Belföld

Húsz hónapot kapott a Széna téri tolvaj rendőr

Egy év nyolc hónap, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa kedden azt a volt rendőr századost, aki a budapesti Széna téri túszejtéses bankrablás helyszínéről május 4-én 460 ezer forintot lopott.

A bíróság szolgálatban kötelességszegés és lopás miatt mondta ki bűnösnek a vádlottat. Mellékbüntetésként a bíróság lefokozta a volt rendőrt. Az ítélet indokolása megegyezett az ügyészi feljegyzéssel, vagyis azzal, hogy a vádlott május 4-én 24 órás készenléti szolgálatot látott el, és a Széna téri bankrablás helyszínelésében vett részt. Feladata a túszejtő által elrabolni kívánt bankjegyek elkülönítése és számolása volt. Ezt használta ki, amikor 23 húszezer forintos bankjegyet, összesen 460 ezer forintot ellopott. A bűncselekmény után a volt rendőr százados visszatért munkahelyére, és folytatta szolgálatát.

A bíróság ítélete indoklásában hangsúlyozta: azzal, hogy a vádlott ellopta a pénzt, mint szemlebizottsági tag, kötelességszegést követett el. A bíró ismertette: ítéleti bizonyossággal meg tudta állapítani a vádlott bűnösségét, azt ugyanis a bank belső kamerái is rögzítették. Megjegyezte, a felvételt ugyan nem vetítették le a tárgyaláson, de a felvételek tartalmát a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője összesítésében leírta, így azt objektív bizonyítékként fogadta el. Közölte: az ítéletet emellett bűnügyi iratokra, illetve a vádlott vallomására alapozta. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: a vádlott nem terjesztett elő érdemi védekezést, tettét csak azzal magyarázta, hogy „bekattant”.

A bíró a lopással kapcsolatban hangsúlyozta: itt nem egy egyszerű lopásról volt szó, hanem a vádlott bűnjeleket tüntetett el, amit a saját céljaira akart fordítani, és ezzel a nyomozás eredményét veszélyeztette. Az ítélet során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerő, megbánó vallomását, azt, hogy megtérítette a kárt, jó parancsnoki jellemzését, továbbá azt is, hogy négy kiskorú gyermekről kell gondoskodnia. Súlyosbító körülményként értékelte az ilyen és hasonló jellegű katonai és köztörvényes bűncselekmények elszaporodottságát.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért, a védelem pedig amiatt fellebbezett, hogy a vádlottat a katonai bűncselekmény alól mentsék fel. A per a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsán folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik