Belföld

Fidesz: újabb Gyurcsány-csomag 2008-ra

A Fidesz szerint 2008-ra egy kisebb Gyurcsány-csomag körvonalazódik, amelynek az áremelkedés, a reálbércsökkenés, az elbocsátások és az államadósság növekedése képezi az alapját.

Jövőre a helyzet az emberek szempontjából tovább romlik, és nem igaz a miniszterelnök azon állítása, hogy túl vagyunk a nehezén – fogalmazott a Fidesz alelnöke, aki a csütörtökön nyilvánosságra hozott költségvetési köriratra reagált.


Magasabb infláció


Az emberek kezdik felélni a tartalékaikat, nagyon sokan adósságkiváltó hiteleket vesznek fel a bankoktól. Az emberek helyzete kilátástalanná kezd válni – jegyezte meg az ellenzéki képviselő, aki szerint 2008-ban is olyan életkörülményeket teremt a kormány gazdálkodása, amely csak az idei évvel vethető össze, és nem lesz sokkal jobb.



Fidesz: újabb Gyurcsány-csomag 2008-ra 1

Nem igaz, hogy túl vagyunk a nehezén – Varga Mihály (forrás:MTI)


A Fidesz alelnöke emlékeztetett arra, hogy minden egyes elemző kiemeli: a mostani információk szerint 2008-ban az infláció magasabb lesz annál, mint amit a kormány tervez. „Nyomatékosan felhívjuk a kormány figyelmét, hogy nem az ötvenes években vagyunk”, nem olyan időszakot élünk, amikor az embereknek nincs joguk megtudni azokat az adatokat, amik egyébként a saját személyes életükre vonatkoznak – jelentette ki Varga Mihály.


Titkosítás?


A fideszes képviselő emlékeztetett arra, idén februárban a Fővárosi Bíróság már hozott egy jogerős ítéletet, amely szerint a kormány nem titkolhatja el, hogy az elmúlt esztendőben miért növekedett 100 milliárd forinttal az államháztartási hiány. Varga Mihály hozzátette: most „újra az a titkosítási mechanizmus megy”, amit a magyar igazságszolgáltatás egyszer már törvénysértőnek minősített.


A Pénzügyminisztérium internetes honlapján csütörtökön közzétett 2008. évi költségvetési tervezési körirat alapján a kormány szándékai szerint jövőre is csökken a közszférában foglalkoztatottak létszáma, és néhány terület kivételével (nyugdíj, családtámogatás, szociális segélyek, állami elkötelezettségek, az uniós források felhasználását lehetővé tevő társfinanszírozás) nincs lehetőség a kiadások növekedésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik