Belföld

Több fronton készül hatalomra a jobboldal

Hárompárti parlament az SZDSZ nélkül, jobboldali győzelem, zsugorodó szocialista frakció – ezt hozná egy esetleges előrehozott választás. Érthető, hogy a kormányoldal elkerülné az idő előtti voksolást. A jobboldal viszont több fronton készül egy 2010 előtti megmérettetésre.

A közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy egyre kevesebben bíznak abban, hogy a szocialisták kihúzzák a ciklus végéig kisebbségi kormányzással. A kétkedők többsége az előrehozott választásokban látja a jövőt, ám úgy tűnik, 2010 előtt csak a jobboldal rúghat labdába.

Az SZDSZ csak kívülről nézne (Fotó: MTI)

Az SZDSZ csak kívülről nézne (Fotó: MTI)

A Fidesz már nem is titkolja, hogy mielőbb szeretnének előrehozott választásokat. Kiszivárgott, hogy a pártban már arra készülnek, mi lesz, ha kétharmados többséget szereznek, ezért a párt több kabinetje is programot dolgoz ki az abszolút többség esetére. Orbán Viktor pedig azt tartotta fontosnak kiemelni a köztársasági elnökkel folytatott megbeszélése után, hogy Sólyom László megkérdezte tőle, készen áll-e a kormányzásra.

Totális Fidesz-siker

Abban egy, a FigyelőNet által megkérdezett szocialista politikus sem kételkedett, hogy Orbán Viktor készen áll és egy előrehozott választás után lehetőséget kap, ám arra az esetre – értesüléseink szerint – nincs forgatókönyvük a szocialistáknak, ha „szétnyeri” magát a Fidesz.

Bár a szocialisták alapvetően idegenkednek az előrehozott választás gondolatától, találkozni olyan véleménnyel is a soraikban, amely szerint ha felcserélnék a kormányzati pozíciót az ellenzéki létre, akkor kényelmesebb helyzetből várhatnák a következő választást, „ráadásul a Fidesz is rádöbbenne, hogy jelen helyzetben kormányon sem jó”.

Kihulló liberálisok

Egy előrehozott választásnak ugyanakkor nem a szocialisták lennének az igazi vesztesei, hanem a parlamentből minden bizonnyal kihulló szabad demokraták. Épp ezért a liberálisok mindenképp elkerülnék, hogy 2010 előtt újraosszák a parlamenti helyeket.

Sokat nyerne viszont az MDF, amely biztos bejutóként tenné hárompártivá az Országgyűlést és tényezővé önmagát. Azt cáfolják a konzervatívok, hogy hajlandóak lennének koalíciót kötni a szocialistákkal, de egyelőre arra sem utalnak jelek, hogy az MDF komolyan megfontolná a Fidesz esetleges együttműködési ajánlatát.

Van azonban olyan párt is, amelyben már aláírásgyűjtésbe kezdtek az idő előtti referendumért. Nem meglepő módon a parlamentből hat éve kiszorult MIÉP-ről van szó, bár a közvélemény-kutatások szerint egy előrehozott választás esetén sem jutna szék nekik a parlamenti patkóban.

Lélektan

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője szerint, ha a szocialisták számára kudarcot hoz a kisebbségi kormányzás, lélektanilag eljuthatnak arra a pontra, hogy még egy előrehozott választás is jobb a kormányzás ellehetetlenülésénél.

„Ha az SZDSZ kiesne a parlamentből, az nyilván azzal a veszéllyel járna, hogy teljesen eljelentéktelenedik, és a párt egységét sem lenne könnyű helyreállítani. Így komolyan felvetődne az új párt alapításának kérdése, vagy csak az MSZP-vel lenne esélye újra a parlamentbe kerülni” – véli a politológus.

Önálló KDNP

Kérdésünkre, hogy vajon az ötödik parlamenti frakciót adó KDNP elindul-e önállóan a választásokon az elemző úgy válaszolt, hogy egy esetleges önálló indulás annak a függvénye, hogy mennyire önálló párt a KDNP, és van-e mérhető támogatottsága a választás idején.

„Míg a nyilvánosság előtt olykor a Fidesztől függetlenül is megjelenik a KDNP, támogatottsága nem változott két év alatt, továbbra is a parlamenti bejutási küszöb alatt mérik, azaz a kormányzó pártok visszaesése csak a Fidesznek hozott szavazókat.

Ettől függetlenül racionális lehet az önálló indulás, mert lényeges erőt vihet a választási kampányba” – jegyezte meg Szomszéd Orsolya, hozzátéve, hogy az ingyenes, minden pártnak rendelkezésére álló felületektől kezdve a többpárti vitákon történő teljes jogú részvételig számos olyan lehetőség állna fenn, amelyek nem voltak adottak a Fidesz-KDNP pártszövetség számára az előző választáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik