Belföld

Kezdődik a parlamenti évad

Sólyom László köztársasági elnök napirend előtti felszólalásával veszi kezdetét hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka. Az államfő felszólalásának a témája a demokratikus államszervezet értékeinek a megerősítése lesz.

A miniszterelnök az elmúlt napokban többször is felszólította a köztársasági elnököt, hogy egyértelműen határolódjon el a Magyar Gárdától. Kumin Ferenc, az elnöki hivatal főosztályvezetője azzal indokolta a köztársasági elnök felszólalását, hogy a közéletet számos olyan alapkérdés foglalkoztatja, amelyek összefüggnek a demokratikus államszervezet értékeivel, s ezen értékek megerősítése államfői feladat.

Sólyom László legutóbb tavaly július 3-án szólalt fel az Országgyűlésben, mielőtt a parlament leszavazta volna legfőbbügyész-jelöltjét, Horányi Miklóst. Az államfő ezenkívül még kétszer, tavaly május 16-án az Országgyűlés alakuló ülésén és 2005. június 7-én, államfői eskütételét követően mondott parlamenti beszédet.


Az államfő után a miniszterelnök szólal fel. Gyurcsány Ferenc az erős Magyarország megteremtésének feltételeit és következményeit ismerteti majd beszédében, valamint a szélsőjobboldali jelenségekről is beszél.

Várhatóan december 21-ig tart az Országgyűlés őszi ülésszaka. Ősszel közel negyven törvényjavaslat elfogadását javasolja a kormány a Háznak, amely hetente, a munkaszüneti napoktól függetlenül szünet nélkül ülésezik. December 17-én lesz a jövő évi költségvetés zárószavazása. Az Országgyűlés várhatóan szeptember 24-én szavaz az általános ombudsmanjelöltről, és december 11-ig megválasztja az adatvédelmi és jövő nemzedékek ombudsmant is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik