Belföld

Kisokos influenza idején

Hétről hétre több az influenzás beteg: Magyarországot már az új, mutáns vírus támadta meg. Ám aki ősszel beadatta a védőoltást, elkerüli a megbetegedést. Kisokos influenza idejére!

Az influenza cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegség, melyet az influenza A-, B- és C-vírus okoz. Köhögéssel, tüsszentéssel, de normál beszéd közben is vírusok milliói kerülnek a levegőbe, és ezek belélegezve akár tömegek fertőzését okozhatják. A zárt tér, a zsúfoltság, a légkondicionáló berendezések kedvező feltételei a járvány kialakulásának – tájékoztat az Országos Epidemiológiai Központ (OEK). Magyarországon eddig a legsúlyosabb fertőzés 2002-2003 telén volt: ekkor több mint 400 ezer megbetegedést jelentettek.

Veszélyek és tünetek

Az OEK tájékoztatása szerint a vírus a légzőszervek (légcső, hörgők és tüdő) nyálkahártyáját betegíti meg, onnan jut a vérkeringésbe és más szervekbe is. A vírus elleni küzdelem legyengíti az immunrendszert, lehetőséget adva más fertőzéseknek, például a tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktériumoknak. Ez az influenza leggyakoribb szövődménye, mely az idősek és a tartós betegségben szenvedők halálozásához jelentősen hozzájárul.

Az influenza hirtelen kezdődik, magas lázzal, erős fejfájással, izomfájdalommal, gyengeséggel és kaparó érzéssel a torokban. A hiedelmekkel ellentétben a „náthás tünetek” – orrfolyás, orrdugulás, hörghurut – nem jellemző az influenzára.

Kerüljük a tömeget, és oltassuk be magunkat!

Az OEK azt javasolja a mostani, járványos időszakban, hogy a megbetegedés elkerülése érdekében kerüljük a zárt tereket és a tömeget. A betegek pedig köhögéskor, tüsszentéskor takarják el a szájukat zsebkendővel, és gyakran mossanak kezet, illetve pár napig mindenképpen maradjanak otthon, ágynyugalomban.


Jelenlegi influenzahelyzet Magyarországon (Forrás: OEK)

Jelenlegi influenzahelyzet Magyarországon (Forrás: OEK)

A védekezés hatékony módja az évenkénti védőoltás. Ez minden évben a legfrissebb vírus elleni oltóanyagot tartalmazza. Az idei keveréknek mind a három részét megváltoztatták a tavalyihoz képest, így a legújabb vírustörzsek ellen is véd. Az OEK mindenképpen javasolja az oltást időseknek vagy krónikus tüdő-, szív- és vesebetegségben, immunkárosodásban és cukorbajban szenvedőknek. Ha a terhesség utolsó harmada vagy a szülés ideje a téli időszakra esik, a kismama oltása kivédheti az újszülött fertőződését.

Nem oltható be viszont az, akinek súlyos allergiás reakciója van tojás fogyasztása után, vagy az előzőleg kapott influenza elleni oltás heves reakciót váltott ki. Az influenza szezonja december hónapban indul, csúcsát január, február, március hónapban éri el, ezért már november hónapban érdemes kérni az oltást, de később adva is kivédi a fertőzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik