Belföld

Lesz népszavazás tavasszal

Az Országgyűlés hétfő délután elsöprő többséggel népszavazásra bocsátotta a Fidesz három kérdését. A döntés nyomán várhatóan tavasszal voksolhatunk a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról.

Az Országgyűlés népszavazásra bocsátotta a Fidesz három kérdését, amelyeket egyenként több mint 200 ezer szavazó támogatott aláírásával.

A tandíjról szóló népszavazási határozatot 345 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett, a vizitdíjról szólót 349 igen, 1 nem és tartózkodás nélkül, a kórházi napidíjról szólót 347 igen, 2 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el.

A döntéssel hosszú politikai és jogi csűrés-csavarásnak vetett véget a Tisztelt Ház, bár a képviselőknek nem is nagyon volt más választásuk a demokrácia szabályainak durva megsértése nélkül. Több mint 200 ezer hitelesített támogat aláírás esetén ugyanis az Országgyűlésnek kötelező népszavazásra bocsátani az adott kérdést.

A hétfői voksolás után Sólyom László államfőnek 15 napon belül ki kell írnia a népszavazás időpontját, amely az ettől számított 43. és 90. nap között meg kell tartani.

Így a köztársasági elnök döntésétől függően valamikor tavasszal válaszolhatunk a Fidesz és több mint 200 ezer honfitársunk által feltett kérdésekre, amelyek így hangoznak:

“Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?”

A referendum eredményével ellentétes döntést a kormány három évig nem hozhat.


Az Országgyűlés hétfői ülésén megszavazta a 2008-as költségvetési törvényt, szintén igent mondtak a tb-törvényre, valamint megszavazták az autósok új felelősségre vonási rendszerét, az új pontszámítási metódust, döntöttek az élettársi kapcsolatokról, és elsőként mi ratifikáltuk az EU új szerződését. Nem vették napirendre viszont az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságáról szóló tervezetet, az ombudsmanjelölteket pedig leszavazták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik