Belföld

Nem lehet majd közpénzből sikkasztani

Az Országgyűlés megszavazta a közpénzekből nyújtott állami támogatások átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot. A módosítás szerint szélesítenék az összeférhetetlenség körét, aki pedig ezt a kizárási szabályt megszegi, két évig semmire sem pályázhat.

Az Országgyűlés viszont levette a napirendről a “tisztasági csomagként” ismertté vált törvények két másik elemét, a kormány által benyújtott, az állami vezetők javadalmazásáról szóló tervezetet, és a Fidesz által jegyzett, a miniszterek és államtitkárok illetményeinek és juttatásainak átláthatóságát szabályozó indítványt.


Az Országgyűlés hétfői ülésén egyébként megszavazta a 2008-as költségvetési törvényt, szintén igent mondtak a tb-törvényre, döntöttek a népszavazás tavaszi kiírásáról, valamint megszavazták az autósok új felelősségre vonási rendszerét, az új pontszámítási metódust, döntöttek az élettársi kapcsolatokról, és elsőként mi ratifikáltuk az EU új szerződését. Az ombudsmanjelölteket viszont leszavazták.

Kizárásokkal védenék a közpénzeket

Az elfogadott törvény szerint ezentúl sem a döntés előkészítése, sem a döntés meghozatala során nem fordulhat elő, hogy illetéktelen magánérdekek veszélyeztessék a támogatás céljának megvalósulását.


Ennek érdekében a törvényjavaslat széles körű kizárási szabályokat tartalmaz: nem pályázhat, támogatásban nem részesülhet állami vezető, a regionális fejlesztési tanács elnöke, a fejlesztési ügynökség vezetője, a döntéselőkészítésben közreműködő személy, illetve maga a döntéshozó. Az érintettek hozzátartozói és gazdasági érdekeltségük is a kizárt körbe tartoznak.


Egyházakat is kizárhatnak

A civil szféra és a politika éles elválasztása érdekében ráadásul öt évre kizárják az államháztartásból, uniós forrásból vagy nemzetközi megállapodás alapján nyújtott nem normatív támogatásokból azokat a társadalmi szervezeteket, egyházakat, szakszervezeteket és alapítványokat, amelyek párttal együttműködési megállapodást kötöttek, közös jelöltet állítottak, vagy – időkorlát nélkül – amelyek képviseleti szervében párt országgyűlési, európai parlamenti vagy helyi önkormányzati képviselői ülnek.

Az átláthatóság miatt a javaslat szerint valamennyi pályázatot egy központi honlapon közzé kell tenni a nyertesek és a nyert összeg megjelölésével. Aki pedig megszegi az összeférhetetlenségi szabályt, annak a támogatás egészét késedelmi pótlékkal együtt kell visszafizetnie, és büntetésül két évig más támogatást sem szerezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik