Belföld

Háziorvosok írnak alá a vizitdíj mellett

Háziorvosok gyűjtenek aláírásokat a vizitdíj mellett egy internetes honlapon. Horváth Ágnes miniszter szerint a bevezetett jelképes vizit- és kórházi napidíj a többletbevétel mellett egy szemléletváltást is elindított az egészségügyben.

A vizitdíjat támogató internetes oldalt nyitottak a háziorvosok www.vizitdij2008.doctor.hu címen.

Mint írják, nem hisznek abban, hogy ha egy eredményes népszavazást követően a kormányzat
eltörli a vizitdíjat, akkor az így kiesett jövedelmüket bármelyik politikai erő
vissza fogja állítani.

„Ezt akkor sem kapjuk vissza, ha a mostani ellenzék kerül
hatalomra. El kell ismernünk, a vizitdíjnak köszönhetően a háziorvosok bevétele
átlagosan közel harmadával növekedett. Ebből a pénzből tudjuk fejleszteni vagy
egyszerűen csak biztonságosan működtetni a rendelőnket.”

Az aláírók között nemcsak háziorvosok, hanem magánszemélyek is megtalálhatók.

Elindult valami

Közben Horváth Ágnes egészségügyi miniszter az SZDSZ nyíregyházi kampányrendezvényén azt mondta, hogy a fizetett díj elindította a hálapénz csökkenését, szinte megszüntette az indokolatlan orvoshoz járást, és erősítette a betegek körében a minőségi ellátás iránti igényt.

Hozzátette: a március 9-i népszavazás előtt éppen ezért mindenkinek meg kell fontolnia, miként voksol; érdemes végiggondolni, hogy maradjon-e a térítési kötelezettség, vagy helyette a kieső összeg pótlására adó-, illetve járulékemelés kerüljön szóba.

Egyéni érdekeltség

„A megoldás inkább az, hogy azok fizessenek egy jelképesnek mondható összeget, akik az orvosi szolgáltatást igénybe veszik, ráadásul egy rendszer akkor jó, ha egyéni érdekeltséget teremt” – mondta.

A miniszter szerint a vizitdíj és a kórházi napidíj hozzájárult ahhoz, hogy már nem veszteséges a társadalombiztosítás, hiszen 60 milliárd forintot eredményezett.

Megtakarítanak

„Ebből mintegy 20 milliárd forint a befizetés, 40 milliárd pedig olyan megtakarítás, ami keletkezett” – emelte ki.

Az utóbbiból tudták javítani a kórházi étkezést, elindították az úgynevezett széfprogramot, fejlesztették az egynapos sebészetet, többletpénzt juttattak járóbeteg-szakellátásra, kompenzálták a gyermekháziorvosokat, szakrendeléseket és kórházi részlegeket, mivel ott nincs bevétel a két díjból.

„A népszavazás során erről a 60 milliárd forintról döntenek a résztvevők, s ha netán eltörlik a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, akkor az Alkotmánybíróság döntése értelmében nincs lehetőség az összeg pótlására” – mutatott rá Horváth Ágnes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik