Belföld

Orbán szövetséget kötne a szegényekkel

Tőkés László és Orbán Viktor beszéde volt a fő programpont a tusnádfürdői nyári egyetem zárónapján. Németh Zsolt bevezetőjében kifejtette: Bálványos 18 éve alatt nem volt példa arra, hogy Orbán és Tőkés – bár külön-külön mindketten voltak már – közösen szóljanak. A kormányszóvivő szerint menetrendszerinti Orbán-féle kiatkozásról van szó.

A Fidesz elnöke beszéde elején elmondta, Európában új politikai és szellemi korszak kezdődött, ezzel szemben Magyarországon még a régi politika van hatalmon, amely provinciális és kisszerű. Ez pedig gyenge országot, gyenge nemzetet teremt. „A jó hír, hogy ennek nem szükségszerűen kellene így lennie” – fogalmazott. Orbán Viktor hozzátette: Európában 1968 fordulópont volt. Számunkra ez Prágát jelentette, Nyugat-Európában azonban a diáklázadások másról szóltak. „A politika alapját megrengető kulturális forradalom zajlott le, amely 30 évig hátteret adott az európai politikának” – mondta a politikus. Hozzátette: a ’68-asok azt hirdették, hogy a teljes egyéni szabadság kiteljesedéséhez meg kell szabadítani az egyént a közösségi jellegű kötelékeitől. Ez azonban nem az állam és az egyén szembenállásáról szól. „A nyelv köteléke, a származás és a nemi identitás köteléke az, amelytől szabadulni kell véleményük szerint” – fogalmazott. Ez azonban Orbán szerint bukásra volt ítélve, és erre most jött rá Európa, változás kell, mert most természetellenes életformát erőltetnek az emberekre.

Orbán szövetséget kötne a szegényekkel 1

Tusnádfürdõi nyári egyetem zárónapja


Véleménye szerint az egyik fő új gondolat, hogy az ember csak párban képes életet létrehozni. A második, hogy a család, a nemzet és az európai kultúra, a már meghaltak, az élők és a majd megszületők felbonthatatlan közössége. A harmadik tétel: az ember közösségi lény, egyszerre racionális és társadalmi.

Nemzeti, demokrata, versenypárti és szociális jobboldal kell

Orbán elmondta, a politikában ez a politikai korrektségben testesült meg. „Ha valaki a nemzetről beszélt, akkor antiszemitizmussal, ha a családról beszélt, homofóbiával vádolták” – fogalmazott a Fidesz elnöke. Véleménye szerint az ezt elutasító, új politikának a képviselői Angela Merkel vagy Nicolas Sarkozy is. Hozzátette: ma mindenki keresi a piacgazdaság saját nemzeti útját.

„Egyetlen párt sem maradhat olyan Európában, mint korábban volt, új típusú pártokra van szükség” – jelentette ki Orbán. „Nekünk egy olyan új pártra, szövetségre van szükségünk, amely nemzeti, demokrata, versenypárti és szociális. Ilyen új jobboldalra van szükségünk” – hangsúlyozta. Az új baloldalról szólva elmondta, az továbbra is internacionalista, antidemokrata, autoriter, monoplista, azaz kiváltságos csoportok kiváltságainak megőrzésén dolgozik. És végül antiszociális, a gazdasági logikára bíznak mindent – véli Orbán.

A Fidesz elnöke szerint új politikaprogram kell ezen pontok mentén. Mint mondta, nemzeti egyeztetésre van szükség, például a határon Túli Magyarok Hivatalának ismételt felépítésére, de kidolgoztak egy demokráciavédelmi csomagot is. Monopóliumellenes szabályokat javasol kidolgozni, és végül egy határozott, szegények számára készített programcsomagot is ki kell dolgozni. „A szegények csak az új jobboldaltól várhatnak segítséget, a baloldal lemondott róluk. Ezért egy történelmi szövetséget kell kötni a szegényekkel, mintegy a 3 millió emberrel. A Fidesz küldetése, hogy ezt a szövetséget létrehozza” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Hozzátette: ha ez sikerül, talán sikerül megszerezni a választópolgárok bizalmát a Fidesznek, hogy Magyarországnak ismét olyan kormánya legyen, amelyet megérdemel.

—-Tőkés: közös európai kereszténység kell—-

Első felszólalóként Tőkés László áldással köszöntötte a résztvevőket, majd Orbán Viktor legújabb könyvét, az Egy a zászlót méltatta. Beszédében hangsúlyozta: „Szeretjük Magyarországot, szeretjük Erdélyt, szeretjük Európát”. Tőkés utalva Németh Zsolt pár nappal korábbi beszédére elmondta: nem csak Magyarország és Románia, de Erdély is gyenge, ezért ennek megerősítésén kell fáradoznunk minden nap. Majd a magyarság lelki, tudati gyengeségéről szólt. Lelki erőt kívánt mindenkinek a küzdelemhez, amelynek alapja – véleménye szerint – az anyaszentegyház.

Az Európai parlamenti választásokon való indulásáról azt mondta, miután felkérték, hogy induljon, Tőkés szerint az RMDSZ részéről támadás indult az egyházak ellen, mert annak vezetői kiálltak mellette. A református püspök hozzátette: Markó Béla pártegységre cseréli fel a nemzeti egységet és úgy viselkedik, mint egy totalitárius posztkommunista párt. „Erdély megújulására van szükség, és arra, hogy Európa is egy olyan spirituális dimenziót nyerjen, ahol nem csak a közös gazdaságról, hanem egy közös európai lelkületről és közös európai keretyénységről beszélhessünk. Ebben a rendszerváltozásban, gyógyulásban szerepet kell vállalnia az anyaszentegyháznak, magyar történelmi egyházainknak” – hangsúlyozta Tőkés László. Később hozzátette: nem rajta múlt, hogy Markó Béla nem jött le a táborba, elutasítva a párbeszédet. „El kell jutnunk Erdélyből Európába, adja isten, hogy így legyen” – zárta beszédét.

A székelyek megvernék Gyurcsányt

Az Orbán-beszédre körülbelül 2500 ember látogatott el, kevesebben, mint egy-egy esti koncertre. A hőségben aki tehette árnyékba húzódott és a sörsátrakban keresett menedéket, a nagyszínpad előtti téren csak a legkitartóbbak és az újságírók ültek. A FigyelőNet helyszíni tudósítója által hallott vélekedések szerint sokan azért jöttek el, mert szeretik Orbán Viktort. „Ez a csepp kis ember, nincs benne semmi rosszindulat” – vélte egy idősebb hölgy. Egy úr szerint viszont ha Gyurcsány Székelyföldre merészkedne, a székely emberek megvernék őt. „Abba én is beszállnék” – tette hozzá egy másik érdeklődő.


—-Orbán időnként ráront a baloldalra—-


Daróczi Dávid kormányszóvivő szeint Orbán menetrendszerűen ráront a baloldalra és kiátkozza a nemzetből azokat, akik másként gondolkodnak, mint ő. “Sajnos, így szokott ez történni március 15-én, október 23-án és immár hagyományszerűen minden tusnádfürdői találkozó alkalmával” – mondta a kormányszóvivő az MTInek. Hozzátette: Orbán Viktor mondatai nem a csöndes többségnek, hanem a nemzeti radikálisoknak szólnak, nekik akar kedveskedni a radikális ellenzék vezére.


Éppen ezért tartalmi kommentárt nem a kormányoldalnak, hanem a konzervatívoknak, a mérsékelt konzervatívoknak kell fűzniük hozzá, azoknak, akik például komolyan vették, amikor a Fidesz elnöke azt mondta, hogy alkotó ellenzék lesznek. Ha ez az alkotó ellenzékiség, akkor kérdés, hogy milyen lenne a romboló ellenzékiség – fogalmazott Daróczi Dávid.


Alapvetően a jobboldal belügyéről van szó, nekik kell eldönteni, hagyják-e, hogy a szélsőjobb mondatok elnémítsák a korszerű nemzeti konzervatív gondolatokat – mondta a kormányszóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik