Belföld

Még nincs megállapodás a fővárosban

Szakértők bevonásával tovább egyeztet a fővárosi MSZP és az SZDSZ frakciója a szocialisták által szorgalmazott egészségügyi szerkezetátalakításról - nyilatkozta John Emese, az SZDSZ frakcióvezetője.

A politikus elmondta, hogy szerda estére megállapodást remélnek abban a kérdésben, hogy a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén miről lehet dönteni az egészségügyi szerkezetátalakítással kapcsolatban.

A koalíciós partnerek arra törekszenek, hogy hétfőn megszavazzák a fővárosi önkormányzat ez évi költségvetését. Úgy tűnik, hogy erre minden esély megvan – tette hozzá.
A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy olyan megoldás kerülhet a közgyűlés elé, amely a koncepciót illetően mindkét frakció számára elfogadható.

Nem engedtek

John Emese megjegyezte, hogy az egészségügy átszervezésével összefüggésben az SZDSZ nem engedett a keddi koalíciós egyeztetésen az eddigi álláspontjából.
Megjegyezte, hogy a koalíciós egyeztetésen arról nem hoztak döntést, hogy miként alakul a szocialista koncepció határozati javaslata.

Az MSZP által szorgalmazott javaslatot egyébként még nem tárgyalta az önkormányzat egészségügyi bizottsága – fűzte hozzá. A szakértői egyeztetésen egyebek közt módosulhat a koncepció kidolgozásának menetrendje.

Holding

A koalíciós egyeztetésen szó volt a találkozó előtt a Főpolgármesteri Kabinet ülésén a főpolgármester által Horváth Csaba főpolgármester-helyettes részére átadott városvezetői álláspontról a holdinggal kapcsolatban.

Horváth Csaba az egyeztetésen jelezte, hogy az általa készített előterjesztésbe szeretné beépíteni a főpolgármester észrevételeit. John Emese úgy véli, hogy a költségvetéssel együtt hétfőn elvi döntést hozhatnak az egészségügyi szerkezetátalakításról, amihez persze forrást is biztosítani kell.

—-Bizakodó MSZP—-

Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a szocialisták támogatják a Horváth Csaba által jegyezett egészségügyi átalakítási javaslatot. Megítélésük szerint azonban ahhoz, hogy hétfőn költségvetése legyen az önkormányzatnak, szükség van arra, hogy a főpolgármester-helyettes javaslatának támogatásáról elvi döntést hozzon a Fővárosi Közgyűlés.

Steiner Pál szerint a keddi koalíciós egyeztetésen jelentősen közeledtek egymáshoz az álláspontok. Ezt nagyban elősegítette, hogy a főpolgármester átadta Horváth Csabának a holdinggal kapcsolatos véleményét. Hozzátette, hogy a szakértői egyeztetés ismeretében csütörtökön véglegesíti az MSZP-frakció a költségvetéssel kapcsolatos álláspontját.

Szerencsétlen

A szocialista politikus szólt arról is, hogy a koalíciós egyeztetésen kinyilvánították: “szerencsétlennek” tartják a múlt csütörtöki közgyűlésen történteket. Akkor ugyanis az MSZP ellenében az SZDSZ az ellenzékkel napirendre vette a költségvetés tárgyalását, ami végül is a közgyűlés határozatképtelensége miatt meghiúsult. A koalíciós pártok egyetértettek abban, hogy a jövőben kerülik az ilyen helyzeteket – jegyezte meg a frakcióvezető.

Horváth Csaba szerint az általa jegyzett egészségügyi szerkezetátalakítási javaslat kerül majd a közgyűlés elé, s csupán a határozati javaslatokról zajlik még az egyeztetés. Hozzátette, hogy az orvosok, a betegek számára, illetve a kórházak működése szempontjából is előnyös változtatásokat tartalmazó javaslatáról hónapok óta tárgyal az ellenzékkel is. A lehető legszélesebb támogatás ugyanis megfelelő garanciát nyújthatna az elkerülhetetlen egészségügyi szerkezetátalakítás sikeréhez.

Zrt. – Kft.

A főpolgármester-helyettes nem értett egyet az SZDSZ álláspontjával, mely szerint szocialista nagyvállalati formát jelentene az, hogy létrehoznak egy zrt.-t, amely a jogi önállóságukat megőrző kórházi kft.-k tulajdonosa lenne.
Cáfolta azt is, hogy a centralizált rendszer keretében nem lenne lehetőség arra, hogy adott esetben akár azonnal beszerezzenek egy életmentő gyógyszert.

Mint mondta, az sem igaz, hogy megszűnne az új struktúrában a kórházak egymás közti versenye. A verseny azonban gazdasági helyett szakmai jellegű lesz, s nagyságrenddel erősebb, mint eddig – jegyezte meg. Összemérhetővé válnak ugyanis a kórházi osztályok közti gyógyító tevékenységek – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik