Belföld

Még elbukhat az okafogyott népszavazás

Visszavonhatatlanná válik az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozását célzó népszavazási kezdeményezés, miután az Albert házaspár várhatóan csütörtök délután átadja a választási szerveknek az összegyűjtött mintegy félmillió aláírást, ám az Ab még dönthet másképp. Az újabb népszavazást legkorábban nyár végén vagy ősszel tartják, vagy mégsem.

Az Országos Választási Irodának (OVI) 45 napja van arra, hogy összeszámolja a hiteles aláírásokat, majd erről jelentést tegyen az Országos Választási Bizottságnak (OVB). Az OVB határozatban állapítja meg az aláírások számát, ez ellen három napon belül a Legfelsőbb Bíróságon (LB) lehet jogorvoslattal élni. A bíróságnak további három napon belül kell elbírálnia a beadványt.

Drága mulatság (Fotó: MTI)

Drága mulatság (Fotó: MTI)

Szigeti Péter, az OVB elnöke megküldi az említett határozatot az Országgyűlés elnökének; Szili Katalin pedig tájékoztatja a képviselőket a népszavazási kezdeményezésről. Az Országgyűlés feladata, hogy 15 napon belül elrendelje a népszavazást, az elrendelő döntés ellen az Alkotmánybírósághoz (Ab) lehet fordulni. Az Ab soron kívül dönt a beadványról, ám ennek nincs határideje.

Sólyom is beleszólhat

Ha az Ab elutasítja a népszavazás elleni beadványokat, akkor Sólyom László köztársasági elnök feladata, hogy 43 napon túl, de 90 napon belüli időpontra kitűzze a választást. (A 43. napot az államfői döntéstől, míg a 90 napot az Ab döntésétől kell számolni.)

A 43 napos időszak alatt az OVI-nak elő kell készítenie a népszavazást, így például el kell készíttetnie a választói névjegyzéket, meg kell szerveznie a szavazólapok, urnák, jegyzőkönyvek nyomtatását, a közbeszerzési eljárások kiírását, valamint a helyi választási szervek felkészítését.
Az Albert házaspár a következő kérdésben kezdeményezett népszavazást: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?”.

Nem engedik

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője a FigyelőNetnek elmondta, ha megvan a kétszázezer hitelesített aláírás, akkor – az alkotmány szerint – az Országgyűlésnek kötelessége népszavazásra bocsátani a kérdést. Ugyanakkor az olyan ügyekben, mint az Albert házaspár által beadott kérdésben, a parlament vélhetően úgy dönt, felesleges lenne elkölteni újabb, közel négymilliárd forintot, ezért nem engedik tovább a kérdést.

Így a labda az Alkotmánybíróság térfelére kerül, akik jogorvoslatként dönthetnek úgy, hogy az okafogyottá vált kérdésekről mégse legyen népszavazás.

Nem árt azonban felidézni a 2004. december 5-i népszavazást, amikor – többek között – a kórházprivatizáció kérdéséről is szavaztunk annak ellenére, hogy a kérdést majd egy évvel korábban már megsemmisítette az Alkotmánybíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik