Belföld

Ki mire pályázhat?

A II. Nemzeti Fejlesztési Terv (hivatalos nevén Új Magyarország Fejlesztési Terv – ÚMFT) 2007-2013-as időszakával nemcsak jelentősen bővülő uniós források, de új keretprogramok, jogszabályok, intézményrendszer és pályázati feltételek is együtt járnak.

A vállalkozások számára a legfontosabb kérdés, hogy a sokszor emlegetett 8 ezermilliárd forintos pénzesőből milyen mértékben és hogyan részesedhetnek, ezért a következőkben a legfontosabb keretfeltételeket járjuk körbe. Akik már 2004 és 2006 között is figyelemmel kísérték a pályázati lehetőségeket, azok már ismerik az uniós pályázati kiírások lehatárolásának logikáját, a támogatható tevékenységek és az elszámolható költségek körét. Ugyanakkor az egyes keretprogramok, operatív programok, pályázatok tartalma változott, de a legfőbb lehatárolások elvei nem.


Ki mire pályázhat? 1

A következő lehetőségek csak olyan vállalkozások számára érhetők el, amelyek árbevételének kevesebb mint 50 százaléka származik mezőgazdasági tevékenységből, és amelynek beruházása nem mezőgazdasági termék előállítására vagy feldolgozására irányul:

– Általános vállalati technológiafejlesztések: alapvetően eszközbeszerzésre épülő pályázati lehetőségek, sok esetben informatikai és ingatlanberuházással kiegészülve.
Források: Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) és Közép-magyarországi Operatív Program (KMOP)

– Kiegészítő vállalati fejlesztések: minőségirányítási rendszerek, e-kereskedelem, vállalatirányítási rendszerek bevezetése.
Források: GOP, KMOP

– Kutatás-fejlesztés témaköre.
Források: GOP, KMOP

– Vállalati képzések támogatása.
Forrás: Társadalmi megújulás Operatív Program (TÁMOP)

– Logisztikai központok fejlesztése: ingatlanfejlesztésre és eszközbeszerzésre igényelhető támogatás.
Források: GOP, KMOP

– Ipari területek fejlesztése: ingatlanfejlesztésre és eszközbeszerzésre igényelhető támogatás.
Forrás: a fejlesztés helyszínének helyt adó régió saját operatív programja.

– Szálláshelyfejlesztés és turisztikai vonzerőfejlesztés.
Forrás a fejlesztés helyszínének helyt adó régió saját operatív programja.

– Megújuló energia termelése és az energiahatékonyság javítását szolgáló fejlesztések.
Források: Környezet és Energia Operatív Program (KEOP), KMOP

A mezőgazdasági termékek termelésével, feldolgozásával kapcsolatos beruházások és a vidéki térség mikrovállalkozásainak támogatása külön pénzügyi alapból (Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap – EMVA) és külön program (Új Magyarország Vidékfejlesztési Program) alapján történik.
Az FVM által meghirdetett és az MVH (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal) szervezetében kezelt támogatási lehetőségek biztosítanak vissza nem térítendő forrásokat a fejlesztésekhez.

A korábbi időszakhoz képest ugyan egyszerűsödött a konkrét pályázati dokumentációk összeállításának folyamata, de a több (az eddiginél több?) és sokféle lehatárolás alapján kialakított pályázati lehetőség miatt bonyolultabb lett a megfelelő pályázati lehetőség kiválasztása. A feltételeket tekintve meghatározó, hogy az adott vállalat milyen tevékenységet végez, mióta működik, milyen vállalatméretbe tartozik, pontosan milyen tartalommal és milyen forrásösszetétellel kívánja megvalósítani a beruházását. Mivel a Közép-Magyarország régió (Budapest és Pest megye) viszonylagos fejlettsége miatt a többi régiótól eltérő besorolás alá esik, az ágazati programok (GOP, KEOP) több esetben nem támogatják az itt megvalósuló fejlesztéseket. Ezekhez kapcsolódóan a KMOP tükörkiírásai nyújthatnak vissza nem térítendő fejlesztési támogatásokat.

A fenti kérdéseken túl vizsgálni kell a beruházás pontos helyszínét (sok esetben csak pólusvárosokban vagy hátrányos helyzetű településeken megvalósított fejlesztések támogathatóak), a vállalkozások alapvető működési adatait, a korábbi évek részletes pénzügyi mutatóit, a beruházáshoz kapcsolódó tulajdon- viszonyokat, a projekt forrásösszetételét, az elvárt kötelezettségvállalások realitását és néhány esetben még számos egyéb lényegi kérdést.

Az idei pályázatok jelentős része már kiírásra került, vagy előzetes tervezetek kerültek nyilvánosságra, ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján (www.nfu.gov.hu ) mindenki megtalálhatja az alapvető információkat.
Vezető tanácsadó cégek – a honlapjukon is megjelenített – részletes ismertetőkkel, összefoglalókkal, hírekkel, minden kérdésre kiterjedő személyes konzultációval tudnak a vállalkozásoknak segítséget nyújtani a megfelelő lehetőség azonosításában. Közülük is elsősorban azokhoz érdemes fordulni, amelyek mindezt ingyenesen biztosítják ügyfeleiknek.

Támogatások

Ajánlott videó

Olvasói sztorik