Belföld

Szavazásdömping várható a parlamentben

Az Országgyűlés hétfőn 13 törvényjavaslatról, illetve törvénymódosításról hoz végső döntést a várhatóan öt órás szavazás során.

A Ház hétfői munkanapját az utolsó megszálló katona távozásáról szóló megemlékezéssel kezdi. Ezt követően, a napirend előtti felszólalások, az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések után kezdődnek a határozathozatalok.

Szavazás lesz a műsorterjesztésről és digitális átállásról szóló törvényjavaslatról és a médiatörvény módosításáról is. A digitális átálláshoz e törvény teremti meg a jogi és technikai, műszaki feltételeket. A rádiózásról és televíziózásról szóló 1996-os törvény jogharmonizációs célú módosításának lényege, hogy hatályon kívül helyezi a vételkörzet-korlátozást. Az Európai Bizottság 2005 őszén kötelezettségszegés miatt eljárást indított Magyarország ellen ebben a kérdésben.

A médiatörvényt érintő másik fontos kérdés az országos műsorszolgáltatók állampolgári alapú megkülönböztetése, amely jelenleg korlátozza a tőke szabad áramlását. A törvény elfogadásával a média területére is átültetik a közösségi fogyasztóvédelmet, és ennek érdekében kiegészítenék az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) hatáskörét.

Döntenek a képviselők egészségügyi tárgyú előterjesztésekről is. Az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvénymódosítás elfogadásának eredményeképpen egyszerűsödhet, rugalmasabbá válhat a jövőben az orvosi ügyeletek szervezése, így az a korábbinál jóval kevesebb ügyeleti pontra lesz szükség.

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításának elfogadását követően a vizitdíj-fizetés változásait, a várólista és az előjegyzési lista egyértelműsítését, az Eurotransplanthoz történő csatlakozás törvényi feltételeit, valamint a vizitdíj visszaigényléséhez szükséges jegyzői adatkezelést szabályozza majd törvény.

A képviselők szavaznak az Alkotmány módosításáról. Ennek célja, hogy a schengeni csatlakozás kapcsán megteremtse az alkotmányos alapjait a rendőrség és a határőrség integrációjának. Szintén szavaznak a képviselők az államhatárról szóló törvény módosításáról, amelyre szintén a rendőrség és a határőrség összevonása miatt van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik