, a genfi és az amerikai Columbia Egyetemen tanult jogot, filozófiát, történelmet. 1974-ben szerzett doktori címet, 1976-ban tette második jogi államvizsgáját. 1976-1979 az Osnabrücki Egyetem tudományos munkatársa, 1989-től oktatója, 1995-től professzora. 1974-1980 a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) ifjúsági szervezetének Európa-ügyi szóvivője, 1990-től az osnabrücki CDU körzeti elnöke, majd 1981-1991 az alsó-szászországi Európa-Unió tartományi elnöke. 1997-től a németországi Európa-Unió elnöke. 1999-től a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségi elnökségének és vezetőségének tagja,
1979-től az Európai Parlament tagja. 1992-1994 között az Európai Parlament biztonsági és védelmi albizottságának elnöke volt. 1999. június-2007. január az Európai Parlamentben az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) és az Európai Demokraták Képviselőcsoportjának (EPP-ED) frakcióvezetője. 2007. január 16-tól az Európai Unió (EU) parlamentje, az Európai Parlament (EP) elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik