Belföld

Felkészültek az esetleges árvízre

A tavaszi hóolvadás, illetve esőzések miatt az idén is veszélyeztetheti az ár- és belvíz az ország egyes területeit. A katasztrófavédelem már télen megkezdte a felkészülést.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF) akkor van szerepe az árvízi mentésben, ha mentésre, kitelepítésre kerül sor. A szervezet megkezdte a felkészülést.

Előre készleteznek

A Ferihegyi úti központi anyagraktárukban elsősorban a műszaki mentéshez szükséges anyagokat készleteztek: kétszáz szivattyút, több ezer szerszámot, takarót, több százezer homokzsákot tartanak, míg a megyei kirendeltségeken ezer szivattyú áll rendelkezésre. Az itt tárolt, ideiglenes elhelyezéshez szükséges felszereléssel körülbelül 15 ezer embert tudnának ellátni ággyal, takaróval, párnával, de ha ezekből többre lenne szükség, a gyártók soron kívül szállítanák a szükséges mennyiséget.

Kisebb mennyiségben a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok depóiban is felhalmozták a védekezéshez szükséges anyagokat – fáklyákat, lapátokat, gumicsizmákat, esőköpenyeket, homokzsákokat -, elsősorban azokban a megyékben, amelyek kimondottan veszélyeztetettek, így Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A katasztrófavédelem szóvivője felhívta a figyelmet, hogy az árvíz megelőzésénél a legfontosabb az információáramlás: Magyarország valamennyi szomszédos ország partnerszervezetével megállapodott a kölcsönös tájékoztatásról, de megegyeztek az előjelző rendszerek kiépítésében is.

A polgári védelmi szervek az idén uniós forrásból 720 millió forintot költenek árvízi védelemre: lakosságvédelmi, mentési célú eszközöket – például szivattyúkat – vásárolnak majd, amivel pótolják a 2006-os nagy árvíz idején felhasznált eszközöket és fejlesztésre is lesz lehetőség.

Tűzoltók és a lakosság is besegít

A tűzoltóságokon kilencezer ember dolgozik, több mint kétharmaduk készenléti tűzoltó, akik bármikor bevethetők. Egy esetleges veszélyhelyzet esetén a szolgálati rend átalakításával a 2 200 szolgálatban lévő tűzoltó számát növelni lehet 3 100-ra.

Jelenleg a polgári védelem állományába 1 200-an tartoznak. Az árvízzel leginkább veszélyeztetett megyékben 26, úgynevezett árvízvédelmi csoportot lehet megszervezni a lakosságból, gazdaságból, ez 1 300 embert és csoportonként öt technikai eszközt jelent. A 130 erőgép, teherautó, rakodó, pótkocsis traktor árvízmentes időben a gazdaságban dolgozik, de jogszabály alapján lehet őket mozgósítani az árvízi védekezéshez. Munkájukat az állam utólag kifizeti.

A sorkatonaság megszűnése az árvízi védekezést nem befolyásolja, munkájukat a lakosság mozgósításával és önkéntesekkel pótolják, országosan 75 ezer embert lehet mozgósítani 48-72 óra alatt, de csak 22-23 ezer ember mozgósításával számolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik