Belföld

Viharsarok lett Salgótarján

A nagypolitika színpadán szakértők az SZDSZ széthullásáról és az MSZP-n belüli Gyurcsány-váltó csoportokról beszélnek. Helyi szinteken sincs azonban nagyobb összetartás: Salgótarjánban szinte valamennyi párt vezetésében történtek – nem túl békés – cserék.

Az SZDSZ válsága a nógrádi megyeszékhelyet is elérte: az országosan is nevet szerzett Gusztos Pétert, bár évekig volt a salgótarjáni SZDSZ arca, sőt a liberálisok polgármesternek is őt jelölték, 2007 végén egyszerűen kitúrták.

Gusztos pedig egy huszáros vágással a Győr-Moson-Sopron megyei szervezetben tűnt fel újra, miközben állítása szerint továbbra is Salgótarjánért dolgozik.

Gusztos Péter már nem kell a tarjáni SZDSZ-nek (Fotó: FN)

Gusztos Péter már nem kell a tarjáni SZDSZ-nek (Fotó: FN)


Összekaptak az MSZP-s barátok

Valamivel korábban a nagy testvér, az MSZP is megszenvedett Nógrád megyében. A néhány évvel ezelőtt még pajtásokként tündöklő Boldvai László és Puszta Béla viszonya annyira elmérgesedett, hogy abba a szocialisták belebuktak az önkormányzati választásokon.

A Boldvai pártján álló Dóra Ottó által irányított megyei közgyűlés addig acsarkodott a város szintén MSZP-s, Puszta Béla által irányított vezetésével, míg a két, országgyűlési képviselőként is dolgozó politikus már beszélő viszonyban sem volt.

A helyzeten csak rontott, hogy a város egyik alpolgármestere, Kovácsné Czene Csilla is saját politikai karriert vizionált magának. Így a három baloldali jelölt úgy megosztotta a szavazatokat, hogy végül a Fideszes Székyné Sztrémi Melinda lett a befutó 2006 őszén a hagyományosan szocialista fellegvárnak számító Salgótarjánban.

Puszta Béla még polgármesterként - ő húzta a rövidebbet (Fotó: MTI)

Puszta Béla még polgármesterként – ő húzta a rövidebbet (Fotó: MTI)

A helyzet azóta némileg normalizálódott, Puszta Bélát kitessékelték a salgótarjáni MSZP-ből, Kovácsné pedig önszántából vonult vissza. A helyzet komolyságát viszont jól mutatja, hogy maga Gyurcsány Ferenc is többször járt Salgótarjánban „titokban”, hogy rendet tegyen a pártemberek fejében.

A Fidesznél Orbán döntött

Nincs azonban minden rendben a jobboldalon sem. A korábban már említett Székyné salgótarjáni győzelme után megromlott a viszonya a párt korábbi megyei elnökével, a jelenlegi megyei közgyűlés vezetőjével, Becsó Zsolttal.

Becsó többször volt országgyűlési képviselőjelölt Salgótarjánban, nyerni azonban soha nem tudott. A polgármester asszony viszont első megmérettetésén győzött, és ezzel felkeltette a pártelnök, Orbán Viktor figyelmét is, aki – közeli források szerint – bizalmával ajándékozta meg a polgármestert.

Ráadásul a Fidesz mostani szervezeti felépítése miatt nincsen megyei elnök, így Becsó Zsolt a maradék „felülbírálati jogát” is elveszítette. Orbán Viktor egyszerűen a pásztói választókerületbe „száműzte” Becsót, miközben az is kiderült: Székyné lesz a jelölt 2010-ben Salgótarjánban. A forgatókönyv tehát igen hasonlít az MSZP egy évvel korábbi helyzetéhez.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.