Belföld

Nyáron is dolgozhat a parlament

A világgazdasági válság miatt az eredetileg tervezettnél jóval több törvényjavaslat kerül a parlament elé, ezért ha szükséges, rendkívüli nyári ülésszakot is be kell iktatni - közölte Mandur László, az Országgyűlés alelnöke.

Mandur László elmondta, azzal számol: a parlament június 15-éig tartó tavaszi ülésszaka után, június végéig egy rendkívüli nyári ülésszakot is be kell iktatni, hogy a törvényhozás elfogadja a kormány által benyújtandó gazdasági tárgyú törvényjavaslatokat.

Az elmúlt években már többször volt példa rendkívüli nyári ülésszakra.

Az Országgyűlés tavaszi napirendjén várhatóan mintegy 30 törvény megalkotása szerepel, ezen kívül a világgazdasági válság miatt várhatóan további 10-20 jogszabály-javaslatot tárgyalnak meg.

Kiemelte, hogy a tavaszi ülésszakban a Ház várhatóan végig ülésezik, továbbra is hétfőn és kedden, csak a húsvéti ünnepek környékén lesz rövid szünet.

A kormány által tervezett változtatásokról szólva kijelentette, hogy hétfőn a miniszterelnök egy nagy csomagot jelent be, “elég jelentős társadalmi, gazdasági és pénzügyi átalakításra tesz javaslatot”.

Mint mondta, ebben benne van az adórendszert érintő átalakítás, hogy “a jövedelmeket terhelő adók összességében csökkenjenek, a forgalmat, illetve a vagyont terhelő adók pedig ezzel arányosan növekedjenek”. Hozzátette: a miniszterelnöki expozé másik eleme a közjogi csomag lesz, amelynek célja a racionalizálás az állami, költségvetési szférában. Ide tartozik majd a kisebb parlamentre vonatkozó javaslat, illetve az önkormányzatok létszámcsökkentésének kezdeményezése. Ez a programelem összességében 100 milliárd forint nagyságrendű megtakarítást jelenhet – mutatott rá.

A csomag harmadik elemeként javaslat készül az uniós források átcsoportosítására is, amelyhez már hozzájárult az Európa Unió. Mint mondta, ez elsősorban a munkahelyek megőrzését segíti, s olyan ágazatok támogatását és fejlesztését, amelynek következtében javulhat a magyar gazdaság hatékonysága és versenyképessége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik