Belföld

Nem sajtószabadság-ügy a Hír Tv-s történet

Mély megdöbbenését fejezte ki "a HírTV riporterei ellen irányuló lejáratási kísérlet" miatt keddi közös közleményében a Magyar Újságírók Közössége és a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége. Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-felelőse azt mondta, egyelőre nem lát "sajtószabadság-ügyet" a történetben.

A Magyar Újságírók Közössége és a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége azonnali eljárást sürgetett, hogy “a továbbiakban minden hasonló akciót csírájában lehessen elfojtani”, a dokumentum címében azt jelezve: veszély fenyegeti az újságírókat.

Mint írták, az esetről értesülve “azzal kell szembesülnünk, hogy új – a korábbiaknál is alattomosabb és visszataszítóbb – veszély fenyegeti a munkájukat végző újságírókat”.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) titkárságán azt közölték: a hivatalos eljárás lezárulta előtt a szervezet nem foglal állást az ügyben.

Még nincs ügy

Egyelőre nem látok sajtószabadság-ügyet a kérdésben – mondta Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-felelőse. Kifogásolta azonban azt, hogy a rendőrség nem közli, kinek mely megnyilatkozása ügyében folyik vizsgálat hamis vád címén.

“Világossá kellene tenni, hogy pontosan milyen ügyben folyik a nyomozás”, akár csupán annyit, vajon hivatalból, avagy valakinek a beadványa alapján indították azt – tette hozzá.
Haraszti Miklós hangsúlyozta: a sajtót is érintő ügyekben különösen “közönség- és nyilvánosságbarátnak” kell lennie a rendőrségnek, nehogy az eljárás “köde” váljék sajtószabadság-probémává.

Hír Tv versus Helmeczy

A Hír TV pénteken közölte, hogy kábítószert akartak elrejteni két riporterük autójában. Állításuk szerint az akcióról Helmeczy László ügyvéd beszélgetett egy büntetett előéletű férfival, akit Veres János pénzügyminiszter kampányfőnöke, Tóth Viktor ajánlott a figyelmébe. Az ügy nyilvánosságra kerülése után Veres János közleményt adott ki, ebben azt hangsúlyozta, hogy a történtekkel kapcsolatban a Hír TV-ben előadott minden állítás “bizonyíthatóan kimeríti a hamis vád és a hatóság félrevezetésének kategóriáját”.

Hétfőn Helmeczy László közzétett egy hangfelvételt, amelyen a közte és a drogdíler közötti beszélgetés hallható, és amely szerinte azt igazolja, hogy nem ő, illetve megbízója kereste fel a drogdílert, hanem ez fordítva történt.

Két egymással ellentétes állítás hangzott el a Hír TV, egy ügyvéd és egy állítólagos drogkereskedő vitájában, hétfőn azonban napvilágot látott egy újabb hangfelvétel, amelyből az derül ki, hogy a Hír TV eredeti állítása abban a formában “egészen bizonyosan nem állja meg a helyét” – közölte a kormányszóvivői irodához érkező kérdésekre reagálva Daróczi Dávid keddi online sajtótájékoztatóján.

A kormányszóvivő megjegyezte, hogy egy ilyen vitában a pénzügyminisztert szavahihetőbbnek tekinti, mint egy olyan médiumot, amelyről az elmúlt években több alkalommal is kiderült, “hogy bizony időnként valótlanságokat állít.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik