Belföld

Alkotmánybírósághoz fordul a MOK

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul, ha a parlament megszavazza az egészségügyi dolgozók ügyeletéről szóló törvénytervezetet - mondta el Gyenes Géza, a MOK főtitkára szerdán Budapesten.

A kamara véleménye szerint az ügyeleti rendet nem lehet betartani a rendelkezésre álló létszámmal, és a parlament előtt lévő törvénytervezet “több sebből vérzik”. Mi lesz azzal a kórházzal, amely júliustól nem tudja teljesíteni a létszámhiányból adódó minimumfeltételeket? – tette fel a kérdést a kamara alelnöke.

Az úgynevezett összevont ügyeletről szólva Nagy Ferenc a szakmai kollégiumok álláspontját ismertetve elmondta: a kollégiumok az önálló ügyelet szervezését tartják fontosnak, tehát azt, hogy minden intézményben az adott szakma szakorvosa ügyeljen. Az önkéntesen vállalható munka valóban a dolgozó egyéni döntésén múlik, és ezt megfelelően kellene honorálni – mondta Gyenes Géza. Hozzátette: egy hétköznapi ügyeleti órára 2400 forint járna, ehelyett 800-1000 forintot kapnak az orvosok.

A főtitkár megemlítette, hogy külföldön az orvosok sztrájkba lépnek, ha keveslik a bérüket. Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a magyar orvosok és szakdolgozók is sztrájkolnának-e a megfelelő bérezésért, igennel válaszolt a főtitkár.

Hozzátette: a kamara sztrájkot nem szervezhet, azt csak szakszervezet teheti meg. Ezzel kapcsolatban elmondta: a kamarába “visszalépő” mintegy 35 ezer orvosból 14 ezren lettek tagjai a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ), amely szervezet lehetőséget ad arra, hogy szakszervezeti eszközökkel is felléphessenek a jövőben. A tervek szerint a tagdíjbefizetések egy része képezné a MOSZ sztrájkalapját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik