Belföld

A népszavazás megingathatja a kormányt

A népszavazással nem lehet kormányt buktatni, de a referendum jelentősen megingathatja a kormányt. Szocialista politikusok az MSZP jövőjéről, a reformokról és Gyurcsány Ferenc pozíciójáról nyilatkoztak.

„A népszavazási kampány fő üzenete részünkről az lesz, hogy a referendummal nem lehet kormány buktatni.” „Kormányváltásra nem, de a kormányzati politika változására szükség van.” „A népszavazás nagyon jelentősen megingathatja a kormányt.” Ilyen és hasonló mondatokkal jellemezték a távirati irodának név nélkül nyilatkozó MSZP-s politikusok a jövő évi, a Fidesz által kezdeményezett népszavazással kapcsolatos lehetőségeket.

A szocialisták egyik vezető politikusa azt mondta, senki sem várja Gyurcsány Ferenctől, hogy megnyerje a népszavazást, vagyis több nem szavazat szülessen, mint igen. Ugyanez a politikus hozzátette, a referendum után lehet ugyan bizalmi válság a párton belül, ráadásul az MSZP népszerűsége még jó ideig nem fog változni, de nem fog felvetődni Gyurcsány eltávolítása.


Kiss Péter lehet az utód

Ezzel éppen ellentétesen vélekedett egy szintén ismert szocialista politikus, aki tagja a választmánynak is. Szerinte a népszavazást „el fogjuk bukni”, így az addigi politikát irányítóknak is menniük kell. Mindenkinek van alternatívája – tette hozzá. Gyurcsányt nem eltávolítani kell, hanem meggyőzni, hogy máshogy kell kormányozni – ezt már egy országgyűlési képviselő mondta, aki szerint a miniszterelnöknek igenis van alternatívája, „de még nem érkezett el hozzá az idő”.

Egy másik választmányi tag elképzelhetőnek tartja, hogy Gyurcsány Ferenc nem lesz 2010-ig miniszterelnök, de – mint hozzátette – nem biztos, hogy a népszavazás után fog megválni posztjától. Erre az MSZP jövő évi tisztújító kongresszusa, legkésőbb pedig a 2009-es európai parlamenti választás is alkalmat adhat. Arra a kérdésre, hogy ki jöhet szóba a kormányfő utódjaként, a szocialisták politikusa Kiss Péter nevezte meg.


Utólag magyaráznak

A referendum következményeként a kormány nem fog ugyan megbukni, a népszavazás mégis sorsdöntő lesz abból a szempontból, hogy változtatni kell a kormány politikáján. Egyáltalán nem hiányzott a népszavazás, de legalább arra jó lesz, hogy elmagyarázzuk, miért van szükség a reformokra és például a vizitdíjra – mondta az MSZP egyik elnökségi tagja. Egy másik vélemény szerint a referendum nagy médiafelületet biztosít, így el lehet magyarázni a reformok miértjét.

Utólag kell elmagyarázni, mit miért csináltunk, utólag kell elmagyarázni az egészségbiztosítási törvényt – mondta egy vidéki képviselő. „Milyen politika az, amit utólag kell magyarázni?” – tette fel a kérdést egy választmányi tag tette fel, aki szerint az MSZP jelenlegi politikája hosszabb távon is káros lehet a magyar baloldalnak. A kormány politikájával kapcsolatban volt, aki úgy fogalmazott, „akkora lépést tettünk a reformokkal, hogy a társadalom nem tudta követni”, ezért van szükség az utólagos kommunikációra.


Vízválasztó lesz a jövő év

Ugyanez a képviselő azt is mondta, a reformokat folytatni kell, de nagyobb társadalmi megegyezéssel. Ehhez kapcsolható egy másik vélemény, amely szerint a reform „nem sikertörténet”, nem is előzte meg semmilyen társadalmi párbeszéd. A távirati irodának nyilatkozók közül többen a 2008-as esztendőt jelölték meg pártjuk számára vízválasztóként, mert a jövő év már éreztetheti hatását a 2009-es európai parlamenti, majd a 2010-es országgyűlési választáson.


Voltak ugyanakkor, akik szerint inkább a 2009-es év lehet fontosabb, ezt pedig azzal indokolták, hogy addigra már érezhetővé válnak a változások pozitívumai, valamint a reformok eredménye megmutatkozhat a gazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik