Belföld

Boross Péter sokallja a népszavazásokat

Egynél több névszavazást nem lehet „ráengedni egy országra” – vélte a volt miniszterelnök, aki szerint Laborcot a közbéke megóvása érdekében nem kellett volna kinevezni.

Jelenleg mintegy 400 népszavazási javaslat van a választási iroda előtt, amelyből ha akár 50-et is mérlegelni kell, tönkreteszi az alkotmányos rendszer működését. Ez az eszköz, a precedens folytán, egy következő kormány ellenzékének is a rendelkezésére fog állni – mondta Boross Péter az MTV Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

„S hogy a magyar elmék erre nem tudnak gondolni, hát az a közvélemény jelentős része színvonalát minősíti” – fogalmazott. A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy szerinte nem lett volna szabad Laborc Sándort kinevezni a nemzetbiztonsági hivatal vezetőjének: „ha valaki nem ismeri a személyt, (…) de azt tudja, hogy milyen hangulat keletkezik körülötte, és azt is tudja, milyen stigmák vannak rajta, akkor egy bölcs kormány azt nem nevezi ki”.

A kormány részéről ez nem az ellenzék előtti behódolás lett volna, hanem „józan viharelhárító ténykedés”. Felidézte, hogy amikor miniszterelnök volt, a Németh Miklós kormánya alatt kinevezett hírszerzési és kémelhárítási vezetőket helyén hagyta volna, mert nem volt velük szemben az alkalmatlanságukra vonatkozó kifogás. Azonban állandó dühöt és nyomást érzett „a ma kormányoldalon lévő párt egyik részéről különösen”, hogy az egészet „a földdel kell egyenlővé tenni”.

Ezért leváltotta a szóban forgó vezetőket, mert „az ember nem ér annyit, mint egy szervezet működőképessége és zavarmentes munkája” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik