Belföld

Hiller István feljelentett, felfüggesztett

Az oktatási tárca feljelentést tett a hátrányos helyzetűeket felkaroló Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt a nyomozóhatóságnál, ismeretlen tettesek ellen; az eljárás lezárultáig a miniszter felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főigazgatót. Ezt Hiller István maga közölte a tárcánál lezárult vizsgálatok eredményeit ismertetve.

Az oktatási tárcánál két vizsgálat volt ebben az ügyben, közérdekű bejelentés alapján: egy szabályszerűségi és egy fegyelmi eljárás. A tárca vezetője kifejtette: a szerdán lezárult fegyelmi vizsgálat megállapította, hogy “a feltételezett vesztegetési ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain”.

Borovszkyt felfüggesztették (Fotó: MTI)

Borovszkyt felfüggesztették (Fotó: MTI)

Hiller István ezért a vizsgálóbiztos javaslata alapján csütörtökön feljelentést tett a nyomozóhatóságnál ismeretlen tettesek ellen. Arra a kérdésre, hogy mekkora összegről lehet szó, azt mondta: ennek megállapítása a nyomozóhatóság feladata.

A miniszter az eljárás lezárultáig felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főigazgatót. Döntéséről a kormányt és kancelláriaminisztert is tájékoztatta – mondta.
A tárca vezetője szólt arról is, hogy a szabályszerűségi vizsgálatot követően a főigazgatóság több munkatársa fegyelmi büntetést kapott.

Vétkesen megszegni

Pélyi Erzsébet, a fegyelmi eljárást vezető vizsgálóbiztos közölte: az eljárás célja annak tisztázása volt, hogy az érintett köztisztviselő vétkesen megszegte-e közszolgálati jogviszonyából eredő kötelezettségeit.

Az eljárás során megállapították, hogy “a kötelezettségek vétkes megszegése alaposan gyanítható”, ez azonban minden kétséget kizáróan nem tisztázható, mert a fegyelminél alkalmazható eszközök erre teljes körűen nem alkalmasak.

Bűncselekmény is lehetett

Alaposan gyanítható ugyanakkor, hogy a kötelezettségszegéssel egyidejűleg bűncselekmény is megvalósulhatott. Ennek megállapítására közigazgatási keretek között szintén nincs lehetőség, ezért tette azt a javaslatot, hogy a miniszter – munkáltatóként – tegyen feljelentést ismeretlen tettesek ellen.

A kötelezettségszegés súlyára tekintettel kezdeményezte azt is, hogy függesszék fel állásából a köztisztviselőt.
Sebes József, az ellenőrzési főosztály vezetője felidézte: a február 12-én átvett közérdekű bejelentés után rendelték el a szabályszerűségi ellenőrzést. Úgy fogalmazott: a 2006. évi, dokumentált anyagokból azt állapították meg, hogy a források “túlnyomó többsége a mentorprogram keretében hasznosult”.

Hiller István kitért arra is, hogy hétfőn további vizsgálatot rendelt el az esélyegyenlőségi főigazgatóság teljes tevékenységére vonatkozóan. Ahogy a vizsgálat befejeződik, erről is tájékoztatást adnak – ígérte.

Arató felelőssége

A miniszter arra a kérdésre, hogy Arató Gergely államtitkár felelőssége felmerülhet-e az ügyben, annyit közölt: minden olyan, akár tárcán belülről, akár kívülről érkezett bejelentést, amelyről tudomást szerzett, vizsgálat követett. Ennek kialakult mechanizmusa van a tárcánál – fűzte hozzá. Kifejtette: az esélyegyenlőségi főigazgatóságon 2008 augusztusától folyt vizsgálat, azt az ellenőrzési főosztály végezte, s a szükséges intézkedések megtörténtek.

A mentorprogram folytatódik – hangoztatta a tárca vezetője. Hozzátette: Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár és Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke a közelmúltban szándéknyilatkozatot írt alá, s a program finanszírozása a tárcánál biztosított. Az esélyegyenlőségi főigazgatóság munkájának irányításával csütörtökön a miniszter Manherz Károlyt bízta meg.

Manherz Károly közölte: a költségtervet még várják a HÖOK-tól, ennek alapján kötnek majd szerződést, várhatóan egy-két héten belül.

Pitiáner összeg

Borovszky Tímea az elhangzottakra reagálva újságíróknak azt mondta: a fegyelmi felelősségi vizsgálatból nem lehetett mást megállapítani, illetve más eljárást lefolytatni, mint amelyet Hiller István lefolytatott és megállapított.

Hozzátette: a vizsgálat arra vonatkozott, hogy szavai szerint egy “pitiáner összeg” átadására kért-e valakit. Kérdésre válaszolva közölte, hogy kétszázezer forintról van szó. Azt mondta, ketten egybehangzóan azt állították, hogy ő a pénz átadására utasítást adott, de Borovszky Tímea ezt határozottan tagadja és hamis vád miatt feljelentette rágalmazóját.

Nyugodtság

Arra a felvetésre, hogy a kétszázezer forint nem nevezhető kevésnek, Borovszky Tímea ezt elismerte, de hozzátette, az az összeg, amelynek szabálytalan felhasználásával vádolják, több száz millió.

A főigazgató is hangsúlyozta: mostantól a rendőrség dolga, hogy kivizsgálja a történteket. Úgy fogalmazott: “Teljesen nyugodt vagyok még mindig”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik