Belföld

Gyurcsány lenne a válság ura

A miniszterelnök szombati csúcsértekezletére már többen jelezték részvételi szándékukat, igaz, a meghívókat még nem küldték ki. A grémium a szakértő szerint jó eszköz arra, hogy a kormányfő megmutathassa: válságkezelőként tud fellépni, ráadásul olyan kérdésekben, amelyek távol esnek a belpolitikától. Megegyezésre azonban nem lehet számítani.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök október 18-ára, szombatra hívta össze a nemzeti csúcsot. „A nemzeti csúcsnak meg kell mutatnia, hogy a válság kivédésében egységesek vagyunk” – mondta a kormányfő napirend előtti felszólalásában. Szerinte a tanácskozásnak segítenie kell, hogy 2009-re széleskörű gazdasági, társadalmi megállapodás jöjjön létre jövedelmi és bérügyekről, a költségvetés és az adózás kérdéseiről.

A szakértő szerint Gyurcsány Ferenc kezdeményezése egyik oldalról ugyanaz a konszenzuskényszert előállító politikai taktika, amire az elmúlt években már jó néhány példát láthattunk más pártok részéről is. „A miniszterelnök a jelenlegi válsághelyzetben nyerhet, ha válságkezelőként tud fellépni, és ennek eszköze a nemzeti csúcs. Az, hogy a válságnak nemzetközi tényezői vannak, hitelesítheti a kormányfő törekvéseit, és nehézzé teszi a puszta elutasítást” – véli Gyulai Attila.

A Fidesz úgyis elutasítja

Mint a Political Capital Institute vezető elemzője a FigyelőNetnek elmondta, a miniszterelnök célja, hogy olyan megállapodásokról kezdeményezzen megbeszéléseket, amelyek kellően „távol vannak” az aktuális parlamenti történésektől, így nem vetődhet fel, hogy a konszenzus érdekében esetleg távoznia kellene posztjáról. „A hosszú távú megállapodás esélye ugyanakkor csekély, mert a Fidesznek nem érdeke a miniszterelnökkel kötött alku sem taktikai, sem szakpolitikai szempontból” – hangsúlyozza Gyulai Attila.

Hozzátette: a Fidesz célja az lehet, hogy – elkerülendő az együttműködésre képtelen párt képét – a rövidebb távú válságkezelő megállapodásokban részt vesz, hasonlóan az amerikai vagy a nagy-britanniai pártközi egyeztetésekhez, de éppen ennek segítségével utasíthatja el azoknak a témáknak a megtárgyalását, amelyeket Gyurcsány Ferenc vetett fel a nemzeti csúcs keretében.

Az LB és az MTA vezetője ott lesz

Ha a miniszterelnök meghív, természetesen el fogok menni – válaszolta Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese arra a kérdésre, elfogadja-e a miniszterelnök meghívását. Ám hozzátette: eddig még nem kapott meghívót a találkozóra.

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének kötelessége részt venni egy olyan rendezvényen, amelyet az ország súlyos helyzetében hívnak össze – hangsúlyozta Pálinkás József, az MTA elnöke a miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcs kapcsán. A meghívót azonban még ő sem kapta kézhez.

Vizi E. Szilveszter, az MTA előző elnöke, bár eddig szintén nem kapott még hivatalos meghívást, részt vesz a nemzeti csúcson.”Elmegyek, azonban megítélésem szerint a cselekvés órája jött el, s nem a tárgyalásoké, de természetesen ott leszek. Van elképzelésem, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia éveken keresztül különböző anyagokat dolgozott ki, és ezek alapján elmondom, hogy mit látok helyesnek megtenni” – emelte ki Vizi E. Szilveszter.

Részt vesz a nemzeti csúcs munkájában Glatz Ferenc is, aki 1996 és 2002 között volt az MTA elnöke.

Mindenkit meghív, aki számít

Gyurcsány Ferenc a hétvégén jelentette be, hogy a nemzeti csúcsra meghívást kap az öt közjogi méltóság, s a rendszerváltás utáni időszak valamennyi volt köztársasági elnöke, miniszterelnöke, házelnöke. Rajtuk kívül a kormányfő – mint mondta – szívesen látná a grémiumban a parlamenti pártok jelenlegi elnökeit, frakcióvezetőit és európai parlamenti delegációvezetőit.

A meghívottak között vannak még a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltozás utáni elnökei és a jelenlegi vezetője, illetve az Országgyűlés illetékes bizottságainak elnökei, valamint az MTA rendszerváltás utáni elnökei és jelenlegi első embere, az önkormányzati szövetségek vezetői, valamint az OÉT munkáltatói és munkavállalói szervezetei.

Így a találkozóra meghívást kapnak – a jelenlegi köztársasági elnök, Sólyom László mellett – Göncz Árpád és Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnökök, Boross Péter, Horn Gyula, Orbán Viktor és Medgyessy Péter volt kormányfők, Szabad György, Gál Zoltán, illetve Áder János korábbi házelnökök, továbbá Szili Katalin, az Országgyűlés jelenlegi elnöke. Szintén meghívást kap a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökei közül Surányi György, Bod Péter Ákos, Járai Zsigmond, a mostani vezető, Simor András, továbbá a Magyar Tudományos Akadémia eddigi elnökei: Glatz Ferenc, Vízi E. Szilveszter és a jelenlegi első ember, Pálinkás Jószef.

Az öt parlamenti frakcióvezető – Lendvai Ildikó (MSZP), Kóka János (SZDSZ), Navracsics Tibor (Fidesz), Herényi Károly (MDF), Semjén Zsolt (KNDP) -, illetve a pártelnökök – Fodor Gábor (SZDSZ), Orbán Viktor (Fidesz), Dávid Ibolya (MDF) – mellett meghívást kapnak a pártok EP-delegációjának vezetői is: Tabajdi Csaba (MSZP), Schmitt Pál (Fidesz), Szentiványi István (SZDSZ), valamint Olajos Péter (MDF).

Az MTI úgy tudja: a nemzeti csúcsra meghívják mind a hét önkormányzati szövetséget, valamint az Országos Érdekegyeztető Tanácsban lévő hat szakszervezetet és kilenc munkáltatói szövetséget. Az még nem dőlt el, hogy mely parlamenti bizottságokat vonják be a munkába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik