Belföld

Kisokos szülőknek az iskolai stressz ellen

Néhány jó tanács azoknak a szülőknek, akik nehéz szívvel indítják útnak elsős gyermeküket, és azoknak a családoknak, ahol a gyerek szorong a rá váró iskolától. A szakértő szerint a ma elsőseinek nagyobb érzelmi biztonság és kevesebb elvárás kell.

Bár van gyerek, aki már augusztus közepétől lázasan készül a becsengetésre, sajnos még mindig több az olyan kisdiák, aki nehéz szívvel bandukol iskolába szeptember elsején. Angol felmérések szerint a leendő általános iskolai elsősök egy része már hat hónappal az első tanítási nap előtt szorong, hogy mi várhat rá az új környezetben.

Van, aki hallani sem akar az iskoláról (Fotó: MTI)

Van, aki hallani sem akar az iskoláról (Fotó: MTI)

Vekerdy Tamás pszichológus, oktatáskutató szerint jó lenne, ha a szülők és az általános iskolák is tisztában lennének azzal, hogy az első osztályba nem kisiskolások, hanem óvodások mennek. „Már egy 1969-es antropológiai kutatás bebizonyította, hogy a gyerekek nem hat, hanem valamikor hat és nyolc éves koruk között lesznek iskolaérettek. Átmeneti állapotban vannak, így semmit sem szabad siettetni” – figyelmeztet a pszichológus.

Túlzott tempó

Szerinte képtelen helyzet az, hogy az általános iskolák némelyike azt ígéri, már karácsonyra ír és olvas a gyerek. Ezzel az elvárással az esetek többségében sem az iskolások, sem a szülők nem tudnak megbirkózni.

Ám ahelyett, hogy a szülő végképp kétségbe esne, a gyerek milyen gyenge képességű, Vekerdy Tamás azt ajánlja, legyen a felnőtt méltó cinkostársa a gyereknek. „Fontos, hogy a kisdiák érezze, a szülő mindig mellette és mögötte áll, megvédi, hogy meglegyen az érzelmi biztonsága” – jegyezte meg az oktatáskutató.

Az iskolakezdéskor hajszolt gyerekek vigasztalására Vekerdy megemlítette, hogy a skandináv (norvég és svéd) gyerekek negyedikes korukban messze a nemzetközi átlag alatt teljesítenek tanulmányi szempontból, 15 éves korukra viszont már verik a mezőnyt. Magyarországon (és Csehországban) ez a tendencia éppen fordított.

Nem kell megrettenni

Épp ezért fontos – teszi hozzá a pszichológus – hogy a családból senki se szorongjon az iskolakezdés előtt és nem szabad megrettenni a gyengébb eredményektől sem. „Ha kell, nyugodtan maradjon otthon néhány napot a gyerek és a pótlással se nyaggassák a szülők” – ajánlja Vekerdy Tamás.

Sokat segíthet az iskolakezdési stressz megelőzésében, ha a szülők idejében kiválasztják a megfelelő tanítónénit, aki türelmes, sokat mesél a gyerekeknek és nem gyötri a hat-hét éveseket házi feladattal, otthoni tanulással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik