Belföld

Bringával a Balaton körül: csak óvatosan!

Körbeéri a Balatont a kerékpárút, ám ez mégsem jelenti azt, hogy néhol ne az autósok között kelljen tekernünk. Aki viszont nem idegenkedik az emelkedőktől, annak ott vannak a Balaton-felvidék alsóbbrendű útjai.

Bár a Balatoni Bringakörutat idén márciusban a hónap kerékpárútjának választották Németországban, van még mit finomítani a tavat körülvevő, több mint kétszáz kilométeres aszfaltcsíkon.

Mádl Ferenc adta át (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

Mádl Ferenc adta át (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

Sok helyütt ugyanis a közútra terelik rá a Balatont kerülő kerekeseket, máshol pedig a gyalogosokkal közös sétaúton lehet csak tekerni. A leghosszabb egybefüggő bicikliút a tó nyugati végén található, Balatonkeresztúrtól Badacsonytördemicig. Egyes szakaszokon épp a kerékpárút jelenti a veszélyt a kerekesekre, az aszfalt ugyanis feltöredezett és kátyús.

A tó körüli bringaútnak vitathatatlanul nagy előnye, hogy a kevésbé edzettek is végig tudják tekerni – igaz, nem egyetlen nap alatt. Szállást elegendőt találunk a tó környékén, kerékpárboltot és szervizt viszont alig. Ráadásul a műhelyek nyitva tartása ritkán alkalmazkodik a frekventáltabb kerékpáros időpontokhoz, így például hétvégén zárva vannak.

vizes hetek a figyelőneten

Vizes hetek sorozatunkban bemutatjuk vizeink állapotát, a rájuk leselkedő veszélyeket, tervezzük jövőjüket. Megmutatjuk, milyen gasztronómiai, természeti csodáknak adnak otthont, hogyan illeszkednek hazánk gazdasági és üzleti életébe, válogatunk a vízhez köthető szabadidős és kulturális tevékenységekből, de sorra vesszük a köréjük font legendákat, hiedelmeket is. Elsőként a Dunáról, majd a Balatonról írunk, utána a Tisza és a hazai gyógyvizek kerülnek sorra.

Van felvidék is

Aki érez magában elég erőt, az a Balaton-felvidéknek is fordíthatja a kormányát. Több ugyan az emelkedő, és kiépített bicikliút sincsen, de az alacsony forgalmú mellékutakon tekerve is eljuthatunk az idén Bűvészetek Völgyére keresztelt fesztiválra, vagy éppen a Hegyestűn működő szabadtéri geológiai múzeumba.

Nem árt észben tartani azonban, hogy a Balaton-felvidéken még kevesebb – pumpálásra alkalmas – benzinkút van, mint a tó környékén.

Otthagyni nehéz

Ez ugyan nem csupán balatoni probléma, de szót kell ejteni a kerékpártárolás nehézségeiről is. A strandoknál és a szálláshelyeken még csak-csak akad olyan hely, ahol többé-kevésbé biztonságban hagyhatjuk a bringát, de a látványosságok, a műemlékek és a szórakozóhelyek környékén már nehezebb olyan parkolót találni, ahol nyugodt szívvel lakatolhatja le az ember a kétkerekűjét.

Nem javult a kerékpárszállítás helyzete sem. A MÁV új típusú szállítókocsijain ugyanis a bringák rögzítése nincs kellően megoldva, kevés a heveder, így a biciklik gyakran egymás hegyén-hátán utaznak, ami könnyen bowdenszakadáshoz vagy vázkarcoláshoz vezethet.

Aki a szállítás helyett a kölcsönzés mellett dönt, könnyű helyzetbe kerülhet, ugyanis a Balaton partján egymást érik a bringakölcsönzők, igaz, van, ahol olyan állapotban adnak ki biciklit, hogy azzal a tókerülés kizárt.

Sorozatunk csütörtökön megjelenő részeiben balatoni ingatlankörképet tartunk, és beszámolunk aVelencei-tó állapotáról. Folyóinkról és tavainkról még többet a FigyelőNet Vizes Hetek aloldalán olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik