Belföld

Szűcs Erika: valósak a szerencsiek jelezte gondok

Nagyon valósak azok a társadalmi problémák, vidéki gondok, amelyeket a Szerencsi Többcélú Kistérségű Társulás tizennyolc településének polgármestere jelzett az Önkormányzati kezdeményezés társadalmunk jobbá tétele érdekében elnevezésű dokumentumban - mondta Szűcs Erika szakminiszter pénteken Miskolcon, miután polgármesterekkel találkozott.

Nagyon sok mindenben lehet közös álláspontot kialakítani. Úgy döntöttünk, hogy a megoldás részleteiben az önkormányzati szövetségekkel közösen, de mindenekelőtt a dokumentumot aláíró tizennyolc polgármesterrel együtt kívánunk dolgozni – hangoztatta a szociális és munkaügyi miniszter.

“Megélhetési gyermekszülés”

A tizennyolc polgármester három héttel ezelőtt juttatta el Szili Katalin házelnöknek a dokumentumot, amelyben egyebek mellett azt szorgalmazták, hogy a családi pótlék legfeljebb három gyermekig járjon, a többi, megszületendő gyermek esetén adójóváírást, adókedvezményt tartanának jónak.

Ugyanakkor a jelenlegi családtámogatási rendszert át kell alakítani, mert az “felgyorsítja és egyre gerjeszti az alacsonyan szocializálódott tömegek népességnövekedését, amely megélhetési formává fejlesztette a gyermekszülést”, továbbá: a rendszeres szociális segélyezésre vonatkozó szabályokat “teljes egészében át kellene gondolni” , mert a szociális segély legmagasabb összege és a minimálbér közötti különbség “a munka elkerülésére ösztönöz”.

Elsősorban a munkát kell az élet középpontjába helyezni, hogy érdemesebb legyen munkából megélni, mint segélyből otthon tengődni. A betegek, rászorulók támogatásáról természetesen nem mondhatunk le, fontos, hogy a valóban rászorulókat nagyon erős szociális háló védje. Azokat pedig, akik kikerültek a munka világából, ne hagyjuk, hogy sokáig ott legyenek – mondta kapcsolatban Rónavölgyi Endréné (MSZP) Szerencs polgármestere.

Szűcs Erika úgy fogalmazott: a pénteki konzultáción szó volt a kormány Út a munkához című programjáról, a polgármesterek által felvetettek is kapcsolódnak ehhez, elsősorban a szociális jövedelmek rendeltetésszerű felhasználásában.

Ellenőrizni az állami támogatásokat

A szerencsi polgármester szerint nem tartható az, hogy a mai magyar társadalom 54 százaléka fizeti be azokat a “közös költségeket”, amelyekből az államot fenntartjuk.

Más kérdésről szólva azt mondta: “a felnőtt társadalomnak” sokkal nagyobb felelősséget kell tanúsítani a gyermekek nevelésében, ellenőrizni kell az állami támogatások felhasználását, hogy azok valóban az eredeti célt szolgálják.

A polgármester szólt arról is, hogy mások nagy szegénységéből egyesek meggazdagodnak, ők azok, akik uzsorakamatra adnak kölcsönt. Voltak olyanok, akik öngyilkosok lettek, mert nem tudták visszafizetni adósságukat. “Az Apeh és az igazságszolgáltatás hathatós intézkedését kérjük és várjuk” az ilyen ügyekben – jelezte, hozzátéve: reményeik szerint még az idén olyan törvénymódosítások születhetnek, amelyek a negatív társadalmi jelenségeket visszafogják, ami az egész társadalom érdeke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik