Belföld

Csak az ügyes tálalásban bízhat a kormány a Zuschlag-ügyben

Főképp a hatékony és helyesen megválasztott kommunikációban bízhat az MSZP és a kormány a Zuschlag-ügy kapcsán. A FigyelőNet által megkérdezett politológusok szerint a nagyobbik kormánypárt népszerűtlenségén már nem ront különösebben az ifjú szocialista elleni nyomozás.

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője szerint a Zuschlag-ügy nem lesz számottevő hatással a Fidesz és az MSZP közötti népszerűségi különbség változására.

„Ha visszatekintünk az elmúlt egy évre, azt látjuk, hogy a támogatottsági adatokban nem volt lényeges elmozdulás, a Fidesz jelentősen vezet az MSZP előtt hosszú idő óta, az erőviszonyok nem változtak jelentősen semmilyen esemény (pl. koalíciós viták) hatására sem. A pozíciók annyira beálltak, hogy a pártok erőfeszítései nem sok hatással voltak a népszerűségi mutatókra” – vélte a politológus.

Szomszéd Orsolya hozzátette, hogy egy-egy botrány típusú ügy, mint a Zuschlag-ügy természetesen néhány százalékos elmozdulást hozhat, de érdemi változást nagyobb intenzitású politikai események eredményezhetnek, mint például majd a népszavazás.

No komment

Úgy látja, hogy a kormány mostani kommunikációs stratégiájába, amely a rend jelszavára épül, elméletileg akár bele is lehetne illeszteni a Zuschlag-ügyet, mondván a kormány a saját háza táján is küzd a normaszegés, a jogsértés ellen. Ezzel szemben inkább az látszik, hogy a kormány igyekszik magától eltolni az ügyet, és a „no komment” stratégiát követi. Ez a biztosabb, bevált stratégia – teszi hozzá az elemző.


Csak az ügyes tálalásban bízhat a kormány a Zuschlag-ügyben 1

Kiálltak a háta mögül (Fotó: MTI)


Kérdésünkre, hogy a miniszterelnök megítélésének mennyit árthat ez a botrány, azt válaszolta, hogy az tűnik valószínűnek, hogy az emberek az eddigi pártpreferenciáik alapján ítélik majd meg ezt a botrányt is: aki úgy gondolta, hogy Gyurcsány Ferenc bűnös volt a korábbi ügyekben, amikkel az ellenzék összefüggésbe hozta, azok nyilván most is vétkesnek tartják majd. Számukra a miniszterelnök személyes hitelességén ez az ügy nem változtat jelentősen.

Csak a kommunikáció segíthet?

Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint az ifjú szocialista ügye csak ronthat az MSZP népszerűségén, „bár az már olyan mélyen van, hogy szinte mindegy.”

Az elemző úgy látja, hogy a párt és a kormányzati kommunikáció némileg csökkentheti a szocialisták veszteségeit. Szerinte, ha a miniszterelnöknek – akár csak tanúként is – meg kellene jelennie a tárgyalóteremben, az, csakúgy mint bármilyen szereplés az ügyben, rendkívül kedvezőtlenül érintené Gyurcsány Ferencet. „Ugyanakkor láttunk már olyat, hogy kommunikációs szempontból egy ilyen helyzetből is jól jött ki a kormányfő” – jegyezte meg Novák Zoltán.

Különösen nagy kár

A Csongrád Megyei Bíróság mint másodfokú bíróság hétfőn hozott végzésével az elsőfokú bíróság határozatát – annak helyes indokai alapján – helybenhagyta – közölte Cseh Attila, a megyei bíróság elnökhelyettese.

Pénteken a Szegedi Városi Bíróság harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte Zuschlag Jánost, akit a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsít egyesületek és egy alapítvány által szabálytalanul felhasznált költségvetési támogatásokkal kapcsolatban.

Szökhet, befolyásolhat

A bíróság alaposnak ítélte az ügyészség indítványát, mely szerint tartani lehet a gyanúsított elrejtőzésétől, elszökésétől, tekintettel arra, hogy a bűnszövetség mint minősítő körülmény miatt a büntetés felső határa húsz év. A bíróság osztotta az ügyészség azon álláspontját is, hogy tartani lehet attól, hogy Zuschlag János bizonyítékokat elrejt, eltüntet, s esetleg tanúkat próbál meg befolyásolni.

Zuschlag János, az MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetségének ügyvezető elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlésnek és Kiskunhalas Közgyűlésének is tagja, a kiskunhalasi pártszervezet elnöke. A szocialista párt elnöksége és megyei vezetése felszólította a politikust, függessze fel párttagságát, és mondjon le választott tisztségeiről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik