Belföld

Alig vannak a Gyurcsány-kormány mögött

Rossz hangulatban van az ország, a többség pedig nem bízik abban, hogy a szocialisták képesek lesznek kisebbségben végigkormányozni a következő két évet. A Százdvég és a Forsense felméréséből kiderül, 15 százalék még hiszi, hogy újra összeáll az MSZP-SZDSZ-koalíció.

A többség (a megkérdezettek 54 százaléka) nem bízik abban, hogy az MSZP képes lesz a ciklus végéig kihúzni a kisebbségi kormányzással – derül ki a Századvég és a Forsense felméréséből.

Előre hoznák

Előre hoznák (Forrás:Századvég-Forsense)

Az előrehozott választásokat 43 százalék helyeselné, míg a válaszadók 15 százaléka még hisz abban, hogy az SZDSZ és az MSZP vezetői elsimítják a vitás kérdéseiket. A kisebbségi kormányzást Gyurcsány Ferenc vezetésével a megkérdezettek mindössze 10 százaléka tartja a legkedvezőbb megoldásnak. A Gyurcsány Ferenc nélküli koalíció ötletének támogatottsága ennél valamivel magasabb (13 százalék).

Megosztó liberálisok

Az SZDSZ azon döntése, melynek értelmében Horváth Ágnes leváltása után visszahívta minisztereit a Gyurcsány Ferenc vezette koalíciós kormányból, továbbra is jelentősen megosztja az ország közvéleményét.

Az április elején, a válság kirobbanását követően mért eredményekhez viszonyítva csökkent a döntés támogatóinak tábora (42 százalék), s méretét tekintve gyakorlatilag megegyezik a döntést ellenzőkével (43 százalék). A Fidesz szavazóinak 60 százaléka jelenleg is helyesli a liberális párt lépését.

Rossz hangulat

A Századvég és a Forsense havonta végzett közvélemény-kutatásai során minden alkalommal megkérdezi, hogy mit gondolnak az emberek, hogyan mennek a dolgok az országban. A lakosság általános közérzetét mutató index értéke az őszödi beszéd és az azt követő események óta 25 és 30 pont között mozgott, de a 25 pontos eddigi minimumnál a több évre visszanyúló vizsgálatok alatt egyszer sem mért alacsonyabb értéket a két cég.

A 2008. áprilisi felmérés 21 pontos Közérzet Indexe tehát minden eddiginél alacsonyabb, s jól érzékelteti, hogy a kormányválság milyen mértékben nyomja rá bélyegét az általános közhangulatra. A 100 fokú skálán mért 21 pontos érték igen széles körű elégedetlenséget tükröz, ami megmutatkozik abban is, hogy a megkéredzettek 73 százaléka közepesnél rosszabb osztályzatot adott, míg annál jobbat csupán 3 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik