Belföld

Táblázaton mutatja a pénz útját Zuschlag

A Fiatal Baloldal (FIB) és a programjainak finanszírozásába bevont civilszervezetek gazdálkodásáról beszélt vallomásában Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó per tárgyalásán hétfőn Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Zuschlag János meghallgatásának negyedik napján egy táblázat segítségével dátumszerűen bemutatta, hogy az egyesületek pályázataiból milyen bevételek származtak, és azt is, hogy ezzel párhuzamosan a FIB egyes rendezvényire mekkora összeget kellett fordítani. A vádlott részletesen feltüntette, hogy az adott civil szervezet számlájáról mekkora összeget vettek föl készpénzben vagy utaltak át onnan.

Hangsúlyozta, hogy a dokumentumokban szereplő rendezvények valós programok voltak. A FIB-es programok és az ehhez kapcsolódó kiadások listáját emlékezetéből és az internetről gyűjtött információkból állította össze védői segítségével Zuschlag János.

Egyéb módszerek

Az összesítésből kitűnik, hogy a 2002-2003-as időszakban 30 millió forint kiadással szemben mintegy 7 millió forint bevétel állt, e különbözetet kellett “egyéb finanszírozási módszerekkel” előteremteni – közölte az egykori szocialista politikus.

Az egyesületek és a FIB “pénzei” teljesen összefolytak, nem lehetett őket szétválasztani – fogalmazott a vádlott.
A politikai ifjúsági szervezet folyószámlájáról lényegében csak a külügyi programok költségeit fizették. A belföldi rendezvények finanszírozása úgy történt, hogy valaki felvette az egyesület számlájáról a pénzt, azt készpénzben átadta Zuschlag Jánosnak, aki a rendezvények szervezőinek továbbította azt – hangzott el a tárgyaláson.

Másfél millió Nyers Rezső bulijára

A táblázatban feltüntetett kiadások között szerepelt másfélmillió forint Nyers Rezső születésnapjára, egymillió forintot egy előszilveszteri bulira fordítottak, négymillió forint pedig az önkormányzati választásokkal kapcsolatos kampányköltség volt, s költöttek másfélmillió forintot az európai parlamenti választások kampányára is.

Zuschlag János tagadta, hogy a civil szervezetekhez befolyt összegekből magáncélokra is fordítottak volna pénzt, azt mondta: a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kijelentette, hogy a civil szervezetekhez befolyt összegeket a Fiatal Baloldal (FIB) rendezvényeire, működésére fordították, nem költöttek belőle saját céljaikra.

Hozzátette, hogy a pályázatok útján befolyt összegeket még ki is kellett egészíteni, hiszen azok önmagukban nem fedezték volna a FIB rendezvényeinek költségeit. Közlése szerint ha bármilyen pályázati támogatás beérkezett a civil szervezetekhez, abból az éppen aktuális, legégetőbb kötelezettségeiket egyenlítették ki.

Három rész

Az egykori szocialista politikus kifejtette, hogy a FIB-es rendezvények, táborok költsége három részből állt: a szállás és étkezés költségéből, a programokra fordított összegből, valamint a távolabbról érkezett résztvevők utaztatásának díjából. A költségeket elvétve a FIB folyószámlájáról egyenlítették ki, de jellemzően “feketén”, zsebbe fizettek. A legnagyobb programok a szervezet tatai, debreceni és erdélyi táborai voltak, amelyek évről évre ismétlődtek.

Ezért a pénzmozgások jellemzően nyaranta zajlottak – közölte. A civil szervezetek által rendezvényekre elnyert összegekből vásároltak számítógépet, bútorokat is, például egy kiskunhalasi ifjúsági információs irodába – ismerte el Zuschlag János

Sportbaleset

A hétfői tárgyalás rövid szünettel kezdődött, mivel a hatodrendű vádlottat, Marsovszky Balázst – a FIB egykori fővárosi elnökét – sportbaleset érte, fekvőgipszet kapott, s ezért hétfőn és szerdán nem tud megjelenni a tárgyaláson. Ezért Fodor Endre tanácsvezető bíró ideiglenesen elkülönítette a hatodrendű vádlott ügyét.

Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják. Az egykori szocialista politikus 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van.

—-Egyeztetett a tárcával—-

Szakmapolitikai kérdésekben rendszeresek voltak az egyeztetések az ifjúsági tárcával, ilyenkor például szó esett arról, hogy adott célra – például a táboroztatás támogatásra – mennyit fordítson a minisztérium – mondta a vádlott, aki ezeken a megbeszéléseken, mint a parlament illetékes albizottságának kormánypárti vezetője vett részt.

Az ifjúsági és modernizációs parlamenti munkacsoport hétfőnként tartott egyeztetést, ezen időnként részt vett az ifjúsági miniszter vagy a politikai, illetve a közigazgatási államtitkár, s rendszeresen jelen volt a tárcavezető kabinetfőnöke. Esetenként a minisztériumban is voltak megbeszélések – közölte a vádlott. A Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium háttérintézménye volt. Ez a szervezet kezelte a központosított pályázatokat és irányította a regionális ifjúsági irodákat.

Az intézmény feletti felügyeletet közigazgatási államtitkárként Szilvásy György, majd Benedek András gyakorolta – mondta Zuschlag János. A pályázatok ügyében a vádlott – állítása szerint – nem volt kapcsolatban a Mobilitással, a támogatásokkal kapcsolatos adminisztratív feladatokat Lados István másodrendű vádlott látta el. Zuschlag János elmondta, kezdetben arra törekedtek, hogy a nyertes pályázatokat a valós programoknak megfelelően módosítsák, új helyszínen, időpontban, más résztvevőkkel valósíthassák meg.

Komoly gond

Erre azonban a Mobilitás nem adott engedélyt, így a valósan igénybe vett szolgáltatások után kapott számlákat nem tudták felhasználni a pályázati beszámolókhoz. Az egykori szocialista politikus – mint mondta – érzékelte, hogy problémák, késések vannak a pályázati beszámolókkal kapcsolatban, de akkori pozíciójában ezt nem tartotta komoly gondnak.

A vádlott elismerte, hogy az MSZP ifjúságpolitikusaként a szervezet vezetőivel beszélt szakmapolitikai kérdésekről, azt azonban tagadta, hogy a beszámolók miatt szóváltásba került volna velük, ahogy azt Lados István vallomásában említette. Zuschlag János vallomásában kitért arra is: bevett gyakorlat volt, hogy ha a Fiatal Baloldal egy rendezvényének költségeit gyorsan ki kellett egyenlíteni, az erre szolgáló összeget bizonyos emberek – például Katus Ferenc harmadrendű vádlott feleségének – magánszámláira utalták, majd az illető fizette ki készpénzben a számlákat.

Előfordult azonban az is, hogy valaki kölcsönt kapott, akár magáncélra is, de ezeket az összegeket minden esetben visszafizették. A hiteleket azonban soha nem az egyesületekhez befolyt támogatásokból – hanem más forrásokból – folyósították – hangsúlyozta Zuschlag János. A vádlott elmondása alapján az is megesett, hogy mozgalmi célokra kaptak “szponzoroktól” támogatást. Ezeket az összegeket azért nem vezették be a politikai ifjúsági szervezet könyvelésébe, mert a támogató nem kívánta nevesíteni magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik