Belföld

17 éve hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarországot

Az utolsó szovjet katona 1991. június 19-én hagyta el Magyarország területét. Ennek emlékére az Országgyűlés 2001-ben június 19-ét nemzeti emléknappá nyilvánította.

1990. március 10-én Moszkvában Horn Gyula magyar és Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter aláírta a szovjet csapatok Magyarországról történő kivonásáról szóló egyezményt.

A megállapodás értelmében 1991. június 30-áig kivonják a teljes személyi állományt, beleértve a szovjet állampolgárságú polgári személyeket, valamint a fegyverzetet, harci technikát és az anyagi eszközöket. Ezen időszak alatt korlátozták a szovjet csapatok kiképzési-harci tevékenységével kapcsolatos mozgásokat, beleértve a repüléseket is.

Képgaléria a kivonulásról

Képgaléria a kivonulásról

A magyar kormány közreműködött az egyezmény végrehajtási feltételeinek megteremtésében. Az egyezmény nem érintette a Varsói Szerződésben, valamint más két- és többoldalú megállapodásban vállalt kötelezettségeket. A szovjet csapatok jogi státusát a szerződés értelmében az 1957 májusában kötött megállapodás és más érvényben lévő egyezmények szabályozták.

1990. március 12-én a hajmáskéri harckocsizó alakulatok útnak indulásával kezdődött meg az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport katonáinak, polgári alkalmazottainak, fegyvereinek, harci technikai eszközeinek, anyagainak kivonása, amely 1991. június 30. helyett gyakorlatilag már június 16-án befejeződött.

35 ezer vasúti kocsi vitte el őket

Ez idő alatt összesen csaknem 35 ezer vasúti kocsi szállította el a 100 ezer katonát és polgári személyt, valamint a mintegy 27 ezer harci technikai eszközt és a több százezer tonna anyagot.

Mándokon és Tornyospálcán katonai rakodóbázist létesítettek, ahol a normál nyomtávú magyar szerelvényekből a széles nyomtávú szovjet vagonokba pakolták át a harcászati eszközöket, szállítójárműveket, valamint a lebontott laktanyák épületelemeit. A hatalmas mennyiség rakodása és a százezer katona szállítása a MÁV-nak egymilliárd forint körüli árbevételt jelentett.

A harcászati eszközökkel együtt vonták ki a személyi állományt is. Az utolsó katonavonat 1991. június 16-án hagyta el hazánkat a Záhony-csapi határállomáson. Az utolsó szovjet katona, Viktor Silov altábornagy, a déli hadseregcsoport parancsnoka személyében június 19-én 15 óra 01 perckor távozott Magyarország területéről, ugyancsak a Záhony-csapi határállomáson, civilben, diplomata útlevéllel. A Déli Hadseregcsoport egységeinek valamennyi tisztje és sorkatonája visszatért a Szovjetunióba.

Megünnepeljük a távozást

Az 1990-ben aláírt megállapodás értelmében 1991. június 30-án fejeződött be hivatalosan a szovjet csapatok kivonása Magyarországról.

Az Országgyűlés 2001. május 8-án fogadta el az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a Magyar Szabadság Napjáról szóló előterjesztést, amely június 19-ét nemzeti emléknappá, június utolsó szombatját pedig a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította. Ilyenkor országszerte rendezvényeket tartanak, a fővárosban Budapesti Búcsú néven.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!