Belföld

Milliárdos adócsalókat buktattak le

Pénzmosásra szakosodott bűnszervezet ellen javasol vádemelést a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI); a gyanú szerint a bűnszervezet pénzügyi tanácsadás címén több, a gazdasági életben jelentős forgalmat bonyolító társaság adóalapját csökkentette fiktív cégek által kiállított számlák és szerződések felhasználásával, mintegy 3 milliárd forint értékben.

Az NNI Gazdaságvédelmi Főosztályának előadója, Hegyes Sándor őrnagy közölte, két éve érkezett bejelentés a rendőrséghez arról, hogy egy férfi gyanúsan nagy összegeket vesz fel egy cég számlájáról. A céget ellenőrizték, és kiderült, hogy az valós gazdasági tevékenységet nem végez, és két hajléktalan a tulajdonosa.

A rendőrség megfigyelte a férfit, aki a felvett pénzt egy takarítással foglalkozó, ismert kft.-hez juttatta el. A pénz eredetét kutatva jutottak el a nyomozók M. Gy.-hez, aki – mint kiderült – pénzügyi tanácsadás címén gazdasági társaságoknak nyújtott „segítséget”, amellyel azok az adóalapjukat csökkenthették.

Hajléktalanok és fiktív cégek

M. Gy. és társai azzal gyanúsíthatók, hogy hajléktalanok, román állampolgárok nevére gazdasági társaságokat alapítottak. Ezt követően a megbízók – az adóalapjukat csökkenteni szándékozó cégek – fiktív alvállalkozói szerződéseket kötöttek ezekkel a fiktív gazdasági társaságokkal, amelyek további fiktív cégekkel szerződtek, azok pedig további fiktív cégekkel kötöttek alvállalkozói szerződést.

A fiktív cégek ügyletei mögött valós gazdasági tevékenység nem volt, de a szerződésben rögzített munkáért járó pénzeket átutalták – mondta az őrnagy.

Az elektronikus úton „utaztatott” pénzt végül a bűnszervezet egyik tagja vette fel, és a 10-15 százalék „haszon” levonása után visszajuttatták azt a megbízónak.

A rendőrség gyanúja szerint M. Gy. 20-25 embert foglalkoztató bűnszervezetet hozott létre, amelyben mindenkinek megvolt a feladata: voltak verőemberek, pénzátadók, a fiktív cégek alapításában közreműködők. A gyanú szerint négy ügyvédi iroda is közreműködött a fiktív cégek létrehozásában, illetve adásvételében, ezért négy ügyvédet közokirat-hamisítással gyanúsítanak.

Hárommilliárdos csalás

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet közel 3 milliárd forinttal csökkentette a hozzájuk forduló cégek – a takarítócég mellett például építőipari vállalkozás – adófizetési kötelezettségét, így azok kevesebb áfát, társasági adót, munkáltatással összefüggő adót fizettek be. A takarítócégnél például több száz embert foglalkoztattak, akiket nem jelentettek be a társadalombiztosításnak, és nem is fizették utánuk a járulékokat.

A rendőrség most 18 cég vonatkozásában összesen 48 emberrel szemben javasolt vádemelést, de további 22 cég vonatkozásában a nyomozás tovább folyik. Az ügyben jelenleg előzetes letartóztatásban van a bűnszervezet vezetője, M. Gy. és a bűnszervezet egyik tagja.

Az eljárás során a bűnszervezet vezetőjének fellelhető, közel 200 millió forintos vagyonát zár alá vették, és lefoglaltak 17 millió forint készpénzt is a nyomozók. A büntetőeljárással párhuzamosan az adóhatóság 32 cégnél folytatott adóvizsgálatot, amelynek nyomán a 3 milliárd forint adóhiányon felül közel 350 millió forint adóbírságot szabott ki.

A rendőrség a nyomozás során csaknem kétszáz tanút hallgatott meg, és több mint 15 ezer oldal nyomozati irat született az eljárásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik