Belföld

Demonstrált a kormány a gárda és a Lánchíd Rádió ellen

A nyilas hagyományok felvállalása, illetve a Lánchíd Rádió honlapján Szetey Gábor államtitkár másságát gúnyoló illusztráció késztette együttes kiállásra a magyar kormányt szerda délután. Az eset nyomán a rádió vezetése elnézést kért és két munkatársat azonnali hatállyal elbocsátott.

Ocsmányságnak nevezte Gyurcsány Ferenc, hogy Szetey Gábor személyügyi államtitkárt, a kormány tagját a Lánchíd Rádió honlapján az auschwitzi haláltábor bejárata előtt, rózsaszín háromszöggel a mellén ábrázolták. A rózsaszín háromszög maga a fasizmus – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, a háttérben kormánya összes tagjával.

A kormányfő hangsúlyozta: a rádiótól elvárják, hogy ne csak Szetey Gábortól, hanem Magyarország egészétől kérjenek bocsánatot, a tulajdonostól pedig – aki egyben a Magyar Nemzet és Hír Televízió tulajdonosa is -, hogy kemény és példás büntetésben részesítse a szerkesztőket.

Mindez szinte rögtön meg is történt: a rádió honlapján a szóvivői tájékoztató után elnézést kért az államtitkártól, és mindazoktól, akiket megsértett a kép, és a bejelentette: Veress Gabriella ügyeletes szerkesztőt és Pásztor Zoltánt, az oldal főszerkesztőjét azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással elbocsátotta.

A szóvivői tájékoztatón a kormányfő felolvasta a kabinet állásfoglalását, amelyben keményen elítéli a Magyar Gárda megalakítását. „Minden, a magyar történelmet alapfokon ismerő honfitársunk számára világos, hogy az árpádsávos zászló egyedüliként kiemelve a 23 történelmi zászlónk kontextusából a nyilas hagyomány vállalását jelenti. Hogy a Magyar Gárda köszöntése a leventemozgalom köszöntését visszhangozza. Hogy a nemzeti radikális csoportok által létrehozott félkatonai alakulatok egyenruhái a nácik, illetve a magyar nyilasok uniformisait idézik meg. Ezeknek az evidenciáknak az elhallgatása, szándékos félremagyarázása, bármilyen okból elkövetett relativizálása egyszerre felelőtlen és gyáva cselekedet.

A Magyar Köztársaság kormánya figyelmezteti a közbeszéd minden alakítóját, a közélet minden befolyásos szereplőjét, hogy az egyértelmű szavak, a nyílt elhatárolódás elmulasztására nincs többé erkölcsi mentség, hiszen nemzeti tragédiánk, a holokauszt után soha többé nem beszélhetünk ártalmatlan antiszemitizmusról vagy ártatlan hungarizmusról.” – olvasható a többek között a dokumentumban.


Kormánytagok mondták:


Kóka János gazdasági miniszter emlékeztetett, hogy a képet megjelentető Lánchíd Rádió közel áll a Fideszhez. A Magyar Gárda megalakulása miatt pedig arra kérte Orbán Viktor Fidesz-elnököt, hogy pártja minden olyan önkormányzatban, melynek a Jobbik is tagja, szakítson a szélsőségesekkel.


Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter szerint most az egész ország becsületéről van szó, Kiss Péter kancelláriaminiszter pedig arra figyelmeztetett, az embertelenséggel és a fasizmussal nem lehet tréfálkozni.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter újfent hangsúlyozta, hogy a homoszexualitás nem betegség, Bajnai Gordon önkormányzati tárcavezető pedig kijelentette, ilyen ügyekben pártállástól függetlenül mindenkit meg kell védeni.


Takács Albert rendészeti miniszter arra figyelmeztetett, hogy aki embert megaláz, kirekeszt, az az alkotmányos demokráciára emel kezet. Lamperth Mónika munkaügyi miniszter úgy vélekedett: cselekedni kell!


A külügyi tárca vezetője, Göncz Kinga elég erősnek tartja a magyar demokráciát, Szilvásy György tárca nélküli miniszter pedig közölte: “nem kérünk a fasizmusból!”


A szintén tárcanélküli Draskovics Tibor szerint a vírus megjelent, meg kell kezdeni a védekezést. Veres János pénzügyminiszter sehonnai bitang embereknek nevezte a fotómontázs készítőit.


Gőgös Zoltán, a földművelési tárca államtitkára csak annyit mondott: eddig és ne tovább, míg Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár hozzáfűzte: ez nem politikai, hanem emberi kérdés. Arató Gergely oktatási államtitkár úgy látja, itt az idő, “szólni kell, tenni kell!”


Az érintett, Szetey Gábor kijelentette, hogy nem tudják, nem fogják megfélemlíteni, majd hozzátette, hogy hálás a kormánynak, hogy kiáll az egyetemes, európai értékek mellett. A kép készítőivel és közzétevőivel kapcsolatban csak annyit mondott: szánalom és szégyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik