Belföld

A cégekkel szemben is védene az új ombudsman?

A parlament ősszel dönthet a megszüntetett helyettes ombudsmani posztot felváltó jövő nemzedékek biztosa tisztségről. A Védegylet javaslata szerint az új ombudsman az üzleti szférában is vizsgálódhatna.

A parlament hétfői döntése megszüntette az állampolgári jogok országgyűlési biztosa helyettesi posztját, ezzel együtt megnyitotta az utat egy új intézmény, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa pozíciója előtt. Az ötletet már 2000-ben felvetette a Védegylet, az akkori tervezetet Sólyom László, jelenlegi köztársasági elnök dolgozta ki. A Védegylet üdvözli a lépést, ugyanakkor további érdemi egyeztetésre hívja a parlamenti pártokat a jövő nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvénytervezet ügyében.

A helyettes ombudsman volt az ára

A május 14-én ötpárti egyetértéssel elfogadott törvénymódosítás megnyitotta az utat a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa intézményének felállítása előtt, a parlamenti döntéssel azonban egyelőre csak az állampolgári jogok országgyűlési biztosa helyettesi poszt megszüntetésére került sor. Az új poszt kidolgozásáról a következő hetekben egyeztetnek, döntés pedig csak ősszel várható. A helyettes ombudsmani tisztséget egyébként azért kellett megszüntetni, mert a politikai pártok számára ez volt az új hely létrehozásának kompromisszuma: így ugyanis nem növekszik a hivatalok száma. „Felhívjuk az öt parlamenti pártot a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa pozíció bevezetéséről márciusban kezdett tárgyalások folytatására” – nyilatkozta Jávor Benedek, a Védegylet szóvivője.

A ma döntései a holnap tükrében

A Védegylet hét éve azért vetette fel a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa poszt szükségességét, mert a civilszervezet úgy véli, sok olyan döntés születik ma, amely hatással van a jövőre. A következő generációk érdekeit azonban egyelőre nem jeleníti meg senki, csak áttételesen vannak jelen. „Ezeket a szempontokat képviselné a döntéshozatalban az új ombudsman” – mondta Jávor Benedek a FigyelőNetnek. Hozzátette: az új tisztség viselőjének sok területet kéne összefognia. „Elsősorban a környezet állapotával kapcsolatban kéne dolgoznia, az alkotmányban lefektetett, az egészséges környezethez való jog érvényesítése érdekében. A jövő nemzedékek érdekeinek szem előtt tartása azonban ennél tágabb értelmezést igényel: a fejlesztési tervektől az infrastrukturális beruházásokon át a nyugdíjrendszerig” – hangsúlyozta a Védegylet szóvivője.

A Védegylet közepesen erős biztost szeretne

Mint kifejtette, az ombudsmannak javaslatuk szerint akár nem szigorúan jogi eljárásokat kell kezdeményeznie, hanem szószólói feladatokat is ellát, stratégiákat véleményez. „Ehhez közepesen erős jogkör társulna a Védegylet javaslata szerint, amely a jogosultságok szélesebb körét tartalmazná, mint az általános biztosé, ám gyengébb lenne az adatvédelmi ombudsmanénál. Ez egyebek közt azt jelenti, hogy az üzleti szférában is vizsgálódhatna például, bizonyos hatósági határozatoknál pedig kezdeményezhetné azok végrehajtásának felfüggesztését a vizsgálat idejére” – mondta Jávor Benedek. A szóvivő azonban kiemelte: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és a pártok egyeztetése nyomán más konstrukciót is elfogadhatnak.

Kevés külföldi példa

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa poszthoz hasonló sem nagyon van jelenleg a világon. Kanada Ontario államában működik környezetvédelmi ombudman, Finnországban pedig egy parlamenti bizottság, amelynek szintén hasonlóak a feladatkörei, ám Jávor Benedek szerint ezek nem szolgáltak mintául. A magyar tervezethez talán az izraeli megoldás áll a legközelebb: a Knesszetben működik a jövő nemzedék biztosa pozíció. A megbízott jogköre ott azonban csak a parlament tevékenységére terjed ki, igaz, akár tárgyalásra is visszaküldheti azokat a törvényjavaslatokat, amelyek véleménye szerint sértik a jövő generációk érdekeit.

Kiből lehet ombudsman?

Amennyiben ősszel a parlament elfogadja a törvényjavaslatot és létrehozza a posztot, az új ombudsmant – az általánoshoz, az adatvédelmihez és a kisebbségihez hasonlóan – a köztársasági elnök jelöli, az Országgyűlés választja meg a képviselők kétharmadának szavazatával, majd az államfő pedig hat évre nevezi ki. A megválasztás általános feltétele a magyar állampolgárság és a büntetlen előélet, ezen kívül a törvény szerint a jelöltnek „köztiszteletben álló személynek” kell lennie. Szakmai feltétel – az adatvédelmi biztost kivéve – az egyetemi jogi végzettség, a kiemelkedő elméleti tudás és szakmai tapasztalat. Az ombudsmani munka szinte minden mással összeférhetetlen: a biztos nem tölthet be állami, önkormányzati, társadalmi és politikai tisztséget, sőt egyáltalán nem folytathat más kereső foglalkozást, cserébe viszont mentelmi jogot élvez.

Az új ombudsman kiválasztását nehezítheti, hogy a törvény szerint nem választható meg a posztra, aki a választást megelőző négy évben országgyűlési képviselő, köztársasági elnök, alkotmánybíró, a Kormány tagja, államtitkár, helyi önkormányzati képviselő, jegyző, ügyész, fegyveres erők hivatásos állományú tagja vagy valamely párt alkalmazottja volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik