Belföld

Előrehozott választást akar a Reformszövetség három tagja

Előrehozott választást akar Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, Chikán Attila, az Orbán-kormány gazdasági minisztere, és Békesi László, a Horn-kormány pénzügyminisztere. Mindannyian a Demján Sándor nagyvállalkozó kezdeményezésére létrejött, zömében munkaadói érdekképviseletek alkotta Reformszövetség tagjai.

Egy választás alkalmas lenne a bizalom helyreállítására – mondta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnöke, a Reformszövetség ügyvivője egy szakkollégiumi előadáson, csütörtökön este Budapesten.

Nem zárkóznak el a leendő vezetéstől

Vizi E. Szilveszter szerint a jelenlegi helyzetből való kiút szempontjából kulcskérdés, hogy lesz-e az országnak egy olyan kormánya, amely a bizalmat vissza tudja állítani. „Erre alkalmas például egy választás, mert a népfelség elvét érvényesíteni kellene”. Ugyanakkor hangsúlyozta: a Reformszövetség nem vesz részt a miniszterelnök-jelöltekről szóló napi politikai vitákban, de nem is zárkózik el a leendő politikai vezetéstől, hiszen javaslataik kidolgozásakor eddig is egyeztettek a parlamenti pártok vezetésével.

A Rajk László Szakkollégiumban tartott előadáson részt vett Békesi László közgazdász, volt pénzügyminiszter, a Reformszövetség gazdaságpolitikai munkacsoportjának vezetője és Chikán Attila volt gazdasági miniszter, a reálgazdasági munkacsoport vezetője.

Békesi László hangsúlyozta: a jelenlegi potenciális miniszterelnök-jelöltek a Reformszövetség programjának lezárása előtti szakmai fázisban részt vettek a vitában, és elmondták a véleményüket.

Arra a hallgatói felvetésre, hogy nem lenne-e jobb, ha előrehozott választásokat tartanának Magyarországon annak érdekében, hogy a következő egy év ne a tétlenség és a szavazatmaximálás jegyében teljen el, Békesi László, Chikán Attila és Vizi E. Szilveszter is egybehangzóan úgy válaszolt: „”igen, jobb lenne”.

Tömény utálat

Békesi László hallgatói kérdésre válaszolva elmondta: államcsőd nem fenyeget Magyarországon, bár az ország „fenyegetettsége jelenleg nagy”. Kifejtette: a Reformszövetség javaslatait „tömény utálat veszi körül”, és csak a hatalmi pozícióval nem rendelkező kis pártok támogatják, míg a döntési helyzetben lévő nagy pártok ellenzik a szakmai grémium javaslatait. Ennek oka, hogy utóbbiak választást szeretnének nyerni, így nem vállalnak fel népszerűtlen intézkedéseket.

Kifejtette: a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelszerződés 2010 márciusában lejár, és megújítani csak akkor lehet, ha „egy valódi gazdasági programot bárki, aki majd akkor kormányon lesz, letesz az asztalra”. Éppen ezért az agónia és a sodródás maximális kifutási ideje egy év – mondta Békesi László.

A közgazdász hangsúlyozta: a Reformszövetség programja egy olyan „szoftver”, amelynek „futtatása” már nem rajtuk, hanem a politikai pártok akaratán múlik. A Reformszövetség javaslatainak teljesülése megteremthetné az alapját a gazdaság fellendülésének. Ha azonban jövő tavaszig nem történik semmi, akkor egy év múlva sokkal rosszabb feltételek mellett kell olyan intézkedéseket hozni, amelyeket a Reformszövetség ajánl – hívta fel a figyelmet.

Hozzátette: a Reformszövetség másfél hónapja megalkotott programját azóta már felülírta az idő, hiszen azóta a 2009-es 4 százalékos GDP-visszaesés helyett már 5-7 százalék a szakmai konszenzus, és az euró árfolyama is elmozdult a programban előzetesen kalkulált 270 forinttól. Emiatt a Reformszövetség frissíti programját, ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a koncepciót és a stratégiát bontják meg, hanem a mértékeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik