Belföld

Gyurcsány 800 ezret fizetne a képviselőknek

Nagyjából bruttó 800 ezer forintot - az államtitkári fizetés szintjét - tartaná elfogadhatónak a parlamenti képviselők számára Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A képviselők nem lehetnek „olcsójánosok”: ez a díjazás a munka mennyiségét és a felelősségi viszonyokat is tükrözné - fogalmazott.

A kormányfő a TV2-nek úgy fogalmazott: tudja, hogy ez egy nyugdíjból élő embernek rengeteg pénz, de ha nem akarják, hogy a parlamenti képviselők „olcsójánosok” legyenek, akkor a munkájukhoz, felelősségükhöz mérten meg kell őket fizetni. A kormányfő emlékeztetett: a parlamenti pártok éveken keresztül nem merték kimondani, hogy másokéval együtt a képviselői fizetéseket is növelni kell. Ehelyett egy rossz kompromisszummal, összekacsintással a jövedelememelést elbújtatták a költségtérítésben.

Ezt kell kifehéríteni, rendbe tenni, elvállalni. Ma egy átlagos képviselői fizetés annyi, mint egy nagyvállalat középvezetőjéé vagy egy főosztályvezetőjé a minisztériumban. Szerintem nem keresnek sokat a képviselők, amit nettóban kapnak, az kevés a környező országokhoz képest is – mondta. Kijelentette: azért küzd, hogy a képviselők normális fizetést kapjanak, de átláthatóan.

A miniszterelnök az őszi ülésszak első napján 48 pontban ismertette a kormány előtt álló feladatokat, és a következő egy év teendőit. Az „új rend” tíz pontja közé sorolta a képviselői költségtérítés átláthatóbb és a képviselői munkavégzés szigorúbb szabályozásának kialakítását. A frakcióvezetőknek és a házelnöknek küldött levelében – amelyben a probléma rendezésére az Országgyűlést kérte fel – a miniszterelnök úgy fogalmazott: mindkét ügy a társadalmat élénken foglalkoztatja és az emberek többségét joggal irritálja.

A keddi ötpárti egyeztetésen a frakciók megállapodtak abban, hogy változtatnak a költségtérítés szabályain és a hiányzások szankcionálásán. Kinyilvánították, hogy ennek alapja az lesz, hogy a képviselőknek se járjanak kiváltságok. A javaslat elkészítésével az Országgyűlés Hivatalát bízták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik