Belföld

Századvég-Forsense: kevesebben akarnak kormányváltást

Jelentősen csökkent a kormányváltást akarók aránya a bizonytalan pártválasztók körében az elmúlt hónapban - derült ki a Századvég és a Forsense közös közvélemény-kutatásából.

Az október 8. és 21. között, ezer ember megkérdezésével végzett kutatásban az olvasható, hogy míg a bizonytalan pártválasztásúak esetében szeptemberben a kormányváltás támogatói voltak egyértelmű többségben, addig egy hónappal később már 43 százalékuk látná szívesebben, ha a jelenlegi kormány folytatná munkáját, s csak 23 százalék szeretne kormányváltást.

Ez minden bizonnyal a pénzügyi és gazdasági válságra vezethető vissza, hiszen ebben a szituációban az emberek stabilitásra vágynak, és tartanak egy esetleges előrehozott választástól és az abban rejlő kockázatoktól. A kormány munkáját és az ellenzék tevékenységét is pozitívan megítélők aránya két hónapja kiegyenlített képet mutat. A felmérés szerint a pártválasztásukban bizonytalanok háromnegyede alkot negatív véleményt az ellenzék tevékenységéről. Ezzel párhuzamosan a kormány tevékenységét kevesebben, 61 százalék ítéli meg negatívan – áll a közvélemény-kutatás eredményében.

A kormányváltás szükségességének megítélésében jelentősebb változást tapasztalni szeptemberhez képest. Míg a múlt hónapban 12 százalékponttal nagyobb volt a kormányváltást támogatók tábora a kormány megtartása mellett kiállókénál, addig októberre ez a különbség minimális lett. Immár a megkérdezettek több mint fele (52 százalék) van azon a véleményen, hogy az MSZP valószínűleg vagy biztosan képes lenne 2010-ig önállóan kormányozni, ami 4 százalékpontos emelkedést jelent.

A két nagy párt támogatottsága közötti különbség – a teljes lakosságon belül – 10 százalékponton állandósult, mind a Fidesz (28 százalék), mind az MSZP támogatóinak aránya (18 százalék) egy százalékponttal haladja meg a szeptemberi eredményeket. Az SZDSZ támogatottsága sem változott (1 százalék), ugyanakkor MDF tábora az előző havi 3 százalékhoz képest a liberális párt támogatottságának szintjére csökkent. A kutatásból azonban az is kiderült, hogy az ország jelenlegi gondjainak megoldását egy, a mostani pártoktól független, harmadik erőtől várnák a legtöbben.

Ajánlott videó