Belföld

Gyurcsány: borzasztóan erős az ingyenesség illúziója

AZ MSZP politikáját is hibáztatta a miniszterelnök a Parlamentben, és kijelentette, hogy a népszavazás döntését végre fogják hajtani. A Fidesz már éjjel benyújtotta a törvényjavaslatát a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatt kieső összegek pótlása ügyében. Navracsics szerint szánalmas a kormányfő összeesküvés-elmélete, Semjén pedig most egyetért Horn Gáborral.

A korábbi évek kormánypárti viselkedését is kritizálta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Parlamentben. Napirend előtti felszólalásában úgy vélekedett, hogy az MSZP (és az SZDSZ) politikája is hozzájárult ahhoz, hogy ma Magyarországon fel lehet tenni olyan kérdéseket, mint a népszavazási kérdések.

A kormányfő figyelmeztetett, hogy felelősek az egész országért, nemcsak azért a hárommillió emberért, akik a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére voksoltak.

Ingyenélők

Mint mondta, borzasztóan erős az ingyenesség illúzója Magyarországon. Szerinte a hárommillió igennel szavazó nem tudott azonosulni az elmúlt másfél év változásaival.

Rámutatott arra, hogy a mostani népszavazáson két politikai filozófia is összecsapott. A miniszterelnök a Fidesz 2006-os szlogenjével zárta beszédét: „Ébresztő” – ebből nem lesz erős Magyarország.

Navracsics szerint szánalmas

Navracsics Tibor reagálásában kiemelte, szánalmasnak tartja a miniszterelnök összeesküvés-elméletét, amelyben a kudarcot az újságírókra, az elnökre és az Alkotmánybíróságra igyekszik hárítani.

A Fidesz frakcióvezetője felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy ne sértegesse azt a 3,3 millió embert, akik igennel szavaztak vasárnap. „Nincsenek megtévesztve, sem elkábítva” – fogalmazott a politikus. Megkérte a miniszterelnököt, ne büntesse a választókat. „Mi az, hogy a kormány nem akarja pótolni a kieső bevételt?” – tette fel felháborodottan a kérdést Navracsics.

Szerinte ugyanis lenne forrás erre. A frakcióvezető szerint a miniszterelnök kormányátalakítást tervez, sok embert le fog váltani. Ám hangsúlyozta: „ön miatt kudarcos ország Magyarország”.

Gyurcsány Ferenc viszontválaszában egyébként határozottan cáfolta, hogy kormányátalakítást tervezne.

Bukott politikus

Semjén Zsolt úgy véli, a miniszterelnök nem érti a népszavazást, viszont senkit sem érdekel, hogy Gyurcsány egyetért-e a nép akaratával. A KDNP frakcióvezetője bukott politikusnak aposztrofálta Gyurcsányt, akit direkt nem szólított miniszterelnöknek, mert szerinte sem morális, sem legitimációs értelemben nem az.

A kormánypárti frakciók hangot adtak felháborodásuknak, Szili Katalinnak ezért Semjént és őket is rendre kellett utasítaniuk. Semjén Zsolt szerint demokráciában a kormány két dolgot tehet: végrehajtja a nép akaratát, vagy lemond. A politikus szerint le kéne váltani Horváth Ágnest. Hozzátette: még sosem értett egyet Horn Gáborral, de tartalmilag most nem tud vitatkozni vele.

Nem sértődtek meg

Az MSZP frakcióvezetője kiemelte: nem örülnek az eredménynek, de nem sértődtek meg. Lendvai Ildikó szerint értik és megértik a népszavazás üzenetét.

Dávid Ibolya pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a referendum nyomán válság lesz az egészségügyben, amelyre mindkét nagy párt óvodásan reagált: a kormány megsértődött, a Fidesz pedig csak addig tudott gondolkodni, hogy biztos legyen a győzelem, és revansot vegyenek a kormányon. Az MDF elnöke szerint alkotmányos válság van.

Félrevezető kampány

Kóka János parlamenti felszólalásában kiemelte, véleménye szerint félrevezető volt a jobboldal kampánya, mert nincs szó arról, hogy kétszer fizetnénk egy szolgáltatásért. Mint mondta, Magyarországon az emberek kétharmada egy fillér egészségügyi hozzájárulást sem fizet, őket az állampolgárok egyharmada tartja el.

Az SZDSZ elnöke szerint ez nem szolidáris. Mint mondta, a frakció célja, hogy ezentúl többen járuljanak hozzá a társadalombiztosításhoz, az elsődleges hozzájárulás bázisát kell kiszélesíteni, akik viszont fizetnek, azok kevesebbet fizessenek. A közteherviselés átalakításába akar a kormány belevágni.

—-Beelőzött a Fidesz—-

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, a Fidesz-KDNP frakciószövetségi ülése után bejelentette: ők, a kormányt is megelőzve, éjszaka benyújtották törvényjavaslatukat a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatt kieső összegek pótlása ügyében.

Mint mondta, a javaslat első része módosítja a 2008-as költségvetést, az oktatási és a külügyi tárca, valamint a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal „kormányzati luxuskiadásaiból” csoportosít át forrásokat, amellyekkel fedezhető a vizitdíjból és a kórházi napidíjból az idei évre betervezett 18 milliárd forint. Mivel a tandíjat még nem vezették be, így itt kieső bevétel sincs – tette hozzá.

Lottópénz

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a javaslat másik részében azt indítványozzák, hogy 2009. január 1-jétől a Szerencsejáték Zrt. által játékadó címén a költségvetésbe befizetett 41 milliárdos összegből 30 milliárd forintot az egészségügyre, 11 milliárdot pedig a felsőoktatási fejlesztésekre fordítsanak.

Hozzátette: nem arról van szó, hogy egy már most sport- és kulturális célokra fordított összeget akarnak átcsoportosítani, hanem arról, hogy a játékadóból befolyó, és eddig a költségvetés „zegzugaiban” landoló összeget fordítanák az oktatásra és az egészségügyre.

Szétszedik, ha kell

A frakcióvezető azt mondta, ha a kormányoldal nem veszi napirendre a Fidesz-KDNP törvényjavaslatát, akkor szétszedik módosítókra, és benyújtják a kormány indítványához.

A politikus ugyanakkor hangsúlyozta: a bevételek pótlására hosszú távon a megoldás a gazdasági növekedés, hiszen egyszázaléknyi növekedés kerekítve 100 milliárd forintot jelent, ezért mindenekelőtt mindent meg kell tenni, hogy beinduljon a növekedés.

Új korszak

Mint mondta, a frakcióülésen megállapították, hogy március 9-e határvonal volt a magyar politikában, a választópolgárok a 3 millió 300 ezer igen szavazattal egyértelműen jelezték Gyurcsány Ferencnek, hogy véget ért a hazugság politikája, egy új korszaknak kell kezdődnie, amely már nem hazugságon és gyűlöleten alapul.

Navracsics Tibor szerint hat év MSZP-SZDSZ-kormányzása gazdasági és szociális válságba sodorta az országot, most pedig a kormány a vereség hatása alatt azt üzente a választópolgároknak, hogy megbünteti őket, mert nemet mertek mondani Gyurcsány Ferenc akaratának.

A frakcióvezető szintén kérdésre azt mondta: a népszavazás után az lenne célszerű, ha a kormány visszavonná az egészségbiztosítási törvényt, hiszen ősszel erről is referendum lesz. Kérdésre válaszolva elmondta: a napokban születik döntés arról, hol tartja a Fidesz a március 15-i megemlékezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik