Belföld

Szekeres: a magyarok az afganisztáni misszió mellett

A magyar lakosság jelentős többsége támogatja a Magyar Honvédség külföldi szerepvállalását. Ez azt jelzi, hogy a magyar társadalom nyitott a biztonsággal és a békével kapcsolatos újfajta gondolkodásra – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

A polgárok több mint 69 százaléka támogatja, hogy Magyarország aktívan részt vegyen a közös NATO-békeműveletekben, 64 százalékuk támogatja a szövetséget, mert úgy látja, a tagság egyértelműen erősíti hazánk biztonságát – mondta el Szekeres Imre a katonai attasék éves értekezletén.

Bár a lakosság tisztában van a szerepvállalás kockázataival, a többség továbbra is a magyar katonák külföldi szolgálatteljesítésének folytatását támogatja – közölte. A Szonda Ipsos legújabb közvélemény-kutatásá során a megkérdezettek 75 százaléka hallott az afganisztáni magyar misszióról, míg a koszovói és a boszniai szerepvállalásról mindössze 55, illetve 47 százalék.

A Magyar Honvédség a magyar külpolitika fontos eszközévé vált, ezért is tekintik kulcskérdésnek, hogy a közvélemény elfogadja az afganisztáni erőfeszítéseket, megértve azok célját – közölte Szekeres. A miniszter szerint a honvédség társadalmi megítélése nagyon jó, ezt támasztja alá a már említett reprezentatív felmérés is, amely májusban, háromezer ember megkérdezésével készült. Ez azt mutatja, hogy az emberek a katasztrófavédelem és a tűzoltóság után (80-80 százalék) a honvédséggel (66 százalék) a legelégedettebbek.

Szekeres kitért arra – feltehetőleg a Pécs környékére tervezett radarállomásra utalva, de a várost nem említve -, hogy a megkérdezettek a légtérellenőrzést is a honvédség legfontosabb feladatai közé sorolták. A Pápára tervezett légi bázisról szólva elmondta, bízik abban, hogy az első C-17-es katonai szállítógépek novemberben leszállhatnak a bázison.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik