Belföld

Megosztottan keres kiutat az SZDSZ

Múlt hétvégén a Fodor Gábor-féle szárny képviselőjét választották ugyan az SZDSZ Országos Tanácsának elnökévé, ám a párton belüli erőviszonyok változatlanok. A megosztottság a párt jövőjét is veszélyeztetheti.

Szakadékba ugrunk, vagy a fejünkre esik a zongora: e két lehetőség közül választhatunk; előbbit lehetetlen túlélni, utóbbinál van némi esély az életben maradásra – e hasonlattal jelenítette meg az SZDSZ Új Generációjának egyik vezető tisztségviselője a liberálisok előtt nyitva álló alternatívát.

„Szakadékon” az MSZP és a kormányfő feltétlen támogatását értette – és értik a szabad demokraták –, míg a „zongorán” a különutasságot. Vagyis azt, hogy a választásokig rendelkezésre álló időben megpróbálnak a szocialistákétól markánsan különböző, karakteres, liberális politikát felmutatni.

Elveszített hitelesség

A pártvezetés és szűkebb köre már a nyár közepén kialakította a maga stratégiáját, amelynek központi eleme, hogy távozásra kényszerítik Gyurcsány Ferencet. A jelenlegi kormányfő ugyanis álláspontjuk szerint elveszítette hitelességét, vezetésével bukásra van kárhoztatva a szociál-liberális oldal. Ezen a stratégián a Fodor Gábor-féle szárny azóta sem változtatott.

A szocialistákkal való egyeztetéseken is ezt szerették volna elérni, s amikor látták, hogy az MSZP tárgyalódelegációja elzárkózik a miniszterelnök menesztésétől, akkor is csupán „retorikailag léptek hátrébb”. A szándékukról azonban nem tettek le – tájékoztatta lapunkat egy névtelenséget kérő szabad demokrata párttag.

Szent-Iványi, Fodor és Léderer. Nyerésben lévő trió.

Szent-Iványi, Fodor és Léderer. Nyerésben lévő trió.

Ám a liberálisok megosztottak: nagyjából fele-fele arányban gondolják úgy a frakció, az Ügyvivői Testület és a szombat óta új elnökkel működő Országos Tanács (OT) tagjai is, hogy eredményt hozhat „az MSZP-től az utolsó pillanatban való elugrás”, vagy továbbra is lennének közös pontok. „A szocialisták és a szabad demokraták olyannyira összenőttek a közös kormányzás elmúlt hat évében, hogy a választópolgárok fejében a Gyurcsánnyal szembeni agresszív fellépés nem pozitívumként jelenik meg, inkább egyfajta hűtlenségként; vagyis hogy amikor süllyed a hajó, az SZDSZ-esek elmenekülnek” – hallottuk önkritikus pártkörökből.

De legalább pont került azon hitvita végére, hogy, célszerű volt-e márciusban kirohanni a koalícióból. Máig ez foglalkoztatta ugyanis a legerősebben a párt belső közvéleményét, ezért is szavaztatták meg az OT tagjait arról, helyes lépés volt-e a szakítás. Múlt szombaton több mint 80 százalékos többséggel fogadták el az ezt igazoló határozatot, amely utólag „pecsétet ütött” az akkori döntésre, és kijelölte a párt új irányvonalát, legalább is időlegesen.

Kóka kompromisszumokat kötne

Ha talán a múlt le is zárult, márciushoz képest azonban az akkor a koalíció felmondása mellett kardoskodó Kóka János ex-pártelnök és ex-gazdasági miniszter, valamint támogatói azon az állásponton vannak, hogy a liberálisoknak egyedi ügyekben nem kellene elzárkózniuk a kompromisszumoktól, kívülről támogathatnák a kisebbségi kormányt. Egyébiránt a Figyelő vezető szocialista körökből úgy értesült, hogy Kóka és Gyurcsány többször is találkoztak az elmúlt hetekben.

Az OT szombati elnökválasztásán a két jelölt, Szent-Iványi István, illetve Hankó Faragó Miklós személye is a párt megosztottságát reprezentálta. Míg előbbi elkötelezett híve Fodor politikájának, addig utóbbi az ex-elnök Kóka támogatói körébe tartozik. A voksolás előtt Hankó Faragó úgy fogalmazott, azért indul az OT elnöki tisztért, mert erőteljes jelzések érkeztek a tagság részéről, hogy irányváltásra van szükség.

„Olyan érzésem van, mintha más filmet nézne az ügyvivői testület, és mást a frakció. Nekem viszont az a célom, hogy végre egy filmet nézzünk, és ne egymás mellett beszéljünk el, hanem mindenki végezze a maga feladatát” – mondta többek között. A szavazáson mindössze egy vokssal maradt alul, így Szent-Iványi lett a befutó.

Az ő helyére az Ügyvivői Testületbe Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció nevű ifjúsági szervezetének elnökét választották meg, akit ugyancsak a Fodor-táborba sorolnak. Az így kialakult erőviszonyokat rögzíti a szombati határozat is, kimondva, hogy „a Szabad Demokraták Szövetsége önálló, független, liberális és ellenzéki párt, amely nem kíván újból koalíciót kötni az MSZP-vel, és nem elfogadható számukra a miniszterelnök Megegyezés című cselekvési programja”.

Hankó Faragó és Kóka. Irányváltó igények. Fotók: MTI

Hankó Faragó és Kóka. Irányváltó igények. Fotók: MTI

Megegyezés: lehetetlen

Másrészt a kormány költségvetési és jövő évi adójavaslataira a párt egyelőre nem mond nemet, ez ügyben annak tartalmi megismerése után alakítja ki álláspontját. Csécsei Béla VIII. kerületi szabad demokrata polgármester szerint az SZDSZ jövendő politikáját az határozza meg, milyen költségvetést és milyen adótörvényeket terjeszt be a kisebbségi kormány a parlamentnek. „Amennyiben az SZDSZ számára is elfogadható adócsökkentési program kerül a Ház elé, amelynek fedezetét az állami kiadások lefaragása, az állami szerepvállalás csökkenése adja, el lehet jutni az MSZP-vel való megegyezésig, s támogatható a jövő évi büdzsé” – emelte ki a Figyelőnek.

Csécsei véleménye azért is érdemel megkülönböztetett figyelmet, mivel a közelmúltban nyílt levélben fogalmazta meg kritikáját Fodorral szemben. „Nem lehetett követni a manőverek irányát, sebességét, célját. Mózes egyenesebb úton bolyongott a sivatagban, mint a pártvezetés” – indokolta lapunknak, mi késztette a nyilvános bírálatra.

Hozzá hasonló álláspontra helyezkedett a főváros két további szabad demokrata kerületi polgármestere is: Gegesy Ferenc, a IX. kerület első embere ki is lépett az országgyűlési frakcióból és a pártból, Weinek Leonárd, Zugló önkormányzati vezetője pedig – aki a Magyar Demokratikus Charta felvonulásán Gyurcsány oldalán menetelt – ugyancsak az SZDSZ politikája korrekciójának szükségességéről beszélt.

A koalíció megújítása nincs napirenden

A hétvégét követően viszont Weinek szerint esély nyílt arra, hogy a párton belül folyó eszmecserék, viták végére pontot tegyenek. „A pártelnökkel kapcsolatos bírálatról csupán annyit jegyeznék meg, hogy erről nyugodtan beszélhetünk múlt időben, hiszen az általam szorgalmazott korrekció nagyjából-egészében bekövetkezett” – fejtette ki lapunknak.

Szerinte ma abból kell kiindulni, hogy a koalíció megújítása nincs napirenden, de az SZDSZ felelőssége az országban történtekért semmivel sem kisebb, mint kormányon volt – az általa vállalt ellenzékiségnek éppen ez az egyik fő eleme. Hasonlóképpen fogalmaz Csécsei is, aki úgy véli, a szombati OT elnökválasztás után remény van arra, hogy a liberálisok különböző fórumain mindkét oldal számára elfogadható döntések szülessenek. Az erőviszonyokat illetően ugyanis leheletnyi a különbség.

„Tökéletesen ellentétes tartalmú döntés születhet, ha akár az egyik, akár a másik oldalon valaki nem vesz részt a határozathozatalban, mert például elutazik vagy elrontja a gyomrát” – magyarázta, hozzátéve, hogy ezt tudomásul kell venniük azoknak, akik a javaslatokat kidolgozzák, s azoknak is, akik véleményezik, módosító javaslatokkal látják el, és döntenek azokról.

Forrásaink szerint a frakció bármennyire is megosztott, egységesen szavaz majd a költségvetésről és az adótörvényekről. Egyelőre kevés esélyt látnak arra, hogy támogassák azokat. Felidéződik az is, hogy Gyurcsány még hetekkel ezelőtt, az MSZP elnökségi ülésén közölte: távozik, ha a parlamentben nem kapnak többséget e kiemelt fontosságú törvények. Ám az is biztos, hogy a szocialista párt erősen bízik a megegyezésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik