Belföld

Magyar termékek lesznek a közértekben

Az élelmiszer-kiskereskedelemben legkésőbb június 30-ától az értékesített áruk 80 százaléka magyar eredetű lesz - közölte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Az agrártárca vezetője azt követően tartott sajtóértekezletet az élelmiszer-termékpálya vezető érdekképviseleteinek megbízottaival közösen, hogy az alapanyag-termelők, a feldolgozók, a kereskedők és a minisztérium képviselői megtárgyalták a készülő etikai kódex alapelveit.

Gráf József szerint az etikai kódex végleges formája két héten belül elkészül, és várhatóan egy hónapon belül aláírják.

A tárgyalásokon egyetlen fontos kérdésben, az úgynevezett visszatérítések százalékos arányának meghatározása ügyében nem sikerült még megegyezni. A miniszter jelezte, e kérdéskör részleteit a szakértők két hónapon belül dolgozzák ki.

Beszélt ugyanakkor arról: a tárgyalásokon résztvevők egyetértettek abban, hogy visszatérítést semmi olyan után nem kérhetnek, amely mögött nem áll szolgáltatás, és a visszatérítésnek arányosnak kell lennie a nyújtott szolgáltatással.

Bizottság ellenőriz

Az etikai kódex alapelveinek betartását egy négy fős bizottság ellenőrzi majd, amely havonta ülésezik. Az esetleges észrevételeket mind az alapanyag-termelők, mind a feldolgozók, mind pedig a kereskedők e testületnek jelezhetik. Az etikai kódex szabályainak megsértését a nyilvánossággal kívánják szankcionálni.

A miniszter közölte azt is, hogy a törvényalkotási folyamat sem állt le ezen a területen, ugyanis, ha mégsem sikerül megállapodni önkéntes alapon az etikai kódex alapelveiben, és azt az érintettek nem írják alá, úgy e területet törvényi úton kívánja szabályozni a kormány. Gráf József mindehhez hozzátette, minden fél számára jobb megoldás, ha az önkéntes etikai kódexet alkalmazzák a jövőben.

Úttörő az unióban

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy hasonló etikai normákat még az unió egyetlen országában sem fogadtak el.
Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára az alapanyag-termelők képviseletében úgy vélekedett, hogy az alapanyag-termelők érdekeltek egy jól működő, mindenki által betartott normarendszer működtetésében. Utalt ugyanakkor arra, hogy az alapanyag-termelők számára fontosak a garanciális elemek, amelyek a betartást biztosítják.

Éder Tamás, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke arról beszélt, hogy a feldolgozók voltak a tárgyalások során azok, akik leginkább a kompromisszumokat keresték, mivel ők be vannak szorítva az alapanyag-termelők és a kereskedők közé.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az etikai kódex kidolgozását az indokolta leginkább, hogy a tárgyalásokon résztvevők közül két fél – az alapanyag-termelők és a feldolgozók – úgy vélték, hogy a termékpálya profitelosztása nem arányos módon történik. Reményei szerint ezen most esetleg változtatni lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik