Belföld

Elsöprő győzelmet arattak az igenek – percről percre

Mindhárom kérdésben eredményes a népszavazás és magasan nyernek az igenek, több mint ötven százalék volt a részvétel. A miniszterelnök bemutatta a módosító javaslatokat. Hat embert már előállított a rendőrség. Hétszázan vannak a Vértanúk terén és a környező utcákban.

22.58

A Vértanúk terén már csak pár tucat ember hallgatja a beszédeket.

22.37

80-100 főre apadt a Vértanúk terei demonstráció létszáma tudósítónk szerint. Ők is rockzenét hallgatnak, békések.

22.36

98,27 százalékos feldolgozottság mellett a kórházi napidíj kérdésében a szavazatok megoszlása : igen 84,23 százalék, nem 15,77 százalék. A vizitdíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 82,58 százalék, nem 17,42 százalék. A képzési hozzájárulás kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 82,39 százalék, nem 17,61 százalék.

22.29

Éjfélig van szükség a budapesti rendőr-főkapitány szerint a Parlament köré vont kordonra, ezért a korábban március 12-ig elrendelt létesítménybiztonsági intézkedéseket Tóth Gábor visszavonta – mondta a BRFK szóvivője. Ezt követően a parlament védelmének mértékéről, az épület köré vont kordonról a Köztársasági Őrezred dönt – tette hozzá Tafferner Éva.
Budapest rendőrfőkapitánya vasárnap reggel határozott arról, hogy március 12-ig lezárják a Kossuth tér környékét, ezt a döntését vonta vissza vasárnap éjjel Tóth Gábor.

22.12

Vasárnap este tíz órára mintegy kétszáz ember maradt a Vértanúk terén, ahová a népszavazást követő urnazárásra hirdettek meg kormányellenes és eredményváró demonstrációt; a sorozatos igazoltatások és a szónokok lehangoló beszéde miatt az emberek jó része hazatért. Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye ifjúsági mozgalom tiszteletbeli elnöke és Budaházy György beszédükben a Fideszt és a jobboldal politikusait bírálta, amiért az igen szavazatok győzelmének hatására sem követelik a kormány távozását. Azt mondták, elég volt a semmitmondó politikából, a népnek kell kezébe venni az irányítást, ezért március 15-re mozgósítást hirdettek.

22.01

Fidesz hazai pályán egyértelmű győzelmet aratott. Az értelmezési vita nem az lesz Török Gábor szerint, hogy ki nyerte meg a népszavazást, hanem a népszavazás jelentőségéről, valamint annak következményéről. A politológus levont egy általános tanulságot is: Magyarországon sikeres népszavazási politizálást elsősorban materiális kérdésekben lehet tartani.

21.55

Magyar Kornélia elemző szerint az elkövetkező időben egy nyelvi vitának lehetünk majd tanúi a kormány és az ellenzék között.

21.51

Demszky Gábor az m1-nek elmondta, hogy országosan a 600 ezer nem szavazat a liberálisoknak jó eredmény. Ez azt mutatja, az emberek egy része érzi: nincs ingyenebéd. A főpolgármester szerint a kieső pénzeket pótolni kell, például kórházösszevonásokkal.

21.48

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere szerint a referendumnak nem volt célja a kormány elűzése. Annyit azonban megmutatott, hogy az állampolgárok elutasítják a kormány jelenlegi politikáját. A politikus szerint sokan azért maradtak otthon, mert biztosak voltak az igenek győzelmében, vagy féltek a kormánypártok retorziójától. Kósa úgy fogalmazott: a kormánynak rá kell jönnie, hogy ők mennek szemben az autópályán, nem ezer ember.

21.44

95,73 százalékos feldolgozottság mellett a kórházi napidíj kérdésében a szavazatok megoszlása : igen 84,36 százalék, nem 15,64 százalék. A vizitdíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 82,72 százalék, nem 17,28 százalék. A képzési hozzájárulás kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 82,53 százalék, nem 17,47 százalék.

21.39

A népszavazás eredményes volt, több mint 3 millió ember ingyen szeretne szolgáltatásokat kapni ahelyett, hogy fizetne értük – mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP elnöke a párt elnökségi tagjaival a háta mögött a pulpituson.

A népszavazás eredeti célja a kormány elkergetése volt; ilyen értelemben a népszavazás vereséget szenvedett, mert ezt a politikai célját nem tudta és nem is tudja elérni – közölte a kormányfő. Jobb egészségügy és jobb felsőoktatáshoz több pénz kell, és pénze csak az embereknek van; vagy adón és járulékon keresztül fizetnek, vagy közvetlenül. Ezt 3 millió embernek nem sikerült elmagyarázni, viszont 4 millióan nem támogatták ezt a kérdésfeltevést – értékelte az eredményeket a kormányfő.

A népszavazás közjogi következményét végre kell hajtani. Politikai értelemben nem változott az a véleményem, hogy az emberek nélkül nem lehet helyretenni Magyarország dolgait; az állam nem az emberek helyett fizet, hanem az emberek adójából fizet – mondta a miniszterelnök. Sokkal többet kell tennünk, hogy értsék az emberek ezeket az összefüggéseket; a következő két évben több lehetőség lesz a beszélgetésre és a közös cselekvésre – zárta értékelését Gyurcsány Ferenc.

21.38

Gyurcsány Ferenc megérkezett az MSZP központjába. A miniszterelnök az MSZP vezetésével közösen tartott beszédet. Szerinte a népszavazás vereséget szenvedett.

A kormány haladéktalanul benyújtja az Országgyűlésnek a szükséges törvénymódosításokat (fotó: MTI) - KÉPGALÉRIA!

A kormány haladéktalanul benyújtja az Országgyűlésnek a szükséges törvénymódosításokat (fotó: MTI) – KÉPGALÉRIA!



21.36

Lapunk tudósítója elmondta: a rendőrség felszólítására a tüntetők visszatértek a Vértanúk terére.

21.35

Lapunk helyszíni tudósítója szerint Orbán Viktor beszédét követően kiürült a Polgárok Háza: a Fidesz prominensei elvonultak ünnepelni.

21.32

A főváros V. kerületében a Nádor utca és a Garibaldi utca kereszteződésénél felsorakozott mintegy 60 rendőrt folyamatosan provokálják vasárnap este azok a demonstrálók, akik a Vértanúk terére meghirdetett népszavazási eredményváró és kormányellenes tüntetésre érkeztek. Az arcukat sállal és csuklyával eltakaró, feketeruhás, bakancsos fiatalok árpádsávos zászlóik rúdjával mutogatnak a rendőrök felé, néhányan leköpték a rohamsisakos rendőröket és folyamatosan szidalmazzák őket.

A rendőrség hangosbemondón felszólította a tömeget, hogy térjen vissza a Vértanúk terére, a tudomásul vett demonstráció helyszínére. A hasonló megmozdulások szervezőjeként ismertté vált Budaházy György a már időközben mintegy 700-asra duzzadt tömeg előtt szónokol és arról beszél, hogy még az este “valamit tenni kell”. A demonstrálók között egyre több olyan fiatal van, aki a környező kocsmákból sörös dobozokkal érkezett.

21.31

Az MSZP vezetése ülésezik, ezt követően Gyurcsány Ferenc beszélni fog az MSZP-központban.

21.29

Sólyom László köztársasági elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki gyakorolta politikai jogát és elment szavazni. „A választók kinyilvánították akaratukat, most a törvényhozókon és a politikusokon a sor” – mondta az államfő. Az Országgyűlésnek a voksolás eredményének megfelelő törvényt kell hoznia, a politikusoknak pedig le kell vonniuk a következtetéseket, de ez nem néhány nap kérdése – mondta Sólyom László az országos választási központban.

Most, hogy vége a népszavazásnak, a közelgő ünnepek felé fordulhatunk. Merítsünk erőt történelmünkből és március 15-én ünnepeljünk méltósággal – fejezte be rövid beszédét a köztársaság elnöke.

21.27

A kórházi napidíj eltörlése a kórházi szférában nem okoz problémát, a vizitdíj eltörlésével azonban valamilyen módon veszélybe kerül az alapellátás – hangsúlyozta Rácz Jenő, a veszprémi megyei kórház főigazgatója. Rácz Jenő szerint a népszavazáson való részvételi arány borítékolható volt. Mint mondta, az elmúlt időszakban több lakossági fórumon azt tapasztalta, hogy az embereket foglalkoztatja a referendum.

A főigazgató, volt egészségügyi miniszter úgy vélekedett, hogy a népszavazás eredménye a kórházak esetében nem okoz problémát, ugyanakkor “a vizitdíj eltörlése az alapellátásban komoly feszültséget és problémát fog jelenteni”.

21.25

A népszavazás várható eredménye a kormány teljes egészségpolitikájának a bukása és korántsem csak a három kérdésről van szó – mondta Nagy Kálmán, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője. Véleménye szerint az egészségügyet érintő törvényhozás üteme, minősége már magában hordozta ezt a bukást. Hangsúlyozta, hogy az új egészségpénztári rendszer kapcsán is hatalmas tiltakozás volt, a népszavazás után pedig a kormánypártoknak le kell vonniuk a megfelelő konzekvenciákat.

21.24

Horn Gábor lapunknak elmondta: nem gondolja úgy, hogy az emberek a tb-törvényt is elutasították volna a népszavazással.

21.21

A Fidesz elnöke szerint Magyarország nyert a népszavazással, amely megmutatta, hogy az emberek elutasítják a kormány egészség- és oktatáspolitikáját, beleértve a tb-törvényt is. Orbán Viktor szerint eljött az alkotás ideje. A politikus úgy fogalmazott: nemzedéki összefogás volt a referendum.

Orbán Viktor beszéde:

21.17

Szájer József és Varga Mihály a FigyelőNetnek elmondta: Európában több helyen (például Nagy-Britanniában) van példa a Fidesz játékadós ötletére.

21.11

94,6 százalékos feldolgozottság mellett a kórházi napidíj kérdésében a szavazatok megoszlása : igen 84,39 százalék, nem 15,61 százalék. A vizitdíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 82,75 százalék, nem 17,25 százalék. A képzési hozzájárulás kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 82,56 százalék, nem 17,44 százalék.

21.05

Budapesten, az V. kerületi Alkotmány utcánál mintegy 60-an, a Vértanúk terénél csaknem 200-an tüntetnek. A rendezvények helyszínein rendkívüli esemény nem történt, hat embert állítottak eddig elő. A Kossuth térnél folyamatosan igazoltatnak a rendőrök.

21.04

Az MSZP központjában maradt, kisbetűvel írva, a haza és haladás háttér. Helyszíni tudósítónk szerint a szocialistáknál nincs miniszterelnökváltó hangulat.

21.03

Szégyellem magam Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter helyett, ha kész van a mindent visszavonó módosító javaslat, akkor miért vártak eddig? – kérdezte Karsai József a Békés megyei Hír6-nak nylatkozva..

21.00

Helyszíni tudósítónk szerint a rendőrök felfejődtek a Vértanúk terén. Gonda Lászlót elkísérték a helyszínről. A Vértanúk terén egyébként csak kilencig van engedély területfoglalásra, így lehetséges, hogy a rendőrök hamarosan feloszlatják az ott demonstráló többszáz tüntetőt.

Ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész beszél a kormányellenes tüntetésen (fotó: MTI)

Ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész beszél a kormányellenes tüntetésen (fotó: MTI)


20.58

Az egészségügyből és az oktatásból kieső pénzt a Fidesz és a KDNP a szerencsejáték-bevételek átcsoportosításával ellentételezné. A Szerencsejáték Zrt. jelenleg 41 milliárdot fizet be játékadó címén a költségvetésbe, s ebből csoportosítanának 30 milliárdot egészségügyi fejlesztésekre és 11 milliárdot a felsőoktatás fejlesztésére.

20.55

A Fidesz központjában lecserélték a hátteret: Igen, Magyarország győzőtt – ez az új felirat. Állítólag volt egy pesszimista verzió is.

Este a Polgárok Házában:

20.52

Minden választási kérdésben, minden területen a választásra jogosultak több mint harmadát elérte az igenek száma az adatok közel kilencven százalékos feldolgozottsága mellett.

20.50

89,49 százalékos feldolgozottság mellett a kórházi napidíj kérdésében a szavazatok megoszlása : igen 84,61 százalék, nem 15,39 százalék. A vizitdíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 82,98 százalék, nem 17,02 százalék. A képzési hozzájárulás kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 82,82 százalék, nem 17,18 százalék.

20.46

Kóka János is kijelentette, hogy az önrészfizetés előtti állapotokat vissza kell állítani. Úgy fogalmazott: közösen keresik a megoldást arra, hogy hogyan tudnak megfelelni annak, amit a magyar választók ma akarnak. „Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, a nemzetközi pénz- és tőkepiacokat is, hogy a kormány továbbra is kitart a reformok, a feszes költségvetési gazdálkodás mellett” – hangsúlyozta Kóka.

20.45

A Fidesz és a KDNP is törvénymódosítást nyújt be, amely segítségével a szerencsejáték-bevételekből finanszíroznák a kieső bevételeket – jelentette be Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. A politikus megköszönte a sokmillió vallásos ember imáját.

20.43

Áder János fideszes képviselő az MTV-nek adott interjújában felszólította a kormányt, hogy a provokáció minden lehetőségét zárja ki, és hagyja ünnepelni az embereket.

20.42

A FigyelőNet helyszíni tudósítója szerint az Alkotmány utcánál csak egy-két ember van jelen.

20.40

Mintegy 500 ember gyűlt össze a fővárosi Vértanúk terén vasárnap este, hogy hallgassa a szónokokat és várja a népszavazási eredményeket, a demonstrációra érkezőket rohamrendőrök igazoltatják, míg a Parlament környékén mintegy kétezer rendőr áll készültségben.

Az urnazárás után egy órával hatalmas üdvrivalgással fogadta a tömeg a részvételi eredményeket, illetve az előzetes adatok szerint a leadott igen voksok kimondottan magas számát. A szónokok arról beszélnek, hogy érvényes népszavazás esetén a kormánynak hétfőn le kell mondania. A térre egyre több feketeruhás, bakancsos, kopaszra nyírt fiatal érkezik, őket a rohamsisakot és teljes védőfelszerelést viselő rendőrök megmotozzák, illetve igazoltatják. A kordonokkal teljesen körbevett Kossuth téren, a Parlament közelében rendőrök állnak sorfalakat, a Nádor utca és a Garibaldi utca kereszteződésénél mintegy 30 rohamsisakos rendőr két szakaszban áll készültségben.

20.39

80,29 százalékos feldolgozottság mellett a kórházi napidíj kérdésében a szavazatok megoszlása : igen 85,02 százalék, nem 14,98 százalék. A vizitdíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 83,44 százalék, nem 16,56 százalék. A képzési hozzájárulás kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 83,28 százalék, nem 16,72 százalék.

Hiller István oktatási miniszter szerint a kormány célja az oktatás színvonalának emelése (Fotó: FN - Gáti András)

Hiller István oktatási miniszter szerint a kormány célja az oktatás színvonalának emelése (Fotó: FN – Gáti András)


20.37

Hódmezővásárhely, Debrecen és Kecskemét az a három megyei jogú város, ahol a legmagasabb – 80 százalékos feldolgozottság mellett – az igenek aránya mindhárom népszavazási kérdésben. Szegeden és Tatabányán a legkisebb ez az arány.

20.34

Három konkrét kérdésről szavaztak az emberek, nem a reformok egészéről – mondta Kökény Mihály. A szocialista képviselő, volt egészségügyi miniszter szerint az egészségügyi reformról most kell vitatkozni, amikor már a változásoknak konkrét iránya van, így az egyeztetés nem megkésett.

20.33

Megérkezett az MSZP központjába Daróczi Dávid kormányszóvivő, Keszthelyi András és Gréczy Zsolt. Várhatóan hamarosan Gyurcsány Ferenc is megjelenik a helyszínen.

20.32

Három jelképszerű kudarcot szenvedett a kormánypolitika – közölte Navracsis Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint a szocialisták azért veszítettek, mert egyik kérdésben sem kérték ki a szakma és az emberek véleményét. „Nem szocialista demokráciában, hanem polgári demokráciában élünk” – közölte a frakcióvezető.

Hat év kormányzati kudarcáról van szó: hazánk a térség éllovasa volt, most Európa szégyenpadjára kerültünk – mondta Navracsics. A betegek 15 százalékos elhalasztotta az orvoshoz fordulást, ezért nő a szövődmények száma – vélte a frakcióvezető.

20.28

Alacsonyabb részvételre számított Magyar Bálint, az SZDSZ képviselője, volt oktatási miniszter.

A kormány végrehajtja az emberek döntését, és a kieső bevételeket nem kompenzálja – mondta a politikus. Magyar Bálint emlékeztetett: a voksolás kezdeményezői és az Alkotmánybíróság is úgy látta, hogy a népszavazás nem érinti a költségvetést. Az igennel voksolók arról döntöttek, hogy nem kívánnak hozzájárulni az államon túl az oktatás és az egészségügy finanszírozásához. A volt kultuszminiszter hangsúlyozta, hogy a hallgatók fele most is fizet tanulmányaiért.

A Fidesz is törvényjavaslatot fog benyújtani - KÉPGALÉRIA

A Fidesz is törvényjavaslatot fog benyújtani – KÉPGALÉRIA



20.27

71,04 százalékos feldolgozottsága mellett a kórházi napidíj kérdésében a szavazatok megoszlása : igen 85,36 százalék, nem 14,64 százalék. A vizitdíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 83,81 százalék, nem 16,19 százalék. A képzési hozzájárulás kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 83,68 százalék, nem 16,32 százalék.

20.26

Mind a három kérdésben eredményes a népszavazás.

20.25

A szavazatok 64,28 százalékos feldolgozottsága mellett a kórházi napidíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 85,59 százalék, nem 14,41 százalék. A vizitdíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 84,05 százalék, nem 15,95 százalék. A képzési hozzájárulás kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 83,94 százalék, nem 16,06 százalék.

20.24

Hat embert állítottak elő a rendőrök a bejelentett rendezvények helyszínéről. A rendőrök nem sokkal hat óra után a Belvárosban, a Báthory utca és Honvéd utca sarkán egy férfit közbiztonságra veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt, egy körözött férfit, valamint négy embert igazoltatás miatt állítottak elő.

A rendőrség közleménye szerint a rendezvények helyszínének közelében fokozott ellenőrzéseket tartanak, amelyeknek célja a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények, események megelőzése, megakadályozása. Az ellenőrzés keretében a rendőrség személyeket igazoltathat, ruházatukat, járműveiket átvizsgálhatja, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatja, illetve azoknak a rendezvények, események helyszínére történő bevitelét megtilthatja.

“A fokozott ellenőrzés bevezetésével lehetőség nyílik arra, hogy a gyanús, feltehetően bűncselekményt vagy szabálysértést elkövetni szándékozó személyeket a rendőrség intézkedés alá vonjon” – tartalmazza a rendőrségi közlemény. Kiemelték: a BRFK mindent megtesz azért, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása.

20.23

Török Gábor szerint az arányok még módosulhatnak, de az már szinte biztos, hogy a szavazatok százszázalékos feldolgozottsága mellett is magasan „nyernek” majd az igenek.

20.22

Gyurcsány Ferenc az eredmények ismeretében várhatóan beszélni fog az MSZP központjában.

20.20

Vas, Zala és Győr-Moson megyében volt a legmagasabb az igenek aránya több mint ötven százalékos feldolgozottság mellett.

20.12

A szavazatok 52,58 százalékos feldolgozottsága mellett a kórházi napidíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 85,94 százalék, nem 14,06 százalék. A vizitdíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 84,44 százalék, nem 15,56 százalék. A képzési hozzájárulás kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 84,33 százalék, nem 15,67 százalék.

20.11

Horváth Ágnes szerint nehéz helyzetben lesznek a háziorvosok, a kórházak és rendelők. A bevételek pótlására semmilyen lehetőséget nem lát. A kórházétkeztetési programot szeretnék megtartani. Az egészségügyi miniszter szerint 40 milliárdos megtakarítást hozott éves szinten a vizitdíj és a napidíj. Horváth Ágnes szerint ezek nélkül is tud folytatódni az egészségügyi reform.

20.10

50 százalékhoz közeli részvételt és az igenek kétharmados győzelmét vetítik előre az eddigi adatok – mondta Áder János, a Fidesz képviselője. Ez nem reprezentatív közvélemény-kutatás, hanem ügydöntő népszavazás volt, és Gyurcsány veszített. 1989 óta nem volt példa ekkora részvételre népszavazáson, példátlan, ahogy a választók most magukhoz vonták a döntést. A mai nap a demokrácia győzelme, mi fideszes politikusok visszakaptuk a demokráciába vetet hitünket – közölte a képviselő. A voksolás üzenete: Gyurcsány nem csaphatja be a választópolgárokat – értékelte a várható eredményt a politikus.

20.08

Hiller István oktatási miniszter szerint a tandíj kérdésében a legnagyobb a nemek aránya. A felsőoktatás színvonalának javítása volt a kormány célja és ennek érdekében jelentős összeget is fordítottak erre, 2010-ig 241 milliárd forintra nőtt volna a támogatás – mondta a tárcavezető. Hiller szerint ezt az összeget biztosítják, ám a tandíj miatt kieső összeget nem fogják pótolni. A politikus úgy fogalmazott, a kormány eleget tesz kötelzettségének és betejesztik a javaslatot. 2008. szeptember elsejétől nem kell tehát tandíjat fizetni majd. Az Új Tudás Programja azonban ettől függetlenül folytatódni fog és az oktatás színvonalának emelése fog a kormány politikjának középpontjában állni továbbra is.

20.07

A szavazatok 41,54 százalékos feldolgozottsága mellett a kórházi napidíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 86,26 százalék, nem 13,74 százalék. A vizitdíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 84,81 százalék, nem 15,19 százalék. A képzési hozzájárulás kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 84,73 százalék, nem 15,27 százalék.

20.06

A Nézőpont Intézet gyorselemzésében a két kormánypárt kudarcának értékelte a népszavazást. Orbán Viktornak ugyanakkor az 1998-as eddigi egyetlen választási győzelme óta először sikerült jelentős számú szavazót megszólítania a politikai középről. A következő napok fő kérdését a politikai elemző intézet abban látja, hogy Gyurcsány Ferenc pozíciója is meginog: Gyurcsány körül felgyorsulhatnak az események. A népszavazási vereség után a miniszterelnöknek meg kell akadályoznia a kormánypárti képviselők lázadását, amire legkésőbb március 29-ig van ideje, mivel az MSZP akkor tart nagyértekezletet. Mindez azonban nem jelenti, hogy az ellenzék számára egyenes út vezet a kormányzáshoz – hangsúlyozta a Nézőpont Intézet.

20.04

Áder János szerint jó esély van arra, hogy mindhárom kérdésben kétharmados legyen az igenek aránya.

20.03

Dávid Ibolya szerint az a legfontosabb, hogy mielőbb meglegyen a módosító javaslat és mielőbb legyen megoldás a kiesett összeg pótlására.

20.02

A szavazatok 34,85 százalékos feldolgozottsága mellett a kórházi napidíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 86,48 százalék, nem 13,52 százalék. A vizitdíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 85,06 százalék, nem 14,94 százalék. A képzési hozzájárulás kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 85,01 százalék, nem 14,99 százalék.

20.01

Tóth Csaba politológus szerint a Fidesz javaslata valószínűleg kompenzálná a vizitdíj és a napidíj kiesését, szemben a miniszterelnök javaslatával.

Gyülekeznek a kormányellenes tüntetők a Vértanúk terén Budapesten (fotó: MTI) - KÉPGALÉRIA!

Gyülekeznek a kormányellenes tüntetők a Vértanúk terén Budapesten (fotó: MTI) – KÉPGALÉRIA!



20.00

A népszavazáson reálisan arra van esély, hogy az igenek győznek, az MSZP kampánya ugyanakkor nem volt hiábavaló – mondta Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese, népszavazási kampányának koordinátora. Arra a kérdésre, hogy elégedett-e az MSZP kampányával, Juhász Ferenc elmondta, kezdettől fogva azt mondták, hogy tájékoztatni akarnak, az igenek számát akarják csökkenteni. Mint mondta, az MSZP tudta, hogy a nem szavazatokhoz nem lehet nagy választói támogatást szerezni, ezért a kampányuk célja az volt, hogy minél több embert elérjenek érveikkel.

Az elnökhelyettes szerint az igazi nagy feladat ezután következik, amikor ki kell találni, milyen módon kívánják az átalakításokat ezen díjak nélkül folytatni. Juhász Ferenc egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, amit az elmúlt másfél hónapban elvégeztek a kampányban, nem volt hiábavaló, mert az érveik eljutottak az emberekhez.

Az MSZP népszavazási kampányának koordinátora szerint érveik vélhetően nagyon sokakat el is gondolkodtattak arról, hogy egy rövid távon előnyös döntés hosszabb távon okozhat károkat.
Juhász Ferenc a részvételi arányt kommentálva elmondta, a közvélemény-kutatási adatok előrevetítették, hogy az magas lesz. A népszavazást a szocialisták legitim eszköznek tekintik, az állampolgári akaratnyilvánítás fontos eszközének – tette hozzá.

19.59

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a napközbeni és az eddigi eredmények alapján bizakodóan várja a népszavazás eredményét – közölte Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke. A hallgatói szervezet vezetője a miniszterelnök bejelentése kapcsán emlékeztetett arra, hogy a mesterképzésben a hallgatóknak már fizetniük kellett ebben a félévben. Azt, hogy ezt az összeget hogyan, időarányosan vagy teljes egészében visszaadják a hallgatóknak, még tisztázni kell – mondta.

Kijelentette: azt várja a kormánytól és az oktatási minisztériumtól, hogy semmi mást ne vezessen be a tandíj helyett. Ma arról szavaztunk, hogy Magyarországon legyen továbbra is ingyenes a felsőfokú diploma, amely annyi hallgatót érint, ahány államilag finanszírozott diák tanulmányait biztosítja az állam – mondta a HÖOK elnöke.

19.56

Török Gábor a miniszterelnök módosító javaslatáról elmondta, nincs benne semmi kárpótlás sem a háziorvosok, sem a kórházak számára. Horkay-Hörcher Ferenc elemző hozzátette mindehhez: mindez azt mutatja, a kormány nem fog változtatni eddigi politikáján. Verseny lesz, hogy ki nyújtja be előbb a módosítást.

19.54

Tudósítónk szerint Szegeden nincs semmilyen megmozdulás, az utcák nyugodtak.

19.53

A szavazatok 20 százalékos feldolgozottsága mellett a kórházi napidíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 86,98 százalék, nem 13,02 százalék. A vizitdíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 85,69 százalék, nem 14,31 százalék. A képzési hozzájárulás kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 85,61 százalék, nem 14,39 százalék.

19.50

Helyszíni tudósítónk szerint két Fidesz-szurkoló csalódottan konstatálta, hogy nem engedik be őket a Polgárok Házába. A Madách téren szervezett rendezvényen sincs igazi drukkhangulat.

19.47

Budapesten 12,6 százalék a nemek aránya egyszázalékos feldolgozottság mellett. Magyar Kornélia elemző szerint ez is azt mutatja, hogy a Fidesznek nem sikerült a fővárost meghódítania.

19.45

A vasárnap esti népszavazási adatok szerint országos összesítésben Baranya az első ötben végzett pécsi tudósítónk szerint. A megye 321 ezer lakosának 45,52 százaléka ment el este hat óráig voksolni. Ez pedig jóval magasabb részvételt jelent a legutóbbi népszavazáshoz képest, hiszen a 2005-ös referendumon – amely a kettős állampolgárságról, illetve a kórházak állami tulajdonban való tartásáról szólt – csupán 36,19 százalék részvételi hajlandóság mutatkozott.

A vasárnap leadott szavazatok száma azonban érdekes eltéréseket mutatott: amíg a gazdagabb településeken, úgymint például a helyi boros gazdák által lakott Villányban, vagy a neves gyógyfürdővárosban, Harkányban a részvételi arány már kora délután meghaladta a 42 százalékot, estére pedig elérte az 55 százalékot, addig az igazán hátrányos, munkanélküliségtől sújtott térségben, az ormánsági Sellyén a lakosságnak mindössze 38 százaléka járult az urnák elé. De hasonló visszafogott adatok jellemezték az egykori bányászvárost, Komlót is. Mindez azért is különös, mert az előzetes szociológiai prognózisok éppen azokban a régiókban számítottak nagyobb számú részvételre, ahol a lakosságnak valós gondot okoz a vizitdíj kifizetése.

19.44

Bár a népszavazás kezdeményezői 2009. január elsejével törölték volna el a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat, a kormány által benyújtott törvényjavaslatok már most április elsejétől eltörölnék a díjfizetést. A miniszterelnok.hu-n olvasható törvényjavaslat szerint az, aki az idén több mint hússzor fizetett vizitdíjat, az a 6000 forint feletti összeget június 30-ig igényelheti vissza lakóhelye jegyzőjétől. A törvényjavaslat szerint képzési hozzájárulást nem kell fizetni, aki pedig már fizetett az 30 napon belül visszaigényelheti azt.

19.43

A szavazatok 8,6 százalékos országos feldolgozottsága mellett a kórházi napidíj kérdésében a szavazatok megoszlása: igen 87,43 százalék, nem 12,56 százalék. A vizitdíj kérdéséebn: igen 86,29 százalék, nem 13,71 százalék. A tandíj kérdésében: igen 86,04 százalék, nem 13,95 százalék.

19.42

Török Gábor politológus a Magyar Televízióban elmondta: nem fontos, ki a kezdeményezője a törvénymódosításoknak. Arra azonban a szakértő nem lát sok esélyt, hogy a parlament elfogadná a Fidesz kezdeményezését.

19.41

Szegeden helyszíni tudósítónk szerint minden nyugodt. A Fidesz helyi szervezete optimista az eredmények tekintetében.

19.40

Debrecenben a Kossuth-szobor előtt 20-30 tüntető gyűlt össze, akik kivetítőn nézik a Hír Tv-t.

19.39

Képzési hozzájárulás – részeredmény: a szavazatok 1,63 százalékának összeszámlálását követően a képzési hozzájárulás kérdésében kiírt ügydöntő népszavazáson a leadott szavazatok megoszlása a következő: igen 86,61 százalék; nem 13,39 százalék.

19.38

Hamarosan fontos bejelentést tesz a Fidesz elnöksége – közölte Tarlós István kampányfőnök.


19.37

Török Gábor politológus szerint úgy néz ki, hogy a 1997 előtti szabályok szerint is érvényes lett volna ez a népszavazás.

19.35

Rogán Antal lapunknak elmondta, várhatóan még egy népszavazás sem volt ilyen sikeres. Az V. kerületi polgármester hozzátette: már beszélt háziorvosokkal, akik úgy vélik, az orvos-beteg viszony fontosabb a vizitdíjnál.

19.33

Tóth Csaba politológus szerint a magas részvétel azt mutatja, a nemek száma is magasabb lesz a vártnál.

19.32

A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta: a törvénymódosításokat azonnal felteszi a honlapjára. Ezt meg is tette, a dokumentum itt olvasható.

19.31

Komárom-Esztegom megyében szavaztak a legkevesebben igennel. Vas megyében viszont magas a részvétel. Török Gábor elmondta: ez jól tükrözi a hagyományosan jobb- illetve baloldali területeket.

19.24

Lapunk helyszíni tudósítója szerint az MSZP-ben csak a nyilatkozó politikusokat lehet látni, a párt tagjai hermetikusan el vannak zárva az újságíróktól.

A kormány haladéktalanul benyújtja az Országgyűlésnek a szükséges törvénymódosításokat (fotó: MTI) - KÉPGALÉRIA!

A kormány haladéktalanul benyújtja az Országgyűlésnek a szükséges törvénymódosításokat (fotó: MTI) – KÉPGALÉRIA!



19.23

Az országnak az elkövetkező időszakban józan döntések meghozatalára és nyugalomra van végre szüksége, ezért az MDF bízik benne, hogy mindkét oldal megfelelően kezeli a mai referendum eredményét, és szavazóit higgadtságra, nyugalomra inti – áll a párt közleményében. A Magyar Demokrata Fórum álláspontja szerint a rendelkezésre álló adatok ismeretében mind a kormánynak, mind a Fidesznek le kell vonnia a megfelelő konzekvenciákat. Az ország nyugalma érdekében a kormányzatnak az elmúlt időszakban folytatott reformkapkodás tanulságait szakmai, politikai és akár személyi szinten is le kell vonnia, a Fidesznek pedig nyugalomra és higgadtságra kell intenie híveit – írja az MDF.

19.22

Győzött a demokrácia, és a nép politikai ítéletet mondott egy olyan kormány munkájáról, amely mást ígért és tett – értékelte Tarlós István a magas részvételi adatokat és az igenek várható győzelmét. A Fidesz kampányfőnöke szerint amit Gyurcsány most mond, már kevés. Hallgatva Gyurcsány Ferencet, amit mondott, már kevés; a kormány visszakozását előbb kellet volna bejelentenie – közölte az urnazárás után negyed órával Tarlós István, a Fidesz kampányának vezetője.

„Ma azok nyertek, akik a népszavazás oldalára álltak, érezték tudatukkal és lelkükkel az egyszerű igazságokat” – közölte a kapmányfőnök. Győzött a demokrácia, és a nép politikai ítéletet mondott egy olyan kormány munkájáról, amely mást ígért és tett. Ítéletet mondtak az eluralkodóvá váló neoliberális szellemiségről is – értékelte az előzetes, az igenek jelentős többségét ígérő népszavazási eredményeket a Fidesz kampányfőnöke.

A voksolás fontos tapasztalatának nevezte Tarlós, hogy az előjelek szerint a fővárosban a legerősebb párt a Fidesz lett. Az utcára valószínűleg ünnepelni mennek az emberek, őket ne bántsák, a rendbontók ellen viszont lépjenek fel – kérte a kormányfőt Tarlós István.

19.21

Dávid Ibolya is azt valószínűsíti, hogy meghatározó lesz az igenek fölénye, ám nem bocsátkozott találgatásokba. Az MDF egyébként a Parlamentben van, mivel nem is kampányolt, mivel nem akartak részt venni benne. A pártelnök szerint válság lesz az egészségügyben és az oktatásban is, ezért Dávid Ibolya egy válságstábot javasol az ország legjobb szakembereiből.

19.20

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője üdvözölte, hogy a népszavazás törvényes körülmények között zajlott, és megerősítette Gyurcsány Ferenc szavait, hogy a kormány tudomásul veszi az eredményt, és ha indokolt, már hétfőn benyújtják a törvénymódosítást. “A szocialista frakció – ha kell – azon lesz, hogy minél előbb megszavazzák az eredeti állapotot helyreálltó törvényt” – közölte Lendvai.

19.16

Úgy tudjuk, az MSZP vezetése a székházban van és hét órakor együtt hallgatták Gyurcsány Fernc parlamenti beszédét.

19.15

A szocialista frakció azon lesz, hogy a kormány által benyújtott törvénymódosító javaslatokat meg is szavazzák – mondta Lendvai Ildikó este hét után.

19.12

Horn Gábor kampányfőnök az SZDSZ központjában örvendetesnek mondta, hogy 50 százalék elment szavazni, ám csalódásnak nevezte a közvéleménykutatók eredményeit: ezek szerint az emberek elhiszik, hogy van visszaút. Szerinte azonban az oktatás és az egészségügy nem lehet ingyenes. Hozzátette: a végeredményben a nemek aránya magasabb lesz. Elmondta, hogy addig lesz koalíció, amíg reformok lesznek.

Az SZDSZ kampányfőnöke egyébként úgy látja, hogy ezek a kérdések csak a nagy reformok részkérdései, és az SZDSZ továbbra is szeretné véghez vinni a reformokat, mert ezeket valakinek véghez kell vinni, hiszen Nyugat-Európában is ez a tendencia. Ha nem mi, akkor egy másik kormány – tette hozzá Horn Gábor.

19.11

Schmitt Pál a pódiumra lépett a Fidesz központjában.

19.08

A Fidesz központjába megérkezett Semjén Zsolt is. Wittner Mária lapunknak elmondta: nagyon izgatott.

19.07

Török Gábor politológus szerint meglepően magas volt az 50 százalék körüli részvétel.

19.06

Az MSZP Vérmező utcai székházában teljes a nyugalom, a lift gombjai le vannak ragasztva, csak a negyedikre mehetnek a sajtó munkatársai. A Moszkva térnél lévő utcában néhány rohamrendőr is unatkozik.

Tudósítónk érkezésekor egy elhaladó autóból valamit épp kikiabáltak a székház felé, de a forgalom zaja és egy Nagy-Magyarország matrica miatt csak sejteni lehetett,hogy nem baloldali szimpatizánsok ültek a kocsiban.

19.05

Horn Gábor a FigyelőNetnek elmondta, a magas részvétel nem a Fidesznek, hanem a magyar demokráciának kedvez. Véleménye szerint ez azt mutatja, hogy az emberek elégedetlenek a kormánnyal, hiszen a népszavazás szimpátiaszavazás volt. Hozzátette: meglepően magas lesz a nemek aránya.

19.04

A Szonda Ipsos által mért adatok szerint a kórházi napidíj kérdésében 43-8, a vizitdíj esetében 44-7, a tandíj esetében pedig 42-9 arányban nyernének az igenek.

A Mediánnál ugyanezek az eredmények 41-9, 40-10 és 39-11.

19.03

A legfrissebb adatok szerint 46,34 százalékos volt a részvétel.

19.02

Gyurcsány Ferenc a parlamentben bejelentette: a népszazás rendben lezajlott. Amennyiben az sikeres lesz, a kormány már hétfőn benyújtja a törvényjavaslatokat.

19.01

Helyszíni tudósítónk szerint nyugalom van valamennyi párt központjában. Az SZDSZ-nél minden kihalt, csak újságírók lézengenek, ugyanez a helyzet az MSZP-ben is. A Fidesz a Polgárok Házában rendezkedett be, itt helyszíni tudósítónk szerint szintén csak sajtósok és rendezők vannak, szinpatizánsok nem. Utóbbiak egy szemközti kocsmában ülnek, ám hét óráig inkább Talmácsiért izgultak. A helyszínre érkezett azonban – többek között – Wittner Mária, Farkas Flórián és Jókai Anna is.

19.00

Lezárult a szavazás országszerte. A rendőrség Budapesten teljes készültségben van. A Kossuth teret kordonnal zárták körbe és nem áll meg a metró. Helyszíni tudósítónk szerint a Moszkva téren is rohamrendőrök vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik