Belföld

Orbánt kérleli a szadesz

Fodor Gábor SZDSZ-elnök nyílt levélben kérte Orbán Viktort, hogy tegyék félre a sehová sem vezető szembehelyezkedést. Feladatunk a kormány számonkérése, nem pedig idő előtti megbuktatása - írta.

Az elmúlt hónapokban a magyar közvélemény azzal szembesült, hogy hazánkat elérték a világgazdasági válság első hullámai, a válságkezelésre azonban a politikai pártoknak nem sikerült reményt keltő, megnyugtató válaszokat adniuk – fogalmazott Fodor Gábor nyílt levelében. Magyarország jövőjét együtt írjuk, ezért akár ellenzékben, akár kormányon vagyunk, tennünk kell a válságkezelésért.

A válsághelyzet új megközelítést, új megoldásokat kíván, egyben lehetőséget is jelent arra, hogy lezárjuk a sehová sem vezető szembehelyezkedés, energiáinkat felőrlő konfliktusok korszakát – írja Fodor Gábor. Magyarországnak ma cselekvőképes kormányra és felelős ellenzékre van szüksége. Cselekvőképes kormányra, amely nem csak meghirdeti programját, következetesen végre is hajtja azt; és felelős ellenzékre, amely a demokratikus vita mellett képes a demokratikus párbeszédre is, amikor az ország érdeke azt megköveteli.

Kössünk megállapodást a jövőnkért, Magyarország közös jövőjéért – kérte a Fidesz elnökét. Állapodjunk meg arról, hogy múltbeli sérelmeink boncolgatása helyett az előttünk álló időre teszünk vállalást. Mi, ellenzéki pártok fogadjuk el, hogy feladatunk a kormány számonkérése és kritikája, nem pedig idő előtti megbuktatása. Legyen ellenzéki magatartásunk kiindulópontja az, hogy a pártok megmérettetésének helye a 2010-es rendes országgyűlési választások, ennek fél évvel való előrehozása nagyobb felfordulást okozna, mint amit Magyarország ma elbír.

Tudom, hogy ez a kompromisszum hátralépést jelentene az Önök jelenlegi követeléseihez képest. Ugyanakkor bízom abban, hogy belátja, milyen reménykeltő üzenet volna honfitársaink számára, ha hosszú idő után azt tapasztalnák, választott politikusaik értük, és nem egymás ellen tevékenykednek a közéletben – zárta levelét Fodor Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik