Belföld

Horváth Ágnes elégedett és javasol

A menesztett egészségügyi miniszter nem gondolkodott a lemondásán, és elégedett az eddigi munkájával. Három új javaslattal állt elő.

Az április 30-ig hivatalban lévő liberális tárvezető kedden elmondta: Gyurcsány Ferenc kormányfő szombaton felhívta telefonon, majd hétfőn találkoztak és “tárgyszerűen beszéltek” a felmentéséről. Hozzátette: kedden Kincses Gyula, a tárca államtitkára is beadta lemondását.

Horváth Ágnes elégedett az elmúlt egy évben végzett munkájával, azonban több szakmai támogatást várt volna el. Hozzátette: nem érzi úgy, hogy rendetlenség és káosz lenne az egészségügyi rendszerben, azonban egy nagy rendszer átalakítása nehézségekkel jár.

Három új javaslat az ellátás javítására

Horváth Ágnes egyébként kedden ismertette az Egészségügyi Minisztérium javaslatait a egészségügyi ellátás javítására. Az egyik javaslat szerint a háziorvosok teljesítménydíjazást kapnának a praxisok fix finanszírozásán felül, ha szűrésekre küldik pácienseiket. A cél a megelőzés és a háziorvos valódi “kapuőri” szerepének erősítése. Ezen díjazásformára hárommilliárd forint többletet különített el a tárca. Ez a javaslat nem az elmaradó vizitdíjbevétel kompenzálását szolgálja, azonban az orvosok a korábbi díjbevétel felét kaphatják meg ekképp bevételként.

Egy másik javaslat szerint – amely a tervek szerint erősítené a szolgáltatói versenyt és bővítené a betegek választási lehetőségét – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) számla ellenében visszatéríti a betegeknek az ellátás árához nyújtott társadalombiztosítási (tb) támogatás 70 százalékát, ha azt az egészségbiztosítóval nem szerződött szolgáltatónál veszi igénybe. Az elképzelések szerint ez a megoldás számlaadásra kényszeríti a magánellátókat – mondta Horváth Ágnes.

A hálapénz visszaszorítását célzó harmadik javaslat pedig az orvosválasztás részleges térítési díjának megfizetésére vonatkozó szabályozást alakítaná át. A javaslat szerint az OEP az ellátás után járó finanszírozás 70 százaléka helyett 100 százalékot fizetne ki a szolgáltatóknak. A beteg által fizetett részleges térítési díjat – amely az ellátás OEP-finanszírozásának 30 százaléka – pedig úgy javasolja megosztani a tárca, hogy 10 százalék maradna a kórházaknak, 20 százalék pedig a választott orvost illetné. A jelenlegi szabályozás szerint a páciens jogosult az ellátást végző orvost megválasztani, ekkor azonban az ellátásért kapott OEP-finanszírozás 30 százalékát ki kell fizetnie.

Horváth Ágnes közölte: e három javaslatról fognak egyeztetni a társadalmi és szakmai szervezetekkel. A felvázolt koncepciókat az MSZP elnöksége is ismeri – jegyezte meg.

Koalíciós egyeztetés nélkül

Daróczi Dávid kormányszóvivő hétfőn jelentette be, hogy Horváth Ágnest április 30-ával menti fel egészségügyi miniszteri posztjáról a miniszterelnök. A szóvivő közölte, a miniszterelnök azt kéri a kormánypártoktól, hogy április 30-ig állapodjanak meg az egészségügy átalakításának további tennivalóiról és a menetrendről is. Hozzátette, hogy Horváth Ágnes utódjáról a kormánypártok egyeztetnek majd.

Az SZDSZ a bejelentést követően közleményt adott ki. A liberális párt ebben azt írta: Gyurcsány Ferenc döntése, mellyel egyoldalúan, koalíciós egyeztetés nélkül meneszti a kormányprogramot végrehajtó Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, az SZDSZ számára elfogadhatatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik