Belföld

A melegek csak bűnbakok

Nem annyira a melegek elleni gyűlöletnek, mint inkább a magyar társadalom jelenlegi állapotának tudható be a szombati incidens szakértők szerint. Sőt az ellentüntetők mögött idén sokkal kisebb társadalmi támogatás volt, mint 2007-ben. Hasonló ellendemonstrációra Nyugaton nem találunk példát, a régióban viszont igen, nem véletlenül.

Nem volt tényleges társadalmi támogatottság a szombati melegfelvonulás elleni incidens mögött, még annyira sem, mint 2007-ben Tóth László szociológus szerint. Hozzátette: tavaly óta a Fidesz militáns jellege háttérbe szorult, mivel rájöttek, hogy nem tudják kontrollálni az ilyen szélsőséges indulatokat, így viszont az attrocitások a támogatottságot is elveszítették, a gyűlölet csillapodott. A szakértő – saját kutatásaira alapozva – úgy véli, Magyarországon elenyészik a melegellenesség társadalmi bázisa.

Szerinte – mint fogalmazott – a cirkuszt néhány szélsőjobboldali portál csinálta. „Kint voltam az Erzsébet téren, és a nézelődők kilencven százaléka békés volt, csak pár mocskolódó megjegyzést hallottunk” – mondta Tóth László. Szerinte ugyanaz a kemény mag dobált a Liszt Ferenc térnél, amelyik minden alkalmat megragad, hogy „balhézzon”. A szociológus szerint a tömeg nem a melegek ellen vonult ki, hanem saját frusztrációját igyekezett így levezetni.

Bűnbak kell

Hasonlóan nyilatkozott pár napja lapunknak Síklaki István szociálpszichológus is. Véleménye szerint amikor feszültségek alakulnak ki egy társadalomban, akkor bizonyos bűnbak céljára kínálkozó kisebbségekkel szemben megnő az elutasítottság, és ennek megjelenhetnek az agresszív formái is. Ezt látjuk például ma a cigányokkal és a homoszexuálisokkal kapcsolatban.

Nézze meg videónkat a szombati felvonulásról!

Ha ez a társadalmi feszültség évek óta, tartósan érezhető, akkor egyre erősödik az amúgy is lappangva meglévő elutasítás a bűnbakok iránt, és ez egyre inkább táptalajt ad az „agresszív szabadcsapatoknak” arra, hogy megmutassák magukat.

Homofóbia máshol is van, balhé nincs

A homoszexuálisokkal szembeni előítéletek jelen vannak mindenütt – Skandináviától Bulgáriáig – különböző fokozatokban, e skálán középen található Magyarország – mondta Síklaki István szociálpszichológus. Hogy egy melegfelvonulással szemben aktívan és agresszíven fellépnek különböző csoportok, az viszont inkább az utóbbi évek társadalmi fejleményeiből adódik.

Tekintse meg képgelériánkat a szombati tüntetésről! (Fotó: FN - Gáti András)

Tekintse meg képgelériánkat a szombati tüntetésről! (Fotó: FN – Gáti András)

Tóth László szerint nem véletlen, hogy míg Nyugaton nem zavarják meg a felvonulásokat tojásdobáló ellentüntetők, addig a régió több országában is ez gondot okoz. (Lengyelországban például 2004-ben éppen az ellentüntetéstől tartva inkább nem tartották meg a felvonulást).

Míg Magyarországon a rendszerváltás vesztesei frusztráltságára épül rá egy szűk csoport, addig Nyugaton – bár ott is vannak társadalmi feszültségek – ezt jobban tudják kezelni. „Hollandia és Belgium például multikulturális ország, ahol megtanultak a különbségekkel együtt élni. Természetesen Nyugaton is van homofóbia, de ettől még nem bántják őket. Nálunk viszont a bűnbakképzés miatt igen” – magyarázta Tóth László.

Szerinte a régióban máshol is megfigyelhető ez a jelenség, kivételnek Csehországot említette. Ott a társadalom kiáll másokért. Jó példa volt erre, amikor pár hónapja a prágai érsek vezetésével egy csoport elállta a zsidó negyed bejáratát, elejét véve a szélsőjobboldaliak tüntetésének.

Zavargások szoktak lenni a moszkvai melegfelvonuláson is, ahol a szélsőséges ellentüntetők egyenest sátáninak tartják a homoszexuálisokat. Más okból szokott zavargásokba torkollni a jeruzsálemi parádé: itt az ortodox zsidók adnak hangot nemtetszésüknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik